Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREGRUPISAVANJE OPOZICIJE

Borko Stefanović na čelu srpske Sirize?

Autor: Novosti | 10.02.2015 - 09:16:00h | Komentara: 7

U opozicionim krugovima uveliko se navodno razmatra opcija ujedinjenja antivladinih snaga u takozvani "demokratski front", a lider ovog novog "okupljanja" mogao bi da bude Borko Stefanović, aktuelni potpredsednik DS.

Borko Stefanović

Borko Stefanović | Foto: V. Lalić

Prema saznanjima "Novosti" u redovima demokrata, među prozapadnim partijama i opoziciono nastrojenim intelektualcima, preovladava stav da DS više nije "brend"  koji samostalno može da se "regeneriše" i odupre naprednjacima.

Zato je uveliko u toku "prestrojavanje", opipavanje pulsa i programsko i ideološko profilisanje nove političke grupacije ili koalicije koja će pokušati da bude neka vrsta srpske "Sirize", ali proevropski profilisana.

Personalno, sve više se u antivladinim "štabovima" procenjuje da je baš Borko Stefanović, sa svojim "levičarskim stavovima", prototip lidera budućeg bloka.

Jer, istraživanja nekoliko zapadanih agencija za ispitivanje javnog mnjenja, pokazala su, navodno, da Stefanović ima najmanje negativnih poena među viđenim opozicionim igračima, pa je to jedan od njegovih aduta.

Stefanović javno odbacuje spekulacije da se sprema da smeni Pajtića i da u "rezervi" priprema novu partiju, ali na terenu već pridobija odbore DS za veliki programski zaokret stranke ka levici.

Procenjuje se, ukoliko Stefanović unutar DS odnese ideološku prevagu u odnosu na Patjića, to bi moglo znatno da mu ojača poziciju i da mu otvori vrata za nove političke poteze i proboje. Pa i za eventualno preuzimanje stranačkog pročelja u perspektivi.

Paralelno sa programskim pomeranjem, Stefanović širi i ideju što šireg okupljanja prozapadnih snaga i pojedinaca. U tom budućem savezu viđeni su neki predstavnici nevladinog sektora, pojedinci i novinari koji su već ušli u sukob sa vlastima. Borko je nagovestio da bi u nekom političkom frontu, nalik Sirizi, voleo da vidi Srbijanku Turajlić, Vesnu Pešić, Sašu Jankovića, Jovu Bakića....

- Naravno da Stefanović nije mislio da ćemo Turajlić i ja da zavrnemo rukave i da se posvetimo nekakvom stranačkom radu. Nemam nameru da na takav način ulazim u dnevnu politiku. Borko je imao u vidu našu simboličku podršku - objasnila je za "Novosti" Vesna Pešić.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenjuje da u Srbiji postoji potreba za snagom koja bi bila pandan Sirizi, ali da Vulin i Stefanović, koji se javno kandiduju, nisu autentični nosioci te ideje. 

Poslednji komentari
  • Lovac007 Vreme: 10.02.2015 11:22h

    Dzaba pregrupisavanje i nazivanje drugim imenima kad su igraci isti. Za opoziciju je potreba nova snaga neiskompromitovana, ovi stari nemaju sanse. Njih smo videli na delu tako da je dzabe da nam pricaju bajke to vise nepali.

  • Milan Vreme: 10.02.2015 11:39h

    Opet Borko,covak mnogo voli da se pojavljuje po novinama. Odavno ga nije bilo! Daj pa nesto radi pa da se pohvali kako je nesto uspeo da stvori iz rada....

  • bojann90 Vreme: 11.02.2015 08:40h

    Dugo ga nije bilo,valjda je pravio plan protiv sadasnje vlasti,Stefanovicu gradjani su odavno progledali i uvideli ko je ko.

  • Kika Vreme: 11.02.2015 10:54h

    ''Aktuelni'' podpredsednik DS nije nista uradio, a zeli da se reklamira. Prvo uradi nesto, pa se onda hvali...!

  • bojan.n. Vreme: 11.02.2015 12:21h

    Dokazao si ljudima kako vodite vlast,dovoljno je!!! Narod je progledao odavno...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP