Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

FETVA

Bosanski ulema Cerić
prokleo srpskog Zlkića!

Autor: D.D. | 13.11.2012 - 18:01:00h | Komentara: 1

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić doneo je danas, pretposlednjeg dana na čelu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Fetvu protiv reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije Adema ef. Zilkića.

Adem Zilkić

Adem Zilkić na meti odlazećeg bosanskog reisa | Foto: Saša Maričić

Cerić je istakao da Fetvu donosi koristeći se šerijatskim ovlastima iz Menšure, pozivajući se na Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i provodeći zakletvu "da ću dužnost reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Bošnjaka u svijetu vršiti savjesno i odgovorno".
Cerić je pojasnio da Fetvu donosi sledeći kur'anske upute da je razbijanje Islamske zajednice "isto kao i podizanje džamije koja nanosi štetu muslimanima, koja snaži njihove protivnike, koja pravi razdor među vernicima i koja se stavlja u službu onih koji su od ranije poznati da ne žele dobro Islamskoj zajednici".

Mustafa Cerić

"Nije džiaz klanjati džumu namaz sa njim": Mustafa Cerić | Foto: Reuters

Dodao je kako "nakon genocida niko nema pravo da slabi i razbija duhovno, nacionalno, kulturno i političko jedinstvo Bošnjaka".
"Uvjeren sam da rad i djelovanje Adema Zilkića spada u kur'ansku kategoriju mesdžid-i dirara, čime se nanosi šteta vjernicima i snaže protivnici", istakao je reis Cerić.

Zilkić: Ja sam reis svih muslimana Srbije
Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić ocenio je danas da je fatva koju je na njega bacio njegov odlazeći bosanski kolega Mustafa Cerić zloupotreba kuranskih citeta i svetih normi, kao i zlonamerno prenebregavanje činjenice da on nije samo reis Bošnjaka već svih muslimana Srbije.

Zilkić je Tanjugu rekao da je Cerićeva fatva flagrantno mešanje u unutrašnja pitanja Islamske zajednice Srbije.

- Cerić je zlonamerno prenebregao činjenicu da ja nisam reis samo Bošnjaka već svih muslimana Srbije... i da sam reis ul ulema Islamske zajednice koja je svoju autonomnost dobila 1868. godin, četiri godine pre nego što je tu autonomnost dobila Islamska zajednica BiH - rekao je Zilkić.

A kada je reč o broju muslimana koji ga slede, Zilkić tvrdi da je reč o najmanje tročetvrtinskoj većini.

Vernicima, prema Fetvi, nije džaiz (ar. dozvoljeno) Zilkića slušati, slediti ili klanjati džumu-namaz za njim.Prema Fetvi, Zilkić se lažno predstavlja i tako nanosi veliku štetu i sramotu ne samo muslimanima u Srbiji i Sandžaku, već i na celom Balkanu.

"Zbog toga tražim od Adema Zilkića da odmah i bezuvjetno prestane sa lažnim predstavljanjem. Također, zahtijevam od Adema Zilkića da se izvine muslimanima za nanešeni im duševni bol. Ova Fetve treba da bude poruka i pouka da više nikad i nikome ne padne na pamet da radi sitnog ličnog šićara prodaje čast naše vjere i odriče se prava naše slobode u korist onih koji tu našu čast i to naše pravo žele da zgaze", zaključio je reis Cerić.
 
Poslednji komentari
  • Iv Vreme: 16.07.2013 18:12h

    O ljudi moji. Moram pozvati Njegoša u pomoć: "Nema goreg Turčina do poturice".

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP