Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

STAV STRUČNJAKA

Brani familiju, napada tužilaštvo: Nikolića baš briga za zakon!

Autor: Blic | 20.12.2014 - 19:16:00h | Komentara: 2

To što je Tomislav Nikolić predsednik Srbije ne znači da ne treba da poštuje zakone, kažu stručnjaci.

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: Profimedia

Nikolić se ovih dana „istakao“ izjavama kojima je branio nelegalne vikendice svojih sinova i tajno finansiranje fondacije svoje supruge, a istovremeno je napao tužilaštvo.
Programski direktor “Transparentnost Srbija” Nemanja Nenadić kaže da je Nikolićeva izjava o vikendicama “zanimljiva” i u skladu s onim što govori o fondaciji „prve dame“.
"Daleko bitnije je utvrditi zašto organi koji su nadležni da spreče nelegalnu gradnju ili da naknadno poruše te objekte još to nisu učinili, bez obzira na to da li su vlasnici sinovi aktuelnog predsednika ili neko drugi", upozorava Nenadić.
Nikolić je u intervjuu NIN-u direktno prozvao članicu Saveta za borbu protiv korupcije Jelisavetu Vasilić. Ona je ranije, govoreći o fondaciji Dragice Nikolić, upozorila da je “predsedniku zabranjeno da delovanjem podiže ugled supruge”.
Vasilićeva objašnjava da je samo tražila da se poštuju zakoni o borbi protiv korupcije i deo koji se odnosi na povezana lica sa funkcionerom.

Predsedništvo Srbije

Predsedništvo Srbije | Foto: Rajko Ristić

"Nejasno je da li donatori iz inostranstva, koje je predsednik pomenuo, daju novac Dragici Nikolić ili supruzi predsednika Srbije, odnosno zato što je njegova supruga. Takođe, ne znamo da li zemlje i pojedinci koji daju pare očekuju nešto zauzvrat i da li novac daju Dragici Nikolić kao povezanom licu sa predsednikom, zbog čega bi taj novac mogao da bude državni. Zato smo smatrali da sve treba da prijave Agenciji", kaže Vasilićeva.
Što se tiče kritike na račun tužilaštva, advokat Božo Prelević kaže da predsednik na to ima pravo, ali i da bi bilo zanimljivo znati kakve informacije Nikolić dobija od raznih obaveštajnih službi, koje znaju da pogrešno informišu političare.
Izjavu Tomislava Nikolića da će Vladi predložiti „konačno rešenje“ za status Kosova u okviru Srbije, Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, vidi kao lični interes predsednika Srbije.
"To je pre svega Nikolićev pokušaj da se pozicionira na domaćoj političkoj sceni. Bilo bi dobro da Nikolić ima magični štapić kojim će vratiti Kosovo u sastav Srbije, tada bi zaslužio Nobelovu nagradu koja je izmakla Dačiću", kaže Janjić.
Janjić podseća da je Nikolić bio prisutan na sednici Generalne skupštine UN kada se Srbija obavezala na proces normalizacije odnosa s Kosovom i da je podržao Briselski sporazum.
"Kada bi izašla iz tog sporazuma, Srbija bi prekršila svoje međunarodne obaveze. Propali su i podela i razmena i velika Srbija i velika Albanija", kaže Janjić.
Poslednji komentari
  • Zasto tako Vreme: 20.12.2014 20:47h

    Ne krivite Nikolica vise ke kriv njegov politicki sin Vucic koji je odavno trebao da naredi mnogo prljavih rabota Nikolic i cele njegove familije ali prvo od famozne diplome. Kako mozete dragicu da nazivate damom .Dama je bila princezaDajana glumica Odri hepbern majka Tereza,to su zene prave humanitarke koje su obilazileibolesne ,siromasne i u svacemu pomagale anisu krsile zakon ni sebe predstavljale prvom damom.Dragica je predsednikovica na zalost nasu i ima samo osnovnu skolu.Onjenoj skupoj garderobi ispod mog je nivoa bilo kakav komentar. aaaatreba lepo da stoji a jos je vaznije i kako se komad odece nosi t.j umeli da ga nosi .Vucicu red je na Tebe.

  • i smesno i zalosno Vreme: 21.12.2014 11:46h

    Bravo za predhodni komentar - Dragica dama .NJoj bolje pristaju kondure, marama, povezaca, debele carape, ... jer ona to zna i ume da nosi .Ona je u tome i odrasla sto se toga stidi. Sadasnja njena garderoba stoji na njoj, sto bi rekao nas narod, ko piletu si.e.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP