Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

STRMOGLAVI PAD

Brazilac bio 8. najbogatiji
na svetu, izgubio sve preko noći!

Autor: Ekipa Alo! | 30.07.2013 - 12:22:00h | Komentara: 0

Eike Batista, čije je bogatstvo pre godinu dana procenjeno na oko 34 milijarde američkih dolara, ostao je bez 90 odsto svog imetka. Uprskos tome, on je i dalje optimističan!

Eike Batista

I dalje je optimističan: Eike Batista | Foto: Beta

Brazilac Eike Batista, čije je bogatstvo pre godinu dana procenjeno na oko 34 milijarde američkih dolara, pre par dana je ostao bez 90 odsto svog imetka. Na Forbsovoj listi bio je osmi najbogatiji čovek na svetu, a onda je investicioni fond "Mubadala Development" iz Abu Dabija ulaganja u Batistine kompanije pretvorio u dugove. Vrednost svih Batistinih kompanija drastično se srušila, piše Huffington Post.

Batista je s 23 godine u Brazilu osnovao kompaniju koja se bavi prometom zlata, a pokrenuo je i mehanizovani rudnik zlata. Posao je sa rudarstva proširio na logistiku, brodogradnju, energetiku. Pre godinu dana najavio je da će prestići Meksikanca Karlosa Slima na mestu najbogatijeg čoveka na planeti.
Sreća nije dugo trajala, pa je u kratkom roku, u poslednjih 16 meseci, ostao bez većine svog bogatsva. Tokom poslednjih godinu dana njegov je naftni konglomerat "OGX Petroleo & Gas Participacoes SA", izgubio 90 odsto svoje vrednosti. Zbog niza komplikacija, umesto predviđenih 750.000 barela nafte dnevno, kompanija je crpila tek 15.000, a on se sve više zaduživao.
Sada mu je ostalo relativno sitnih 200 miliona dolara i dugovi prema ulagačima.


Prvi rudnik zlata kupio s 24 godine!

Batista, harizmatični, ali i rastrošni otac dvoje dece svoj prvi rudnik zlata kupio je kada je imao samo 24 godine. Poznat je po ljubavi prema gliserima, a prošle godine za Bloomberg je rekao kako je on primer brazilskog sna i preduzetničkog uspeha, piše "Daily Mail".
Ipak, brazilski preduzetnik očigledno je bio previše optimističan sa svojim investicijama u vreme kada je brazilska ekonomija "drhtala".

 


Luksuzni život: Flota aviona i skupi automobili

 

Brazilac je poznat po svom luksuznom načinu života. Imao je flotu privatnih aviona kao i 1.2 miliona dolara vredan Mercedes Benz SLR McLaren. Prošle godine ga je slupao njegov sin (20) kada je udario biciklistu koji je kasnije preminuo.
- Mislim veliko i ne bojim se rizika - rekao je Batista jednom prilikom i dodao da je svoje bogatstvo počeo graditi na poslu sa zlatom.
Preduzetnik koji je uložio veliki deo svog bogatstva u Rio obećao je da će se pobrinuti za sve svoje dugove, a investitore je podsetio da njegove kompanije još uvek imaju milijarde dolara gotovine na raspolaganju. Ljudima koji ga prate na Tvitteru, njih 1,3 miliona, poručio je da će svako ko se kladi protiv njega završiti sa "spuštenim pantalonama".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP