Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ŠESTA PO REDU

Britanija podnela konačan predlog rezolucije o Srebrenici

Autor: RTS | 06.07.2015 - 21:48:00h | Komentara: 0

Velika Britanije je Savetu bezbednosti UN podnela novu, šestu verziju rezolucije o Srebrenici, a ova verzija pogoršana je u odnosu na prethodne predloge.

Savet bezbednosti UN

Savet bezbednosti UN | Foto: Profimedia.rs

Savet bezbednosti UN bi na sutrašnjoj sednici trebalo da razmatra britanski predlog rezolucije o Srebrenici.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je prethodni predlog britanske rezolucije, suprotno argumentima te zemlje da cilja na pomirenje, samo produbio razlike i probudio teške emocije u regionu.
Pored Britanije, svoj predlog, kao protivtežu, iznela je i Rusija, nakon čega je britanski nacrt pretrpeo više izmena i uključio i neke elemente ruskog predloga, ali je za Srbiju dokument ostao - neprihvatljiv.

Evropski parlament ipak glasa o Srebrenici

Evropski parlament (EP) u Strazburu u četvrtak 9. jula glasaće o rezoluciji o Srebrenici. Zahtev za donošenje rezolucije o zločinima u Srebrenici stavljen je na glasanje na početku plenarnog zasedanja u Strazburu na zahtev ALDE grupe i hrvatskog poslanika Ivana Jakovčića.

Na zasedanju parlamenta u Strazburu danas je održana komemoracija kojom je obeleženo 20 godina od zločina u Srebrenici.

Predsednik EP Martin Šulc pročitao je saopštenje u ime svih parlamentaraca kojim je odata počast žrtvama, takođe poslanici su sa minutom ćutanja obeležili godišnjicu zločina u Srebrenici.

- Sećamo se žrtva Srebrenice, odajemo poštu za 8.000 muškaraca i mladića koji su sistematski ubijeni u centru Evrope pred očima međunarodne zajednice. Klanjamo se pred žrtvama, navodi se u saopštenju predsednika EP.

Šulc je izjavio da je zločin u Srebrenici najgori ratni zločin koji se dogodio u Evropi posle Drugog svetskog rata.

- Međunarodni sud pravde 2007. godine konačno je presudio da se u Srebrenici dogodio genocid. Ovaj stravičan zločin dogodio se na teritoriji koju su kontrolisale UN, koje nisu bile dorasle ovom zadatku, izjavio je Šulc.

On je naveo da je Evropski parlament s dve rezolucije obeležio zločine u Srebrenici. On je rekao da ta evropska institucija u Strazburu neće zaboraviti Srebrenicu, kao i da pomirenje nije moguće bez sećanja i priznavanja zločina.

- Nikada nećemo zaboraviti otrovnu retoriku koja je prethodila etničkom čišćenju na Balkanu. Suprotstavićemo sve one koji bude stare demone i nastavićemo da podržavamo sve koji su za pomirenje, rekao je on.

Predsednik parlamenta u Strazburu izjavio je u ime svih evroposlanika da su evropska vrata otvorena svim zemljama u kojima vlada demokratija i vladavina prava, pa i zemljama Zapadnog Balkana.

Na komemoraciji u Srebrenici Evropski parlament predstavljaće austrijska poslanica zelenih Ulrike Lunaček.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP