Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POSLANICI BI DA UZMU PO 1.000 DOLARA IZ DRŽAVNE KASE TOKOM PUTOVANJA U SAD

BRUKA: Ameri im platili put, a oni od Srbije traže dnevnice!

Autor: Maja Keranović | 10.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 28

Deset narodnih poslanika od 14. do 26. septembra ide u studijsku posetu Sjedinjenim Američkim Državama u okviru programa „Otvoreni svet“, a na poziv Američkog saveta za međunarodno obrazovanje.

„Reći ću na sastanku  u ambasadi da  srpsku javnost  zanima gde ćemo  ručati“: Zoran Babić

„Reći ću na sastanku u ambasadi da srpsku javnost zanima gde ćemo ručati“: Zoran Babić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

„Ako smatrate da 12 dana ne treba ništa da pojedemo, onda u redu. Je l‘ to hoćete? Odreći ćemo se dnevnica i otkazaćemo put“, vikao je Zoran Babić

Iako i troškove puta i boravka tokom profesionalnog usavršavanja u Americi snosi program „Otvoreni svet“, finansiran od strane Kongresa i Vlade SAD, poslanici od Skupštine Srbije traže dnevnice. Inače, dnevnice za SAD se kreću od 89 do 101 dolara, u zavisnosti od grada u koji se putuje, što znači da bi naši parlamentarci ućarili najmanje 1.068 dolara po osobi za 12 dana koliko su preko okeana.


Putovali i prethodnici
„Otvoreni svet“ je program profesionalnog usavršavanja kojim se unapređuju znanja učesnika programa, ali i njihovih domaćina iz SAD. Učesnici ovog programa bili su i poslanici iz prethodnog skupštinskog saziva, kojima su, kako saznajemo, takođe bile obezbeđene dnevnice. Inače, ovim putovanjem narodni poslanici bi trebalo da ojačaju razumevanje između Srbije i SAD, unaprede poznavanje izbornog sistema SAD i ostvare bolje i jače veze između dve države. Učesnici programa u SAD putuju 14. septembra. U Vašingtonu, gde je planirano da borave do 18. septembra, imaće sastanke sa predstavnicima Kongresa i izvršne vlasti. Posle toga će biti podeljeni u dve grupe. Jedna grupa odlazi u državu Ohajo, a druga u Konektikat, gde će boraviti do 25. septembra, a u Srbiju svi stižu 26. septembra.

Poslanici koji putuju u SAD su dvojica naprednjaka Zoran Babić i Igor Bečić, Ivan Bauer (SDPS), Sabina Dazdarević (SDA Sandžaka), Bojan Kostreš (LSV), Marjana Maraš (SPS), Balint Pastor (SVM), Dejan Nikolić (DS) i Aleksandar Senić (NDS). U SAD je trebalo da ide i Aleksandar Jugović (SPO), ali je otkazao put zbog privatnih obaveza, pa će umesto njega ići poslanica SNS-a Katarina Rakić.

- Ako smatrate da narodni poslanici, koji će tri noći provesti u porodicama svojih američkih kolega, ne treba ništa da pojedu i popiju, već da žive od vazduha, onda u redu. Ako smatrate da 12 dana ne treba ništa da pojedemo, onda u redu. Ako to smatrate, odreći ćemo se dnevnica i otkazaćemo put...
Pobogu, pa ne idemo na ekskurziju. Dnevnice su minimalne - ovako je Babić odgovorio na naše pitanje zašto su tražili dnevnice kada su Amerikanci pokrili troškove puta i boravka.
Upitan da li to znači da ipak nije sve obezbeđeno, odnosno da učesnicima programa nije obezbeđena hrana, pošto ju je sam pominjao, pa je to, između ostalog, razlog što traže dnevnice, Babić kaže da se bavimo trivijalnim stvarima.
 
- Kada idem na put, ne pitam šta ću i gde ću doručkovati. Apsolutno me nije briga ni u kom hotelu ću odsesti. Što ne pitate šta ćemo tamo raditi, šta je cilj posete i koliko će to značiti našoj državi. Ako je tema da li imamo hranu ta koju interesuje našu javnost, zbog ovakvih pitanja zahvaliću se i odustati od puta - pokušao je Babić da banalizuje naše pitanje, koje je samo proisteklo iz njegovog pominjanja hrane.

"Nisu svi troškovi pokriveni, imamo samo doručak"
Ivan Bauer

- Reći ću na sastanku u ambasadi da srpsku javnost interesuje gde ćemo ručati, šta ćemo ručati... Nemojmo da pravimo cirkus... Spreman sam da se odreknem dnevnica, da ne idem na put. Ostaću u Srbiji, a vi ćete verovatno biti srećni. Nećemo ni jesti ni piti, gladovaćemo, puzićemo ulicama - grmeo je Babić, koga, inače, niko nije pitao ni šta će, ni gde će, ni kada će jesti tokom boravka u SAD, već zašto su poslanici tražili dnevnice ako su pokriveni troškovi.

Ivan Bauer bio je mirniji od Babića i objasnio je da nisu pokriveni baš svi troškovi.
- Nisu svi troškovi pokriveni, samo noćenja sa doručkom u hotelu. Posle ćemo boraviti u porodicama. Dnevnice još nismo dobili, a verovatno nećemo dobiti pune jer deo troškova jeste plaćen. Inače, te dnevnice su nešto što je uobičajeno kada poslanici putuju. Nakon puta, radi se obračun troškova i obično se vrati deo novca - navodi Bauer. Katarina Rakić iz SNS-a i Dejan Nikolić iz DS-a navode da su u pitanju akontacije koje poslanici dobijaju kada putuju.

- Poslanici su u obavezi da nakon puta dostave izveštaj Skupštini o svim troškovima tog puta ili posete i u odnosu na taj izveštaj deo dnevnica se vraća ili ne. To je standardna procedura - kaže za „Alo!“ Nikolić. Ostali poslanici koji putuju, a koje smo kontaktirali, nisu odgovarali na naše pozive.

Balint Pastor

Balint Pastor | Foto: FoNet Dragan Antonić

Pastor: Malo sam neiskusan

Balint Pastor iz SVM-a kaže za „Alo!“ da je tačno da putuje u Ameriku, ali da, kako skupštinski administrativni odbor još nije zasedao, ne zna koliko će učesnici programa dobiti dnevnica i da li će ih uopšte dobiti.


- Ja sam malo neiskusan kad je reč o putovanjima poslanika. Za sedam i po godina nijednom nisam išao na ovakvo putovanje. Ovo će mi biti prvi put - kazao je Pastor za „Alo!“.

Poslednji komentari
  • sanja Vreme: 10.09.2014 07:58h

    Pojeo bi 1000 dolara. Babicu sram te bilo...

  • LAVINIJA Vreme: 10.09.2014 07:59h

    Intersantno je da neko ima apsolutnu vlast i moc a da za desnu ruku odabere Babica, Ovo kazem i bez ove Amerike. On je samo poltron i nista vise/. i to los/

  • Sane Vreme: 10.09.2014 08:06h

    Pa valjda imamo ambasadu u Americi, neka im oni organizuju topli obrok, ali mislim da je u svim ovakvim posetama organizovan zajednički i ručak i večera za učesnike ?!? Mislim da sama faca na ovoj slici sve govori o poslaniku Babiću, svaki komentar je suvišan !!!

  • sly Vreme: 10.09.2014 08:22h

    pa ne radim ja ovo zbog sebe nego zbog firmu

  • lo Vreme: 10.09.2014 08:30h

    nista mi nije jasno imaju obezbedjen hotelski smestaj s doruckom a bice u porodicama ,kod prijatelja ?! sta bre ovaj prica jel on u vinklu

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP