Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NAROD IH PLAĆA, A ONI NE RADE

Čanak za POLA SATA uzeo 210.000 dinara, a Milanka Karić u Skupštini provela NULA minuta!

Autor: Bojana Rajić | 14.10.2014 - 21:05:00h | Komentara: 7

U avgustu i septembru u poslaničku klupu uopšte nisu seli parlamentarci Aida Ćorović i Dragan Đilas iz Demokratske stranke i Milanka Karić (PSS) sa liste Srpske napredne stranke, koji su prema podacima iz skupštinske evidencije tokom ova dva meseca za 12 radnih dana u Skupštini proveli - nula minuta! Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Borislav Stefanović, čiji su poslanici najneredovniji na sednicama, u razgovoru za „Alo!“ kaže da se trudi da ukaže na to da je narodnim tribunima dolazak na sednice dužnost prema građanima koji su ih izabrali.

Nenad Čanak

Nenad Čanak | Foto: M. Perić

- Govorim stalno da je biti narodni poslanik čast i dužnost, i da sve ostale obaveze mogu da sačekaju. Nedolaženje na sednice je, najiskrenije to mislim, van osećaja za moral. Poslanica Aida Ćorović je bila sprečena, ali evo već danima je prisutna na sednicama. Redovno dolazim u parlament, na tome insistiram, ali su odluke individualne - objašnjava Stefanović.

Dragan Đilas

Dragan Đilas | Foto: Đ. Kojadinović

Đilasa pak kolege poslanici u Skupštini nisu videli od početka juna. On je tada podneo ostavku na mesto šefa poslaničke grupe, ali je zadržao poslanički mandat. Građani su ga izabrali da ih predstavlja u parlamentu, ali ovaj poslanik DS-a ne dolazi na sednice. Tokom avgusta i septembra Aida Ćorović, poslanica Demokratske stranke, ni jedan minut nije provela na skupštinskim zasedanjima, a prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Ćorovićeva je i za to vreme primila dve plate od po 105.000 dinara mesečno. Osim što je poslanica u Skupštini, Ćorovićeva je član Saveta zaštitnika građana i predsednik nadzornog odbora Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ u Novom Pazaru, ali za angažman na ove dve funkcije ne prima platu. Milanka Karić se odrekla dela plate u parlamentu, na sednice ne dolazi, ali je zadržala zvanje poslanice. Odmah iza njih, prema podacima iz skupštinske evidencije koju je „Alo!“ imao na uvid, rekorder po nedolaženju na sednice je Nenad Čanak iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji je za dva meseca uspeo da nakupi svega 34 minuta i 50 sekundi, i za to primi dve poslaničke plate u iznosu od 210.000 dinara. O Čankovom nedolaženju u parlament, „Alo!“ je već pisao, jer je ovaj poslanik za 25 radnih dana u maju i junu u Skupštini proveo svega jedan sat, 18 minuta i 51 sekundu, pa se dolazi do zaključka da su Čanka građani Srbije tada plaćali nešto više od 160.000 dinara na sat. Čanak je nastavio da zaobilazi parlament, a kada smo ga juče ponovo pitali zašto i dalje ne dolazi na zasedanja, rekao je da mišljenje od pre nekoliko meseci nije promenio.
- Isto mislim kao i pre dva meseca. Sedenjem u sali ne postaje se dobar predstavnik građana, kao što se sedenjem u crkvi ne postaje vernik, niti se sedenjem u garaži postaje „mercedes“ - ponovio je Čanak za „Alo!“. Korak iza njega „po neradu“ je Dušan Petrović, poslanik stranke Zajedno za Srbiju na listi Nove demokratske stranke, koji je o zakonima u sali slušao svega sat vremena i 39 minuta, i prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije inkasirao nešto više od 114.000 dinara mesečno na ime plate avgust i septembar. Petrović je izgleda prepisao Čankov recept, pa je iz budžeta za sat vremena rada kao narodni tribun uspeo da „zaradi platu“ preko 138.000 dinara. Petrović juče nije odgovarao na naše pozive.

Jovanović umesto Đilasa

Dragan Đilas definitivno će se povući iz srpskog parlamenta. Kako je i sam nedavno najavio on će stranci vratiti poslanički mandat, a umesto njega, kako „Alo!“ saznaje, u srpski parlament ulazi Ivan Jovanović, lider kraljevačkih demokrata, koji je, inače, blizak taboru koji predvode Borislav Stefanović i Goran Ješić.
- Osećam da u Skupštini ne mogu da predstavljam stranku koja je, smenjujući me, glasala protiv onoga što sam radio i mislio da DS treba da bude u budućnosti. Po mojim standardima, bez obzira na to koliko sam doprineo tome da DS danas ima poslanike, nemoralno bi bilo da zadržavam mandat za sebe - izjavio je nedavno Đilas. M. K.


Penzioner najvredniji

Prema podacima iz skupštinske evidencije koju je „Alo!“ imao na uvid, najviše je u sali proveo Momo Čolaković, poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije. On je za 12 radnih dana tokom avgusta i septembra u skupštinskoj klupi proveo 43 sata i nešto više od 40 minuta. Iza njega je poslanica Srpske napredne stranke Nevenka Milošević, koja je redovno u sali, pa je za isto vreme u klupi provela čak 40 sati, 38 minuta i 55 sekundi. Treća na listi najvrednijih je poslanica SPS-a Marjana Maraš, koja je takođe provela nešto više od 40 sati na zasedanjima.
Poslednji komentari
  • Rodoljub Vreme: 15.10.2014 00:00h

    Tata će mu biti konsultant, Nadamo se da mu zbog davanja saveta neće biti povećana plata.

  • Kole Vreme: 15.10.2014 00:39h

    Pa to nije ništa! Toma Nikolić u poslaničkom mandatu 2008 - 2012. bio samo 14 sati u Skupštini za 4 godine. Svetski rekorder. Svaki njegov radni sat u Skupštini koštao je građane 800.000 dinara.

  • Zoran Vreme: 15.10.2014 00:39h

    Koliko je njima Vucko smanio plate. Oteo je Vucko od penzionera da bi dao njima,bruka i sramota, kod privatnika oni ne bi zaradili ni za kiselu vodu.

  • NN Vreme: 15.10.2014 07:40h

    Ja sam "dobila" 960,00 dinara za ceo dan, 8h, u administraciji Gradske čistoće-Bgd, ne znam gde ću sve potrošiti. Da li da pošaljem dete na jednodnevni izlet koji košta 2.090,00 ili da mu prvo kupim knjige za predškolsko od 2.100,00. Volela bih da vidim kako oni žive sa mojom platom.

  • Dobrivoje crnotravac Vreme: 15.10.2014 10:32h

    U Irkutsku sam, gradu na jugu Sibira - Rusija, pred penzijom sam, gr. teh. 7000 km od Bgd-a , radim za 1200 eura mesečno, bukvalno dan i noć. Šta oni rade... Ali nisu oni krivi.... Dotičnom iz Pokrajine svesti ga treba na MINIMALAC, I bolje da nije u Skupštini, Jer njegova je reč otzrovna, puna gneva, a svi dobro znaju šta će reći kada izađe za govornicom i to isto uvek ponavlja, ko papagaj, svi njega plačkaju tj Pokrajinu, a za uzvrat on se sladi i češe već pomenutim narodnim parama.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP