Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POSLANICI U PARLAMENT SVRAĆAJU KAD IM SE ĆEFNE, A UREDNO PRIMAJU PLATE

Čanak za sat zaradi 160.000 dinara!

Autor: Bojana Rajić | 15.07.2014 - 14:00:00h | Komentara: 7

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, po svemu sudeći nije baš zaljubljen u poslaničku klupu, s obzirom da je za 25 radnih dana, tokom održavanja plenarnih sednica, u maju i junu, u republičkoj Skupštini proveo svega jedan sat, 18 minuta i 51 sekundu. Plata poslanika zajedno sa paušalom iznosi oko 105.000 dinara, pa se pretpostavlja da su Čanka građani Srbije plaćali nešto više od 160.000 dinara na sat.

Nenad Čanak

Minut poziranja  2.000 dinara | Foto: M. Perić

Lider LSV-a je apsolutni rekorder po nedolaženju, i
za dva meseca u skupštinskoj klupi proveo je svega
jedan sat, 18 minuta i 51 sekundu, dok je naprednjak
Igor Bečić najredovniji sa 95 sati i pet minuta

Po podacima iz skupštinske evidencije u koju je „Alo!“ imao uvid, Čanak je apsolutni rekorder po nedolaženju u parlament. Drugo i treće mesto zauzeli su Dragan Đilas iz DS-a, koji je za dva meseca kao predstavnik naroda odradio tri sata, 32 minuta i 38 sekundi, i njegov stranački kolega Balša Božović, koji je za isto vreme uspeo da nakupi četiri sata, 36 minuta i 19 sekundi. Čanak za „Alo!“ kaže da je „posao poslanika da se bori za interese građana, i nije isključivo vezan za sedenje u skupštinskoj sali, već podrazumeva rad koji se u sali ne vidi”.

- Samo sedenjem u sali, ne postaje se dobar predstavnik građana, kao što se sedenjem u crkvi ne postaje vernik niti se sedenjem u garaži postaje „mercedes“ - poručuje Čanak za „Alo!“. Nešto drugačijeg mišljenja je poslanik naprednjaka Igor Bečić, koji ima najveći broj sati provedenih na sednicama, gde je u maju i junu proveo 95 sati i pet minuta. On za „Alo!“ kaže da se odrekao poslaničke plate, ali u Skupštinu dolazi skoro svaki dan, jer ima obaveza kao član nekoliko skupštinskih odbora.

"Sedenjem u sali, ne postaje se dobar predstavnik građana,
kao što se sedenjem u crkvi ne postaje vernik niti se sedenjem u garaži postaje „mercedes“",


Nenad Čanak

- Ako poslanik zaista želi da predstavlja građane i pomogne im, mora biti prisutan na plenarnim zasedanjima, na sednicama odbora, javnim slušanjima i aktivno uključen u rad parlamenta. To je nemoguće, ako se ne dolazi. Čeka nas čitav set evropskih zakona, moramo puno da radimo - kaže on.
Predsednik Administrativnog odbora u parlamentu Zoran Babić objašnjava da „pokušava da disciplinuje poslanike i poveća ugled parlamenta“.

Skupština Srbije

A ima i onih koji u Skupštinu svrate da malo odremaju

- Poslanici više dolaze nego što je to bilo u prethodnim skupštinskim sazivima. Ali, može bolje! Predlagao sam da se promeni Poslovnik i da se uvede da sve poslaničke grupe imaju bar trećinu svojih predstavnika u sali. Da to važi za vlast, ali i opoziciju - objašnjava Babić za naš list. U skupštinu retko zalazi i Dragoljub Mićunović (DS), koji je za dva meseca na sednicama proveo 6 sati i 12 minuta i 27 sekundi. Klupu izgleda ne voli ni Sulejman Ugljanin (SDA), pa je u istom periodu na sednicama prisustvovao svega sedam sati, 36 minuta i 21 sekundu, a očigledno ništa vrednija nije bila ni Milanka Karić (SNS) sa satnicom od sedam sati, 16 minuta i 28 sekundi.

Štreber iz opozicije
Najvredniji poslanik iz redova opozicije u maju i junu bio je Aleksandar Senić iz NDS-a koji je u parlamentu na plenarnim sednicama proveo nešto više od 93 sata. On kaže da mu je „žao što nije bilo više zasedanja u ovom periodu, jer svi željno iščekuju predloge reformskih zakona, a oni su izostali“.


- Narodni poslanici su izabrani na direktnim izborima i predstavljaju građane koji su im ukazali poverenje. Odgovornost svakog narodnog poslanika je da bude prisutan u sali, kako bi ukazano poverenje i opravdao - dodaje Senić za “Alo!”.

Poslednji komentari
  • canak Vreme: 15.07.2014 15:02h

    E MOJ NENADE...GDE SI TI OD MERCEDESA...TI NISI NI ZA KLASU MOPEDA

  • MASA Vreme: 15.07.2014 15:48h

    ...DA NAM VRATI NOVAC....POD HITNO...GRADJANI SRBIJE

  • Pravda Vreme: 15.07.2014 16:33h

    U pravu je gospodin Canak, nije sedenje u sali pokazatelj rada poslanika, npr. cula sam da je gospodin koji ima najvise sati provedenih u skupstinskoj sali, najrevnosniji upravo zbog toga sto ostavlja svoju karticu u jedinici i kada nije prisutan u sali.

  • zoki Vreme: 15.07.2014 16:38h

    to je jedna sramota primaju tolike plate a ne rade nista poslanicka plata treba da biude 30 hiljada a ne da globe ovaj bedan narod dokle to bre.

  • VITEZ Vreme: 15.07.2014 18:10h

    Za njih ne važi Zakon o radu. Poslanici i Sindikalci se bore za svoj đzep.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP