Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ISTRAŽIVANJE

CESID: SNS najjači u Beogradu, najviše Beograđana želi Đilasa za gradonačelnika!

Autor: Beta | 12.10.2013 - 14:06:00h | Komentara: 13

Srpska napredna stranka uoči izbora za Skupštinu Beograda ima najveću podršku građana u glavnom gradu, 33 odsto, ali najviše Beograđana, njih 20 odsto, na mestu gradonačelnika ponovo bi želelo da vidi Dragana Đilasa, pokazalo je danas objavljeno istraživanje CESID-a.

SNS uživa i najveću podršku i u državi, 42 odsto, a njenog lidera podržava najviše građana, 49 odsto, dok 39 odsto o njegovom radu ima negativan stav.

Istraživanje je rađeno u septembru, a direktno je ispitano 1.500 građana.

Dragan Đilas

Dragan Đilas | Foto: Emil Čonkić

 
Prema istraživanju CESID-a, Demokratska stranka u Beogradu stoji mnogo bolje nego u državi. U glavnom gradu bi za nju glasalo 25 odsto birača, a u Srbiji ima podršku njih 11 odsto.

Programski direktor CESID-a Marko Blagojević rekao je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru da je druga po snazi u Srbiji koalicija SPS-PUPS-JS sa 16 odsto podrške.

Iznad cenzusa po podršci u Srbiji su još i Liberalno-demokratska partija, sedam odsto, Demokratska stranka Srbije šest i Ujedinjeni regioni Srbije pet odsto podrške.

Rezultati u Beogradu o podršci građana strankama nisu mnogo drugačiji nego u državi kada je reč o koaliciji SPS-PUPS-JS i LDP-u.

Prema istrazizvanju CESID-a, koalicija oko SPS-a u Beogradu ima 15 odsto podrške, dok LDP u glavnom gradu uživa podršku osam odsto građana. Iznad censuza u Beogradu je još Demokratska stranka Srbije sa sedam odsto podrške.

Na pitanje koga vide kao gradonačelnika u Beogradu najveći broj građana, 20 odsto, izjasnio se za lidera DS-a Dragana Đilasa, a na drugom mestu je Nebojša Stefanović iz Srpske napredne stranke, sa 13 odsto podrške građana, što je daleko manje od podrške koju ima njegova stranka u glavnom gradu.

Prema istraživanju CESID-a, lider SNS-a i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je najpopularniji političar i njega podržava 49 odsto građana, dok 31 odsto njih ima negativno mišljenje o njegovom radu.

Za njim sledi predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa pozitivnom podrškom od 41 odsto i negativnim stavom od 39 odsto građana o njegovom radu.

Marko Blagojević kaže da su Vučić i Nikolić jedini političari koje više građana podržava nego što je protiv njih, dok kod ostalih političara to nije slučaj.

Premijer Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić ima podršku 32 odsto građana, ali se negativno o njegovom radu izjašnjava njih 45 odsto. Lider DS-a Dragan Đilas ima podršku 13 odsto građana, a 63 odsto smatra da ne radi dobro.

Blagojević je negirao pisanje medija da su istraživanje CESID-a naručili Ujedinjeni regioni Srbije. Kako je rekao, reč je o redovnom istraživanju koje sprovodi ta nevladina organizacija, a korisnici istraživanja su razni. Među njima, kako je rekao Blagojević, ima i političkih stranaka.
Poslednji komentari
  • Vesna Vreme: 12.10.2013 14:19h

    Potpuno je logično da Đilas ima veliku podršku u Beogradu posle svega što je uradio za grad. Uostalom, nije ni smenjen voljom Beograđana, nego političkim mahinacijama. Smeta im odavno.

  • matori Vreme: 12.10.2013 15:00h

    Udaviste s ovim anketama, a sve kao da su z Kosjeriću rađene, dođite malo kod mene u Srem da se iznenadite :). Đilas dobija kao 1 na 1.

  • MilanCh Vreme: 12.10.2013 15:56h

    Ankete znaju biti i pogresne, kao onomad kada je Tadic bio ubedljivo naj, a onda izgubio na izborima. Mislim da DS svakoga dana dobija sve vece poverenje gradjana.

  • miki vracar Vreme: 12.10.2013 16:40h

    Samo dr,Aca Popovic DSS moze da vodi beograd .

  • olga Vreme: 12.10.2013 16:41h

    Hapsite na vreme tog prevaranta saradnika Jovice Stanišića.Dobiće glasove kao i Boris ;koji bere CESID i Marko Blagojević?Sve je to ološ koji hoće finansiranje iz budžeta kao i ne vladine organizacije.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP