Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

DOK VETAR NJIŠE GRANE...

ČIJE SU NAŠE ŠUME: Politički sukob u Vojvodini zbog drveća!

Autor: N. N. Travica | 26.02.2015 - 11:36:00h | Komentara: 1

Iako je do sada za direktora Vojvodinašuma moglo da konkuriše samo lice sa završenim šumarskim fakultetom, na budućem konkursu taj uslov će biti značajno proširen. Vojvođanskim špumama moći će da upravljaju pravnici, ekonomisti, šumari i poljoprivrednici. Da li će pravnici i ekonomisti pokazati veću stručnost u šumarstvu, od samih šumara, ostaje da se vidi. Trenutno stanje u tom preduzeću pomutilo je odnose čak i u Vladi Vojvodine.

Branislav Bogaroški Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, kadar LSVa, objasnio je za ALO! da je Nadzorni odbor tog preduzeća, čiji je predsednik Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, predložio izmenu statuta tog preduzeća, što je vojvođanska Vlada prihvatila.

Vojvodinašume

 - Novim statutom preduzeća dozvoljeno je učešće svih obrazovnih profila, visokog stepena stručne spreme. Trenutno je u tom preduzeću v.d.stanje, nakon poništavanja konkursa za izbor direktora, koje može da traje šest meseci.Predhodni konkurs je imao manjkavosti, među kojima nisu postojali precizni kriterijumi za bodovanje kandidata - rekao je Bogoroški.
Sudbina bivše direktorke  Marte Takač, koja je trenutno neizvesna, jeste razlog najnovije krize pokrajinske vlasti i krize koja je nastala na relaciji Nenad Čanak – Ištvan Pastor.
- Ako Pokrajinska vlada ispravi svoju grešku o promeni direktorke JP “Vojvodinašuma” Marte Takač, SVM će ostati u vlasti u Vojvodini. Ukoliko se ta greška ne ispravi, onda nemamo o čemu da razgovaramo – ranije je saopštio Pastor. 

Šuma

 Inače Vojvodinašumama od maja 2005.godine upravlja Upravni odbor, na čijem čelu je Nenad Čanak, diplomirani ekonomista, koga je na to mesto imenovala Skupština Vojvodine . Nakon isteka mandata članovima Upravnog odbora 2014.godine,  imenovan je Nadzorni odbor, za čijeg je predsednika ponovo imenovan Čanak, dok je za drugog člana imenovan Dragan Andrić, pravnik takođe kadar LSVa, koji je nakon našeg poziva u kom smo mu izložili razlog javljanja, iznenada otišao na put u inostranstvo, te nije bio u mogućnosti da se javi na mobilni telefon, o čemu nas je obavestio SMS porukom. Iz reda zaposlenih, kao treći član imenovan je Pera Dobrojević, inženjer šumarstva. 
U proteklih 12 godina na čelu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koji je resorni sekretarijat i koji kontroliše rad JP „Vojvodinašume“, nalaze se kadrovi Lige socijaldemokrata Vojvodine, a poslednjih šest godina potpunu kontrolu nad poslovanjem tog preduzeća kroz predsedničko rukovođenje prvo Upravnim, a posle toga Nadzornim odborom imaju kadrovi te stranke.

NADLEŽNOSTI 

Shodno odluci o Javnom preduzeću „Vojvodinašume“ propisana je nadležnost Nadzornog odbora, a ona se ogleda u sledećim činjenicama:

1. utvrđuje poslovnu strategiju i poslovne ciljeve i stara se o njihovoj realizaciji;
2. usvaja izveštaj o stepenu realizacije programa poslovanja;
3. donosi godišnji program poslovanja;
4. podnosi Skupštini Vojvodine godišnji izveštaj o poslovanju;
5. nadzire rad direktora;
6. vrši unutrašnji nadzor nad poslovanjem;
7. uspostavlja, odobrava i prati računovodstvo, unutrašnju kontrolu, finansijske izveštaje i politiku upravljanja rizicima;
8. utvrđuje finansijske izveštaje;
9. donosi statut;
10. odlučuje o statusnim promenama i osnivanju drugih pravnih subjekata;
11. odlučuje o raspolaganju (pribavljanju i otuđenju) sredstava u javnoj svojini koja su preneta u svojinu javnog preduzeća, veće vrednosti utvrđene posebnim propisom, koja je u neposrednoj funkciji obavljanja delatnosti od opšteg interesa;
12. donosi odluku o raspodeli dobiti, odnosno načinu pokrića gubitka;
13. donosi odluku o zaduženju javnog preduzeća;
14. daje saglasnost direktoru za preduzimanje poslova ili radnji u skladu sa ovim zakonom, statutom i odlukom osnivača;
15. zaključuje ugovore o radu na određeno vreme sa direktorom preduzeća;
16. vrši druge poslove u skladu sa zakonom, statutom i propisima kojima se uređuje pravni položaj privrednih društava.
Saglasnost na akte daje Pokrajinska vlada.
Poslednji komentari
  • Marko Vreme: 26.02.2015 14:19h

    Znaci Čanak sada postade i Šumar!? Ajoj šta je sledeće? Malo li mu je!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP