Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

DINKIĆ

Cilj nam je da Srbija ne bankrotira!

Autor: Tanjug | 16.09.2012 - 09:11:00h | Komentara: 1

Ministar finansija i privrede, Mladjan Dinkić, rekao da je cilj ministarstva da spase Srbiju Grčke sudbine!

Samo da ne bankrotira(mo)!

Samo da ne bankrotira(mo)! | Foto: Marko Rupena

Ministar finansija i privrede, Mladjan Dinkić izjavio je da je cilj nove vlade da Srbija ne bankrotira i izrazio uverenje da će kriza biti zaustavljena.
"Cilj nam je da Srbija ne bankrotira i da ne dodje ni blizu situacije u kojoj se nalazi Grčka. To ćemo postići ograničavanjem troškova države.
Biće umanjene sve subvencije, osim onih za poljoprivredu, ali i izdaci za kupovinu robe i usluga", rekao je Dinkicjh.
On je dodao da je promenio mišljenje i na završnom sastanku obavestio Medjunarodni monetarni fond (MMF) da je odlučio da minus u kasi umesto na četiri, dogodine bude smanjen na 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.
U intervjuu današnjoj "Politici", ministar finansija Dinkić je ocenio da je Fiskalni savet u pravu i da jedino radikalno smanjenje budžetskog deficita može na srednji rok da obori nivo javnog duga.
Napomenuvši da ćemo i bez MMF-a zatvoriti potrebe za finansiranjem, on je rekao da je, bez obzira na to što to nije lak posao, "najmanja briga biti da se obezbedi novac za pokrivanje deficita".
"Veća briga je da ne opteretimo buduće generacije koje će to morati da vrate. Zato hoćemo da obezbedimo trajno smanjenje deficita. Već sam krenuo sa saradnicima da radim na merama kojima ćemo taj cilj postići", rekao je Dinkić, napomenuvši da će "ministarstvo finansija do kraja sledeće nedelje dati ministarstvima instrukcije o trošenju u narednoj godini."

Da li ćemo se ikada složiti?

Da li ćemo se ikada složiti? | Foto: freedigitalphotos.net

On je izrazio zadovoljstvo izveštajem Fiskalnog saveta, jer je pohvalio strukturne mera koje ministarstvo preduzima. Od 13 zakona loše su ocenili samo jedan, i to rebalans budžeta kojim, kako kaže, ni on nije zadoboljan, svestan da su rashodi previsoki. "Nismo imali prostora za uštedu, osim da ugovorene obaveze prethodne vlade ostavimo neplaćenim", rekao je Dinkić.
Mnogo je teže, smatra on, nešto popravljati, nego pisati iz početka. On je dodao da se to neće desiti u budžetu za 2013. godinu.
Dinkić je naveo da će se uštede u 2013. pre svega odnsiti na kupovinu robe i usluga i na subvencije koje će sve, osim onih u poljoprivredi, biti smanjene.
Ukidamo sopstvemne prihode, a sopstveni rashodi stavljaju se pod kontrolu, kratko je objasnio Dinkić, napominjućio da je nova vlada napravila "seču" taksi, a da će sada da to isto uradi i sa birokratskim procedurama, počev od izdavanja gradjevinskih dozvola.
On je precizirao da je ukidanjem taksi privreda ukupno rasterećena za 10 milijardi dinara.
"Uvešćemo red u javni sektor tako što ćemo najpre evidentirati šta sve postoji u javnom sektoru, ko su zaposleni, kolike su im plate. Mi to sada ne znamo", dodao je Dinkić.
On je uverenje da će kriza biti zaustavljena zasnovao na dosadašnjem timskom radu vlade.
Postoji jaka želja svijh nas u vladajućoj koasliciji da radimo kao jedan.Dugo vremena nisam ovako intenzivno radio... a da sam imao ovako jaku podršku kolega...Zato sam ubedjen da ćemo zaustaviti krizu, rekao je Dinkić.
On je naglasio da će svi resursi biti koncentrisani tamo gde sa sigurnošću može da se uspe, kakve su poljoprivredau, prehrambena industrija, kao i dalje dovodjenje inostranih kompanija.
Poslednji komentari
  • sdavisa Vreme: 28.07.2013 12:25h

    najveci uspeh je sto ste prekinuli isplatu privremene naknade na kim od svega 11.ooo dinara a oni koji primaju sti hiljada dinara i 270 e iz kosovske institucije primaju redovno bez zakasnjenja , mars iz vlade ....to je misljenje ljudi sa kosova.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP