Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

VUČIĆ ČISTI REDOVE SNS-A, ALI TRAŽI I SMENU DAČIĆEVIH KADROVA

Čistka: Lete Mrka i Bajatović!

Autor: M.K. - I.K. | 25.05.2013 - 13:19:00h | Komentara: 6

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović i ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, obojica potpredsednici Socijalističke partije Srbije, mogli bi da budu najveće političke „zverke“ koje će stradati u čistki unutar redova vladajuće koalicije, a na kojima insistira Srpska napredna stranka, saznaje „Alo!“ od izvora bliskog Vladi.

Milutin Mrkonjić

Signali da su Mrkonjiću drugovi okrenuli leđa je i to što mu preksinoć niko nije došao na proslavu rođendana: Milutin Mrkonjić | Foto: Dimitrije Goll

U naprednjačkom taboru ulogu dežurnih krivaca i dalje imaju njihovi ministri Bratislav Petković i Alisa Marić, koji bi u rekonstrukciji ostali bez fotelja. Najveća tumbanja u javnom sektoru privrede pretrpeće Elektroprivreda, u kojoj će se, kako saznajemo, naprednjaci odreći direktora Aleksandra Obradovića, ali i tražiti od socijalista da smene Dušana Mrakića sa mesta državnog sekretara u Ministarstvu energetike. Kao mogući Obradovićevi naslednici pominju se Dragoljub Laković, sadašnji pomoćnik direktora EPS-a, Zoran Rajović, direktor EDB-a, i Dragan Radović iz Direkcije za distribuciju, svi iz naprednjačkih redova.


- Naprednjaci žele da se reše svih koji kvare utisak o Vladi, koja dobro funkcioniše. Bajatović i Mrkonjić već su odavno na njihovoj crnoj listi. Sasvim je jasno da je sklanjanje Mrkonjića lakši zalogaj. Smena Bajatovića je za sada samo želja SNS-a jer poziciju na čelu „Srbijagasa“ i dalje drži zahvaljujući čvrstim vezama s Rusijom - objašnjava naš izvor.

Prvi i najočigledniji pokušaj naprednjaka da uzdrmaju Bajatovićeve pozicije bio je istup potpredsednice SNS-a i ministarke energetike Zorane Mihajlović, koja je rekla da je „Srbijagas“ slučaj za tužilaštvo. Osim što su već raspustili 13 odbora, iz naprednjačkog tabora su stigle najave da će i oni smenjivati svoje gradonačelnike, direktore javnih preduzeća i druge javne funkcionere kojima nisu zadovoljni. Takozvano provetravanje kadrova biće na dnevnom redu sledeće sednice Glavnog odbora SNS-a.

Dušan Bajatović će, po svemu sudeći, otići sa funkcije direktora

Dušan Bajatović će, po svemu sudeći, otići sa funkcije direktora "Srbijagasa" | Foto: Đorđe Kojadinović

- Analiziraće se rad svih. Predsednici opština, gradonačelnici, direktori i državni funkcioneri podneli su izveštaj o radu, koji će biti analiziran. Oni koji su morali i koji su mogli bolje da rade, a nisu, biće smenjeni. Kad je reč o radu ministara, ne isključuju se smene Alise Marić i Bratislava Petkovića. Oni nisu pokazali zavidne rezultate, a s druge strane i nisu mogli, s obzirom na male budžete. Ministarki sporta se zamera što je potpuno neprimetan član Vlade, pa se tako njen odlazak ne bi ni osetio. Takođe, raspušteni su i svi oni opštinski odbori koji su imali loše rezultate, a reizborom novog rukovodstva šansu će dobiti mladi, obrazovani i ambiciozni - kaže izvor „Alo!“ iz redova naprednjaka.

U SNS-u navode da sednica Glavnog odbora još nije zakazana, ali ističu da bi do toga uskoro trebalo da dođe.

- Sednica još nije zakazana, ali će je uskoro svakako biti. Sada se bavimo najvažnijim državnim pitanjima, a implementacija briselskog sporazuma je prioritet - rečeno nam je u SNS-u.

Potpredsednica socijalista i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović kaže za „Alo!“ da eventualne čistke na javnim pozicijama u SPS-u do sada nisu pominjane.

- I SPS je, kao i SNS, veoma zainteresovan da Vlada dobro funkcioniše i da se svako ko radi mimo zakona odgovara za to. Ali, to treba da rade institucije i ne treba to stavljati u partijske okvire. Rad svojih kadrova analiziramo na organima stranke i o smeni Bajatovića i Mrkonjića nije bilo reči. Njih dvojicu doživljavam ne samo kao svoje saradnike i drugove, već kao ljude koji su povukli ogroman teret zarad rezultata u resorima koji su im povereni - izjavila je ona.

Dušan Mrakić

Dušan Mrakić | Foto: Oliver Bunić

ZORANA SMENJUJE I MRAKIĆA

Bez fotelje u Vladi mogao bi da ostane još jedan dugogodišnji kadar SPS-a, Dušan Mrakić, i to zbog toga što nije po volji ministarke energetike i potpredsednice SNS-a Zorane Mihajlović.
- Njih dvoje su na ratnoj nozi. Zorana ga od početka nije želela u ministarstvu, ali je opstao zbog koalicionog dogovora. Sada se insistira da on ode - otkriva izvor „Alo!“. Od ministarke juče nismo uspeli da dobijemo komentar, pošto se nije javljala na telefon.

Partijski drugovi Mrki okrenuli leđa!
Da se Milutinu Mrkonjiću zaista sprema smena možda najslikovitije pokazuje koncert Ane Bekute, koji mu je ona u četvrtak priredila za rođendan. Za razliku od prethodnog, na kojem se sjatio čitav tadašnji državni vrh, ovog puta u publici nije bilo čak ni Mrkonjićevih stranačkih drugova. Jedina dva političara koji su primećeni u sali Centra „Sava“ bili su ministarka Verica Kalanović i nekadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić, što je prilično mršava VIP ekipa, ako se zna da su u pesmi Mrkonjićeve ljubavnice prošli put uživali i lider socijalista Ivica Dačić, koji je i pevao, ali i Boris Tadić, tadašnji predsednik Srbije.

 
 

Poslednji komentari
  • Toma,STARO SELO Vreme: 25.05.2013 14:55h

    Da je bilo pameti oni nebi ni usli u novu vladu.Ovo i nije nova vlada pre bi se reklo nekas transformisana.Zato rezultati rada ove vlade i nisu doneli nikakve promene,sve je ostalo po starom na funkcije se uglavnom guraju clanovi familije i prijatelji,bojim se da je ovo kraj svih krajeva.

  • branko Vreme: 25.05.2013 15:01h

    kako god bilo lakovica bi trebalo poslati u kostolac da bude direktor nekog izdvojenog preduzeca ,PRIMA pogotovo,ako je toliko strucan firma nece otici u stecaj!!!to bi bio suludi potez SNS da lakovica postavi na celo epsa kad se vidi njegova proslost!!!u kolubari je direktno umesan u vracanje kolubare metal stopostotno vracanje u eps a identicno takvo preduzece u kostolcu gleda da unisti nacisto!!ne vidim kako ce funkcionisato lokalna vlast pozarevca i kostolca ako se ne resi problem epsa!!od silne price insajdera i tolike borbr protiv korupcije narod nije imao nikakve vajde!pa gde su ti timovi zorane mihajlovic da istraze korupciju u kostolcu!!!znam da je prece kosovo ali otkrice ovde je pandorina kutija!!!tolike pare se oprale preko radnika epsa iz obilica pa eto veze sa kosovom!!

  • Janos Vreme: 26.05.2013 00:32h

    Hvala Bogu da se sredjuju neke stvari.Konacno da se napravi cistka.Ovo je tek pocetak, verujem u to!

  • Milovan S Nikolić Sombor Vreme: 26.05.2013 02:39h

    Škripi djeram,politikanti su na potezu. Za očekivati je da će se bilo koja smena desiti u limburgu mesecu kada se šišaju majmuni. Ovakvi tekstovi su samo odvlačenje narodne pažnje od gladi.

  • laslo Vreme: 28.05.2013 13:08h

    Red bi bio jednom i oni mali da odmore, dosta su radili...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP