Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ZAHUKTAVA SE POLITIČKI RAT ZA BEOGRAD

Čović: Đilase zadužio si Beograd 960 miliona evra!
DS: Kad bi Mali i Čović računali, Srbija ne bi postojala!

Autor: Beta/Tanjug | 25.12.2013 - 18:42:00h | Komentara: 4

Član Privremenog veća Beograda je precizirao da su ukupne obaveze grada po kreditima, računajući i kamatu i glavnicu, a koje treba da se isplate od 2014. do 2039. godine, 661,7 miliona evra. Demokratska stranka ocenila je danas da Srbija ne bi postojala kada bi se javni dug države računao na isti način na koji Privremeno veće računa dug Grada Beograda.

Brojke su neumoljive: Nebojša Čović

Nebojša Čović | Foto: FoNet Dragan Antonić

Član Privremenog veća Beograda Nebojša Čović još jednom je ukazao na to da je dug Beograda 960 miliona evra i pozvao nadležne organe da provere projekte u gradu, među kojima je i Most na Adi.

Čović je pozvao bivšeg gradonačelnika Beograda i lidera DS Dragana Đilasa da "prestane sa politikanstvom i strančarenjem", navodeći da su podaci koje iznosi Privremeno veće zvanični podaci grada Beograda i dobijeni od gradskih službi.
Čović je precizirao da su ukupne obaveze grada po kreditima, računajući i kamatu i glavnicu, a koje treba da se isplate od 2014. do 2039. godine, 661,7 miliona evra.
Prema njegovim rečima, obaveze gradskih javnih preduzeća i direkcija, uključujući i PKB su 30,7 milijardi dinara, a dodajući na to i 5,3 milijardi dinara dospelih obaveza grada iz prethodnog perioda to je ukupno 36 milijardi dinara, odnosno oko 310 miliona evra.
"Sa ovih 661 miliona evra i ovih 310 miliona to je tih 960 miliona evra o kojima pričamo kao obavezama grada Beograda i to su podaci iz bruto bilansa preduzeća i zvaničnog bilansa grada Beograda", rekao je Čović.

Đilas i Čović

Dragan Đilas i Nebojša Čović | Foto: Nebojša Raus

On je dodao da ta cifra ne obuhvata obaveze opština koje se još prikupljaju i obaveze ustanova obrazovanja, zdravstva i kulture, a podaci o tome će biti predstavljeni javnosti kada budu prikupljeni.
"Stvarno smatram da bivši gradonačelnik treba da prestane sa politikanstvom i stranačarenjem kada su ovako egzaktne stvari u pitanju. Nemamo razloga da se stranački prepucavamo, da se proziva SNS ili bilo koja druga stranka, ovo su zvanični podaci iz zvaničnih službi grada", rekao je Čović.
Govoreći o dopisu Ministarstva finansija od 23. septembra, na koji se Đilas poziva, Čović je rekao da je taj dopis napravljen za zbunjivanje i "dezavuisanje" i na osnovu podataka koje je dostavila lokalna samouprava, odnosno grad Beograd i Đilas.

Čović je pozvao nadležne organe da utvrde projekte poput rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandara, Požeške ulice, Mosta na Adi, nabavke tramvaja, kao i kontejnera.
 

Optimista: Đilas

Dragan Đilas | Foto: Oliver Bunić

DS: Kad bi Mali i Čović racunali, Srbija ne bi postojala 


Demokratska stranka ocenila je danas da Srbija ne bi postojala kada bi se javni dug države računao na isti način na koji Privremeno veće računa dug Grada Beograda.

"Kada bi se definicija gospode (Siniše) Malog i (Nebojše) Čovića koristila za nivo Republike, javni dug zemlje bi bio najmanje duplo veći, odnosno preko 40 milijardi evra ili 130 odsto BDP što znači da Srbija ne bi postojala", računa DS.

Član Privremenog organa Beograda Nebojša Čović danas je rekao da je dug Beograda 960 miliona evra i pozvao državne organe da što pre ispitaju velike infrastrukturne projekte koje je realizovalo smenjeno gradsko rukovodstvo. Od tih 960 miliona evra, ukupne obaveze Grada Beograda, su po osnovu kredita i kamata, koje treba da otplati do 2039. godine, su 661,7 miliona evra, kaza je Čović.

DS navodi da svaki gradjanin Srbije koji uzima kredit zna da se kao dug vodi iznos kredita, a ne iznos kredita i kamata koje će platiti kroz rate. I taj način računanja kreditnog zaduženja definisan je Zakonom o javnom dugu.

Poslednji komentari
  • Vedran Vreme: 26.12.2013 14:58h

    A iza ovog medijskog rata poskupeće struja, akcizna roba, ukidaju se "nepodobne" emisije...

  • Viki Vreme: 26.12.2013 20:21h

    @Vedran E da se samo to skiva pa bi još nekako i izdržali, ali se iza tih stalnih prozivku skriva užasno teško stanje u kom živimo. Svakodnevno 600 osoba ostaje bez posle, a ne moram da pišem šta to sve povlači za sobom.

  • MilanCh Vreme: 27.12.2013 19:06h

    Kako racunaju privremenci, kao baba Marica.

  • Vesna Vreme: 29.12.2013 01:10h

    Čović je zadnji koji bi smeo bilo koga da proziva, a najmanje Đilasa.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP