Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

KODEKS PONAŠANJA POSLANIKA ZA DVA MESECA NA DNEVNOM REDU

Da paze šta rade i u kafani i na TV-u

Autor: B. Rajić | 01.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Poslanici Narodne skupštine uskoro će morati dobro da pripaze šta pričaju i kako se ponašaju, i to ne samo u parlamentu, već i u kafanama, gradskom prevozu, televizijskim emisijama i na svakom drugom javnom mestu, saznaje „Alo!“.

Ubuduće bez psovki,  kletvi i gađanja cipelama:  Skupština Srbije

Ubuduće bez psovki, kletvi i gađanja cipelama: Skupština Srbije | Foto: Saša Čolić

Naime, to će biti jedna od novina u kodeksu ponašanja poslanika, čija bi konačna verzija trebalo da bude na dnevnom redu početkom oktobra, odnosno na jednoj od prvih sednica jesenjeg zasedanja parlamenta.


Šta više neće da može


- Srđan Milivojević (DS) otvarao pasijans na laptopu dok se raspravljalo o vojnim zakonima, a Katarini Rakić (SNS) na jednoj drugoj sednici tokom rasprave pokazao srednji prst.
- Velimir Ilić (NS) nazvao Nenada Čanka (LSV) lažovom sa imunitetom.
- Nataša Jovanović, Vjerica Radeta i Gordana Pop Lazić (SRS) „bacale kletve“ sa govornice na tadašnjeg predsednika Borisa Tadića.
- Dragan Todorović (SRS) poklonio je roze hulahopke tadašnjem ministru za ljudska prava Svetozaru Čipliću kada se vodila rasprava o gej paradi, uz opasku da će mu taj deo garderobe trebati na putu za EU.
- Jorgovanka Tabaković (SNS) za govornicom se požalila da joj je Mlađan Dinkić kazao da je džukela, a on objasnio da joj se obrati sa „lažeš kao pas“.
- Radikal Srboljub Živanović i naprednjak Predrag Mijatović pljuvali se i šamarali ispred Skupštine.

U slučaju da prekrše neka od pravila, koja će biti precizno propisana, slediće javna opomena, a moraće javno da se izvine ili plate kaznu u visini tri osnovne plate, što iznosi oko 225.000 dinara. Jedna od novina će biti i da će sami građani moći da prijave loše vladanje poslanika Skupštini, a po kodeksu, poslanici će u kontaktu sa građanima morati, između ostalog, da im se obraćaju ljubazno i sa poštovanjem.

- Dosadašnja praksa da predstavnici građana cipelom gađaju predsedavajućeg, šamaraju jedni druge ili se vuku za uši, razbijaju jedni drugima noseve i čupaju se za kosu, snimaju telefonom „zanimljivosti“ na sednici ili međusobno razmenjuju psovke ide u istoriju. Kodeksom ćemo stati na put takvim pojavama, a ovakav dokument postoji u svim evropskim parlamentima i ima za cilj da poboljša ugled Narodne skupštine - najavljuje za „Alo!“ Zoran Babić, šef naprednjaka u parlamentu i jedan od inicijatora izrade kodeksa.

Međutim, kako poslanik predstavlja građane na svakom mestu, kodeks neće važiti samo u parlamentu, nego i na ostalim javnim mestima.
- Nećemo određivati koju će boju kravate morati da nose određenog dana, ali će svih 250 poslanika na svakom javnom mestu, od kafane do TV emisija morati da snose odgovornost za to što izgovore i urade. Osim uobičajenih stvari, poput govora mržnje, koji će biti nedopustiv, biće svakakvih novina.
Recimo, ako je neki poslanik ili neko od članova njegove porodice vlasnik neke firme, a od zakona koji se donose u parlamentu može da ima finansijsku korist, biće obavezan da to prijavi predsedniku Skupštine ili javno kaže na sednici, odnosno, neće moći da glasa za zakone od kojih ima ličnu korist – objašnjava Babić.

Nakon što kodeks ponašanja poslanika bude usvojen u Skupštini, a najavljeno je da će se na dnevnom redu naći početkom oktobra, građani će loše vladanje poslanika moći da prijavljuju Skupštini. Parlamentarcem koji je zgrešio baviće se Etički savet, koji broji pet članova.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP