Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ZAKON NA KOSOVU

Dačić: Amnestija ne važi za dela protiv međunarodnih snaga!

Autor: Tanjug | 04.07.2013 - 17:39:00h | Komentara: 0

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se dogovor o amnestiji na Kosovu i Metohiji, koji je postignut u Briselu, ne odnosi na krivična dela poput ratnih zločina, ubistava ili dela protiv pripadnika međunarodnih snaga.

Ivica Dačić

Ivica Dačić

Prema njegovim rečima, građani Srbije neće biti progonjeni zbog, kako je rekao, recimo demonstracija protiv nezavisne države Kosovo ili neplaćanja poreza i nekih drugih dažbina Kosovu.


Upitan da li zakon o amnestiji neće pokriti one koji su učestvovali u ranjavanju pripadnika međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji, Dačić je rekao da je amnestija akt koji sledi posle ratnih događaja i incidenata i da je to na neki način akt opraštanja, ali i pomirenja.

"U tom smislu kada je reč o delima protiv međunarodnih snaga to ne spada u nešto što bi bilo predmet zakonodavstva", kazao je Dačić posle sastanka sa izvestiocem Evropskog parlamenta Jelkom Kacinom.

On je rekao da je politički dogovor vezan za amnestiju koji je postignut u Briselu išao na to da se jednostavno stavi tačka na prošlost i da građani Srbije koji žele da rade u policiji ili pravosuđu nemaju strah da će biti procesuirani.

"Svako bi mogao da oceni da građani Srbije nisu, kako oni kažu, priznavali ustavni poredak Kosova i da zbog toga budu onemogućeni da dalje žive i rade i upravo to je sprečeno. Zakon o amnestiji na Kosovu i Metohiji je donet da bi bila otklonjena svaka mogućnost da uopšte postoji pretnja za Srbe koji tamo ostaju da žive", rekao je Dačić.

On je dodao da su istrage o pojedinim zločinima u toku i da do sada u najvećem broju nije ni bilo zahteva za amnestiju u krivičnim delima vezanim za ugrožavanje ljudskih života.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP