Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

DIPLOMATIJA

Dačić Banu: Kosovo ne može u UNESKO

Autor: Tanjug | 26.07.2015 - 10:54:00h | Komentara: 1

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pisao je generalnom sekretaru UN Ban Kimunu povodom namere Kosova da postane članica Uneska.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: RAS

On je u pismu naveo da je to za Srbiju neprihvatljivo, jer se Kosovo ne može smatrati državom.

On je u pismu, koje je dostavljeno Tanjugu iz Ministarstva spoljnih poslova, istakao da Srbija nije promenila svoju poziciju u odnosu na status pokrajine, iako se suočava sa zahtevima i nastojanjima Prištine da se uključi u rad medjunarodnih organizacija izvan konteksta dogovora o regionalnom predstavljanju i saradnji.


To je za Srbiju neprihvatljivo, istakao je Dačić i kao poslednji takav primer naveo nastojanja Kosova ka članstvu u Unesku.

"Kosovo kao teritorija shodno važećoj i obavezujućoj rezoluciji SB UN 1244 (1999), pod upravom Ujedinjenih nacija, u kom kontekstu se ne moe smatrati dravom kao subjektom međunarodnog prava, ne moe se samim tim kvalifikovati ni za prijem u Unesko", istakao je Dačić u pismu.

On je ukazao da bi u tom smislu svako drugačije postavljanje prema razmatranju pitanja članstva Kosova u Unesku predstavljalo ignorisanje, odnosno povredu pravnih pravila nastalih pod okriljem UN radi očuvanja medjunarodnog mira i bezbednosti.

Poslednji komentari
  • WBA Vreme: 26.07.2015 20:19h

    E jadan si mi Dacicu? Kosovo je samovjeta drzava, ima svog predsednika, premijera,, sabor,, MIP i MUP, uskoro i Ministyarvo odbrane i svoju vojsku, nju su do sada priznali vise od 110 drzava svjeta, sa njom postavili diplomatske odnose, otvorene ambasade, i tamo i ovamo, imenovani su ambasadori,i konzuli, a ti i dalje spominjes neke rezolucije.!!!!!. Svasta.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP