Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

HAŠKI TRIBUNAL

„Dačić će pregovarati sa premijerom Haradinajem!“

Autor: I. K. | 20.11.2012 - 07:02:00h | Komentara: 5

Posle otkazivanja posete Suzane Grubješić Zagrebu i spuštanja saradnje s Haškim tribunalom na tehnički minimum, najavljeni prekid dijaloga s Prištinom u slučaju oslobađanja Ramuša Haradinaja bio bi siguran znak da je Srbija skliznula u izolaciju.

Može da se duri, ali će  na kraju pregovarati:  Dačić sa Ketrin Ešton

Može da se duri, ali će na kraju pregovarati: Dačić sa Ketrin Ešton | Foto: FoNet - AP

Iako nas ministri uveravaju da Srbija zbog haške nepravde neće podizati “Berlinski zid”, analitičar Dušan Janjić smatra da je na delu privremena izolacija, od koje će Srbija imati samo štetu.


- Neće je biti u formalnom, ali hoće u političkom smislu. Sve ovo što smo do sada čuli je naknadno i zakasnelo i bojim se da je pucanje u sopstvene noge. Beograd treba da se spremi za nekoliko lančanih reakcija koje će uslediti.

Smeši mu se sloboda: Ramuš Haradinaj

Smeši mu se sloboda: Ramuš Haradinaj | Foto: AP

Haradinaj će biti premijer i umesto da ubrza dijalog Dačić ga odlaže za januar, kada će mu sagovornik biti upravo Haradinaj. Ako se pregovori stopiraju, opet je Srbija na gubitku jer će rešenje diktirati pobednici. Sada je jasno da nemamo šanse u tužbi protiv Hrvatske i treba razmišljati o pojedinačnim tužbama protiv Hrvatske. To su teme za Srbiju, a ne izolacija - objašnjava Janjić za “Alo!”.

Iz vlade je već stigao nagoveštaj da će biti nemoguće pregovarati s Prištinom u uslovima koji nastanu posle eventualne odluke Haškog suda da 29. novembra oslobodi i ratnog komandanta OVK Ramuša Haradinaja.

Dušan Janjić

Dušan Janjić | Foto: RAS Goran Srdanov

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić za naš list tvrdi da niko Srbiju ne može da optuži da ne sarađuje.
- Dostavljaćemo dokumentaciju tako da nijedan postupak ne trpi, a svođenje saradnje na tehnički nivo znači da nećemo učestvovati u konferencijama i predavanjima koje organizuje niti ćemo prihvatiti program za škole koji je trebalo da edukuje učenike BiH, Hrvatske i Srbije o radu tribunala - objašnjava Ljajić.

Juče je usledio još jedan radikalan potez - potpredsednica vlade Suzana Grubješić otkazala je posetu Zagrebu uz obrazloženje da ima nelagodu zbog “delirijuma koji traje i eksplozije palanačkog nacionalizma” u Hrvatskoj.
- O čemu bismo razgovarali posle ove presude? - podržao ju je premijer Ivica Dačić.
Poslednji komentari
  • Бобан Милетић Бапси Vreme: 20.11.2012 07:11h

    Ма како му кажете тако ће да ради !!! А овамо у Србији ће мало да глуми ... ово , оно ...

  • Kockica Vreme: 20.11.2012 19:51h

    Mora se jednom preseci sa tim istorijskim pitanjem..postici normalan dijalog..prvenstveno za boljitak nasih srba koji zive dole pod preteskim uslovima i otezanim okolnostima.

  • Mackica011 Vreme: 20.11.2012 19:51h

    Pred novom vladom je svakako veliki izazov kako vratiti izgubljeno svih ovih godina i Srbiju vratiti na ispravan put. Kljucna i najteza resenja su pred njima.

  • Jagodica bobic Vreme: 20.11.2012 19:52h

    Potrebno je napokon resiti to pitanje...i staviti tacku na to.aaako smo mi bili preoptereceni time..onda barem postedeti muka buduce mladje generacije.

  • Milanili Vreme: 29.11.2012 09:00h

    Kljucna i najteza resenja su na sadasnju vladu...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP