Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NOVOGODIŠNJI INTERVJU

Dačić: Čekaju
nas veliki ispiti!

Autor: S. Vojinović | 31.12.2012 - 23:33:00h | Komentara: 3

Premijer Srbije i ministar policije Ivica Dačić očekuje da će 2013. godina biti nešto bolja od prethodne. Pored stranih investicija koje se očekuju, on u intervjuu za „Alo!” najavljuje rast plata i penzija, ali i veću zaposlenost. Tvrdi da nema prevremenih izbora na vidiku iako bi koalicije oko SPS-a i SNS-a na prevremenim izborima imala više od 60 procenata mandata u Skupštini Srbije!

Očekujem da će 2013. biti godina velikih ispita za državu i srpski narod

"Očekujem da će 2013. biti godina velikih ispita za državu i srpski narod" | Foto: Aleksandar Dimitrijević

 - Protekla 2012. je bila godina velikih promena, dobili smo novog predsednik i novu vladu. To je godina u kojoj je srpski narod preživljavao možda najteže trenutke od Drugog svetskog rata, jer je ugroženo i samo biće našeg naroda. Ali ako je 2012. bila godina velikih promena, očekujem da će 2013. biti godina velikih ispita za državu i srpski narod i mi te ispite moramo položiti.

Željko mi je obećao pesmu!
ALO: Obećali ste za 1. januar 2016. godine, povodom 50. rođendana, koncert „Ivica i prijatelji”. Koga već sada planirate da pozovete?
- Prijatelje čije pesme volim ili rado pevam, pre svega Harisa Džinovića, Halida Bešlića, Željka Joksimovića, Šabana Šaulića, pa sve do Ane Bekute i Cece. Ja sam s njima već pričao o tome, moramo to dobro da osmislimo iako ima dosta vremena do tada.
ALO: Da li nešto komponujete za sebe i da li planirate da snimite svoju pesmu?
- Tu me opstruira Joksimović, on mi je obećao pesmu, ali ne i da je snimim, već za svoju dušu i drage prijatelje!

ALO: Šta smatrate posebnim uspehom ove vlade u godini koja je za nama?
- Sigurno to što smo uspeli da izbegnemo ekonomski kolaps jer su svi ekonomski pokazatelji bili katastrofalni, od najnestabilnijeg kursa, preko najveće stope nezaposlenosti i najmanjih plata u regionu, pa sve do velike zaduženosti. Preduzeli smo značajne korake da sve to zaustavimo. Na međunarodnom planu, kada je reč o EU, Srbija nije imala do sada tako dobar sastanak i ocene kao što je to bilo u decembru. Očekujem da u prvoj polovini 2013. dobijemo datum za otpočinjanje pregovora sa EU.
ALO: Šta biste, s druge strane, ocenili kao neuspeh ove vlade i koji je trenutak bio najteži?
- Realno, za šest meseci mi nismo imali vremena ni za velike uspehe, ali ni za neuspehe. Možda nismo mogli dovoljno da učinimo na planu socijalne politike. A najteži trenutak za mene je sigurno bio susret s Hašimom Tačijem, mnogi su to odbijali, a ja kao premijer nisam imao pravo da to odbijem. Ipak, nastavkom pregovora s Prištinom stvorili smo bolju sliku Srbije u Briselu, a tu su i rezultati koji govore da smo negde opet bliži ulasku u EU.
ALO: Sve češće se pominju turbulencije u vladajućoj koaliciji, pa čak i da će biti prevremenih izbora. Da li je to realno?
- Ne postoje nikakvi politički razlozi za nove izbore, ali sigurno da bi oni odgovarali nama i naprednjacima! Naime, ako smo na prošlom izborima imali više glasova nego na ranijim, siguran sam da bi Vučićeva i moja koalicija, da se ubrzo održe izbori, u parlamentu imala više od 60 posto mandata!

"Ne postoje nikakvi politički razlozi za nove izbore" | Foto: Aleksandar Dimitrijević

 ALO: Kažete da ste jedinstveni, da nema turbulencija, kako onda komentarišete to što su, kada je borba protiv korupcije i kriminala u pitanju, uglavnom na udaru, pored DS-a, ljudi koji su bliski SPS-u?

- Nije bilo sukoba oko toga, ali ja moram kazati da su to sve nasleđene stvari koji su jednim delom rađene i za vreme prethodne vlasti, koja je vršila pritisak da se ti slučajevi rade. Međutim, mene uopšte ne zanima ko je ko ako se dovodi u vezu s kriminalom i korupcijom, jer svima nam je u interesu da imamo što bolje rezultate po tom pitanju. I moj rejting, ali i rejting Aleksandra Vučića, znatno je porastao od kada smo krenuli sa ovim stvarima.
ALO: Da li nam je bila neophodna platforma o Kosovu, koja je takođe izazvala različite reakcije?
- Jeste neophodna u smislu toga šta mi predlažemo po pitanju Srba na Kosovu. I tu ima veoma dobrih predloga, a ima i onih o kojima treba raspravljati u okviru dijaloga. Ovde je nastao problem oko toga da li se prekida tehnički dijalog, međutim, uopšte nema potrebe da se polemiše oko toga, jer nema potrebe za njegovim prekidanjem.

"Uopšte ne zanima ko je ko ako se dovodi u vezu s kriminalom i korupcijom" | Foto: Aleksandar Dimitrijević

 ALO: Da li je Miroslav Mišković kontaktirao s vama pre hapšenja?

- Ne!

ALO: Da li je tačno da u vladi trenutno sede najmanje dva ministra kojima je Mišković davao novac?
- Ne znam ništa o tome, ne verujem!

ALO: Da li je on finansirao SPS?
- Ne, a to je i logično jer mi nismo bili najveća stranka u vlasti od promena u Srbiji.

Poslednji komentari
  • Gavrilo Vreme: 01.01.2013 18:47h

    Dacic I Vucic dobro znaju sta je potrebno Srbiji za oporavak, at o je rad,rad i samo rad, uzivaju podrsku naroda a to je najvaznije u ovom trenutku, zelim im mnogo uspeha u novoj 2913 godini i da samo tako nastave

  • DR Vreme: 02.01.2013 12:49h

    SAMO PACIJENT IZ LAZE LAZAREVICA MOZE DA PODRZAVA LJUDE KOJI SU PRE 10 GODINA PRIZVALI BOMBE NA SRBIJU, DA MU BUDE NORMALNO DA SU TI ISTI I SADA NA VLASTI I DA CE TI ISTI DA NESTO PROMENE NABOLJE. ONAJ NESRUSENI SPOMENIK BALISTIMA U PRESEVU POKAZUJE KOLIKO JE DACIC MOCAN COVEK. MOCAN MOZDA JESTE DA VLADA SRBIMA I UTERA STAH SRMA U KOSTI -SRBI SU POZNATI PO SVOJOJ MEDJUSOBNOJ MRZNJI- ALI DA SE SUKOBI SA PRAVIM NEPRIJATELJEM PA JOS GA POBEDI EEE SVI VIDITE KOLIKO JE ZA TAKO NESTO SPOSOBAN

  • Iva Vreme: 02.01.2013 13:41h

    Uvek je Srbija bila pred ispitom.Pitanje je sta je polozila

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP