Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREMIJER IZBACIO URS IZ VLADE I PREDLOŽIO VUČIĆU DA DALJE VLADAJU SAMI

Dačić: Dinkić mi je pretio!

Autor: S. Vojinović - I. Kljajić | 31.07.2013 - 20:58:00h | Komentara: 5

Premijer i lider socijalista Ivica Dačić predložio je juče da Vlada nastavi bez Mlađana Dinkića i njegovih Ujedinjenih regiona Srbije i poručio da će, ukoliko naprednjaci to ne prihvate, biti vanrednih izbora ili neke druge koalicija bez SPS, „na primer SNS-a, DS-a i LDP-a”.

Ivica Dačić i Mlađan Dinkić

Prekinuli saradnju: Ivica Dačić i Mlađan Dinkić | Foto: FoNet

Zabrana

 

„Ucenjivao me je, a kad
sam prekinuo razgovor i rekao mu da me pusti na miru, besno mi je poručio: ‚Ulazimo u rat!“‘, kaže Dačić

Kako je Dačić objasnio, Dinkićev zahtev nije bio prihvatljiv za njega jer je tražio da bude potpredsednik zadužen za investicije i ministar saobraćaja, turizma, telekomunikacija i informatičkog društva, kao i da rukovodi Agencijom za promociju izvoza.

- Ne mogu da prihvatim da se opet pravi superministarstvo - objasnio je Dačić zašto je odbacio Dinkićev predlog, naglasivši da je time bio doveden u pitanje opstanak u Vladi koalicionih partnera, na primer Rasima Ljajića, koji vodi telekomunikacije. Uz to se zahvalio Dinkiću i URS-u na „korektnoj saradnji“.

Dačić je predložio SNS-u da nastave zajedno da rade, iako po ovom pitanju nemaju istovetan stav.

- Moram da kažem da je Aleksandar Vučić prisustvovao svim sastancima, bio veoma korektan i izražavao spremnost da se nađe najbolje rešenje sa željom da se Dinkiću ponudi deo onoga što po koalicionom sporazumu pripada SNS-u... Ne dovodim u pitanje ničiju sposobnost, Vlada mora da donosi odluke... Najveći problem u Srbiji je što se plašimo da nešto uradimo da ne pogrešimo. Ja sam uradio, ja sam predložio - poručio je Dačić.

Ivica Dačić i Mlađan Dinkić

Ivica Dačić i Mlađan Dinkić | Foto: Oliver Bunić

Nikolić protiv izbora!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić apelovao je da se ubrzano okonča rekonstrukcija vlade. “Predsednik upućuje posebnu poruku SNS da se izdigne iznad partijskih interesa koji joj sada govore da ide na nove izbore, zbog ugleda koji uživa u narodu. Da pokušamo svi zajedno, svi koji dobro Srbije vide kao najvažniji cilj, da očuvamo stabilnost institucije vlade koja treba da nastavi naš evropski put”, navodi se u saopštenju Nikolićevog kabineta nakon sastanka s premijerom Dačićem.

Inače, premijer je za „Alo!“ otkrio šta se zapravo dešavalo juče pre nego što je javnosti saopštio ovakvu odluku.

- Dinkić je prvo bio neumoljiv i tražio je da bude ministar saobraćaja, turizma, telekomunikacija i informatičkog društva, dakle, da od više ministarstva otkine po deo njihovih resora. Kada na to nisam pristao, on je promenio odluku i rekao da se odriče telekomunikacija. Više zaista nisam mogao da s njim pregovaram i rekao sam mu: „Ma daj, čoveče, dosta je bilo, ostavi me na miru“, i ponovio da ostajem pri svojoj odluci. Međutim, on mi je pred početak konferencije u Vladi besno zapretio: „Dačiću, ulazimo u rat“. Inače, pre toga pozvao sam i ministra Ljajića da mu kažem da Dinkić hoće deo njegovog resora, na šta mi je on rekao da što se njega tiče, može da uzme sve i da on u tom slučaju ide iz Vlade - ispričao nam je Dačić.

Ljajić je za naš list potvrdio da ga je premijer obavestio da je lider URS-a uslovio svoj ostanak u Vladi uzimanjem dela i njegovog resora - telekomunikacija.

- Pozvao me je Dačić i rekao mi šta Dinkić traži, a ja sam mu odgovorio da što se mene tiče, može da uzme celo ministarstvo, da ja neću u tako rekonstruisanoj Vladi da ostajem i da sam spreman odmah da iz nje izađem - izjavio je Ljajić.

SNS će danas na najvišim stranačkim organima doneti odluku o predlogu premijera, najavio je funkcioner naprednjaka Zoran Babić.

- Za nas je bilo prihvatljivo da nastavimo da radimo i u ovom formatu, naravno sa redefinisanjem ciljeva - rekao je Babić.

Ivica Dačić i Aleksandar Vučić

Ivica Dačić i Aleksandar Vučić | Foto: Beta

Mlađan Dinkić: Dačić laže, Vučić me podržao!

Mlađan Dinkić tvrdi da ima podršku Aleksandra Vučića i da ga Ivica Dačić tera iz Vlade zato što se plaši izbora.


- Nisam ja poremetio odnose sa njim. On se boji za svoju poziciju premijera, imajući u vidu podršku koju ima Aleksandar Vučić. On vidi Vučića kao suštinskog premijera, ali on želi da formalno bude premijer, kako je juče rekao, barem još neko vreme - izjavio je Dinkić.


Lider URS-a tvrdi i da mu je Dačić saopštio da je njegovo premijersko mesto ugroženo ukoliko ne bude promene na čelu Ministarstva finansija, jer ukoliko se naprednjacima da i Ministarstvo finansija i Ministarstvo privrede, neće biti izgovora za raspisivanje prevremenih izbora.


- Debatovali smo sinoć četiri sata, jer ja nisam mogao da pronađem veliku vezu između mog napuštanja Ministarstva finansija i njegovog ostanka na mestu premijera - rekao je Dinkić. On kaže i da je od Vučića dobio podršku da ostane u Vladi i saglasio se da preuzme mesto potpredsednika Vlade zaduženog za investicije.


- Vučić mi je rekao da treba da nastavim da radim kao ministar finansija i da je sa mnom imao dobru saradnju i nekoliko uspešnih projekata... Oni (Dačić i Vučić) su mi ponudli da budem potpredsednik Vlade za investicije i da odaberem jedan od resora. Dačić vas je slagao, oni su mi ovo ponudili, nisam slagao - rekao je Dinkić. Kako je objasnio, Vučić je predložio da Suzana Grubješić bude glavni pregovarač za EU, a da Verica Kalanović ostane na istim poslovima kao i sada. M. K.

Poslednji komentari
  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 31.07.2013 21:22h

    Пази ти то само: Дачић `ладно изјављује, да њему прети Динкић. Па чиме Динкић може да прети Дачићу. Гитаром. Сила је код Дачића. Он ради шта хоће. Он може да уцењује, да прети, да тражи, да захтева, да вара, да муља. Он је газда пропале српске полиције. Он има на тоне података о свакоме. Он те податке вади из фијоке, када му се неко замери. Отров се пакује у мале боце. Народ мора јасно и гласно да тражи, да се Дачић реконструише и да буде само председник Владе Републике Србије, а да неко други буде министар унутрашњих послова. То мора изричито да тражи Вучић и СНС. Кога се Вучић боји. Дачић је кумулирао власт код себе. Дачић је пријавилац, тужилац, судија, апсанџија, џелат. Дачић има путера по глави, да поменемо његов порно наступ. О коферчету, прислушкивању и бананам други говоре.

  • Slaviša Rakic Vreme: 31.07.2013 21:56h

    Ne dati mu 300 eura po godini staža nego 30 eura i isterati na biro da vidi kako je nama..............................................................

  • tomislav Vreme: 31.07.2013 21:57h

    Bravo Dacicu. Oterao si grobara srpske privrede.

  • zarko Vreme: 01.08.2013 08:17h

    Imam osećaj da je ova svađa između Dačića i Dinkića čista farsa. Dačić mu je obećao da će ga spasiti od robije, samo da se povuče, da vlada ne bi pala.Stari su to jarani, i ista je to škola. Dali se narod uzalud nada da će Vučić održati reč i sve ih proterati kroz sito, ili će biti tresla se gora rodio se miš, kao što su i predhodnici obećavali?Videcemo.....ko prezivi..

  • zak Vreme: 01.08.2013 09:06h

    tako i treba,sta "gitarista"ima da trazi vise u politici?? nafatirao se para i para..obezbedio i praunuke,i jos uvek laze narod,,gde su deonice i 1000 evra ,pa koga vise laze?a dacica su poslali na pregovore sa tacijem....trebalo je stisnuti m.... i rukovati se sa njim, pustite coveka da radi i zavrsi posao koji je poceo on i vucic.treba realno pogledati cinjenice i reci koje radio i uradio bolje za celu naciju,a za puter???pa imamo ga svi malte ne,,, a za dinkica koji nas je sve slagao,nebi trebalo vise da bude na drzavnim jaslama ,takvi mogu da se nadju uvek,koji su sebi pripremili dobro mesto kad odu da i tamo imaju mogucnost da nas "deru"a oni po starom,ruka uvek u "necijem dzepu" zato takve "grobare nase privrede " a i nas samih sto dalje od vlade.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP