Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

DANAS NA SEDNICI O KOSOVU

Dačič: Formirati specijalni sud za ratne zločine na Kosovu

Autor: Beta | 26.05.2015 - 18:06:00h | Komentara: 0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivca Dačić rekao je danas na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu da posvećenost evropskim integracijama predstavlja glavnu pokretačku snagu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i pozvao EU da nastavi da svojim aktivnim angažmanom, da olakšava dijalog sa Prištinom.

Starojko:  Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Dragan Stanković

Dačić je rekao da "pronalaženje trajnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju predstavlja nacionalni prioritet Srbije" naglasivši da se do njega može doći "jedino kroz pregovore i dijalog sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, uz uvažavanje legitimnih interesa albanskog, srpskog i ostalog stanovništva Kosova i Metohije, na osnovama rezolucije 1244 Saveta bezbednosti".

Prema njegovim rečima, rešenje pitanja Kosova mora biti u interesu građana "kojima treba da se omogući život u normalnim uslovima i bezbedan suživot svih zajednica", a na putu ka rešenju mora se ostvariti proces međusobnog pomirenja čemu će "svakako doprineti započeti proces usvajanja evropskih standarda i vrednosti na putu kojim se ceo region kreće ka EU".
Dačić je rekao da je Srbija posvećena procesu pomirenja i dodao da je za njega"važno suočavanje sa sopstvenom prošlošću, a u tom kontekstu i rasvetljavanje sudbine nestalih lica".
- Proces međusobnog pomirenja ne može biti potpun bez sudskog procesuiranja bivših pripadnika OVK, odgovornih za progon Srba, Roma i drugih nealbanaca, ali i njihovih političkih protivnika među kosovskim Albancima - rekao je Dačić i izrazio očekivanja da se što pre usvoji odluka o formiranju specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.
Dačić je ocenio da je prisustvo misije UN na Kosovu (UNMIK) "u nesmanjenom obliku od suštinskog značaja za stabilnost i stvaranje uslova koji treba da vode u pravcu trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije", a takođe je izrazio žaljenje zbog zatvaranja prisustva Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava u Prištini.
Šef srpske diplomatije je takođe rekao da je u regionu Zapadnog Balkana "posle puno turbulencija ostvaren suštinski napredak, kako u pogledu izgradnje mira i demokratije, tako i na planu regionalne saradnje i evropskih integracija", ali da "nedavni teroristički napadi u Zvorniku u Bosni i Hercegovini i Kumanovu u Makedoniji jasno pokazuju evidentnu krhkost stabilnosti u regionu".
Šef srpske diplomatije je rekao da je "Srbija u dijalogu s Prištinom pristupila otvoreno i sa iskrenom željom da se pronađu praktična rešenja koja će omogućiti normalan život svih stanovnika Pokrajine, u sklopu šireg procesa integracije regiona u Evropsku uniju" i da tome "nesumnjivo doprinosi i učešće Srba u političkom životu na KiM.
Dačić je izrazio zadovoljstvo što je u najnovijem izveštaju predstavnika UN za Kosovo "prepoznat značaj formiranja Zajednice srpskih opština, a što je za Republiku Srbiju ključno pitanje u neposrednom nastavku implementacije Briselskog sporazuma".
Prema njegovim rečima, u daljem dijalogu s Prištinom "ključna ostaju i pitanja povratka interno raseljenih lica, položaj Srpske pravoslavne crkve, kao i imovinska pitanja."
Prema njegovim rečima, "zastoj u u povratku interno raseljenih lica svakako doprinosi fizička nebezbednost koja se ogleda u kontinuiranim napadima na Srbe i njihovu imovinu, a koja je dodatno podstaknuta atmosferom nekažnjivosti za zločine izvršene nad Srbima".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP