Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREMIJER OPREZNO OPTIMISTIČAN

Dačić: Hodom po žici ka EU!

Autor: Tanjug | 24.12.2013 - 22:00:00h | Komentara: 1

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da treba da bude potpuno jasno da je Srbija dobila datum za početak pregovora sa Evropskom unijom pre svega zbog napretka u dijalogu sa Prištinom.

Njega nisu uspeli da  ozrače: Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: FoNet / EPA

To je ključni politički kriterijum i tako će biti i nadalje, rekao je Dačić gostujući u emisiji RTS-a Upitnik naglašavajaući da se u pregovorima hodalo po žici - izmedju porebe da Srbija ide dalje i zaštite državnih i nacionalnih interesa.

Komentarišući vest o inicijativi da mu se dodeli Nobelova nagrada, Dačić je rekao da je nesumnjivo da se napredak postignut u dijalogu sa Prištinom veoma ceni u medjunarodnoj zajednici, možda više nego u samoj zemlji, jer je doneo izvesnu stabilnost u regionu, ali da ne veruje da su velike šanse da se to dogodi.

To medjutim može da bude nagoveštaj popravljanja spoljnopolitičke pozicije Srbije budući da se radi o predlogu američkih kongresmena, dodao je on.

Na konstataciju da je svojevremeno za to priznanje predlagan Slobodan Milošević a sada sa njim Hašim Tači i pitanje da li mu je zbog toga nelagodno, Dačić je rekao da ne može da bira drugu stranu sa kojom pregovara.

"Nismo kandidati zbog naše prošlosti već zbog onog što se radi za budućnost", rekao je Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da su Srbiji ruke ‘skoro vezane’ po pitanju rešavanja problema velikog broja azilanata zbog kojih je ugrožen sadašnji bezvizni režim Srbije sa EU.

"Nama su ruke skoro vezane. Možemo da im ne damo pasoš, ali to nije demokratski, možemo da im zabranimo izlazak, ali ne znamo kome, nikada nismo dobili spiskove. Svaka naša takva mera bi bila oborena od strane suda za ljudska prava”, rekao je Dačić.

Premijer je gostujući na RTS izjavio da se u neformalnim razgovorima može čuti da će neke zemlje EU možda tražiti da se ponovo uvedu vize za Srbiju, ali da se ne zna da li će se to dogoditi.

"Mi smo do sada, pored naših tradicionalnih prijatelja, imali veliku podršku i Francuske, Engleske... Nama je sada prioritet da radimo sa Berlinom i nadam se da Nemačka neće pokrenuti suspenziju viznog režima", rekao je Dačić, povodom odluke EU da uvede mehanizam koji omogućava suspenziju vizne liberalizacije u slučaju drastičnog povećanja ilegalnih migranata ili lažnih azilanata.

On je podsetio kako su neki građani u Srbiji reagovali na azilante.

"Šta mislite kako oni reaguju na naše azilante", rekao je Dačić navodeći da su to uglavnom Albanci.

On je dodao da je u novembru bilo 1.700 azilanata iz Srbije i da je vlada sto puta apelovala na naše građane po tom pitanju.

“Mi možemo samo da utičemo na svest i poostrimo kontrolu organizovanog odlaska tamo", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, EU sada ima 28 država i svaka od njih ima svoj pogled na pitanje širenja EU i da, kao što se u Srbiji smatra da je logično da nema Evrope bez cele Evrope, tako Nemci i Englezi govore da neće biti proširenja za 10 godina, jer je njihovo javno mnjenje protiv.

"Srbija će EU da pruži mnogo manje nego što će da dobije, jer je nerazvijena zemlja, a Nemačka daje mnogo više nego što dobija", rekao je Dačić.

Poslednji komentari
  • DSV Vreme: 26.12.2013 12:04h

    Kako ces bre toliki hodati po ZICI ?svasta ,jedva ides po ravnom !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP