Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

DVA SCENARIJA ZA SMENU ĐILASA

Dačić i Vučić lome Beograd sledeće nedelje!

Autor: E. A. | 13.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 8

Premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić trebalo bi da početkom naredne nedelje počnu dugoočekivane razgovore o promeni vlasti u Beogradu, saznaje „Alo!“ od dobro obaveštenog izvora bliskog dvojici lidera, a nakon toga bi se pregovori nastavili na gradskim nivoima ove dve stranke.

Uskoro odluka:  Dačić i Vučić

Uskoro odluka: Dačić i Vučić | Foto: Nenad Petrović

Kao što je naš list već pisao, gotovo je izvesno da nas na proleće očekuju vanredni izbori u prestonici, a do tada najizvesnija su dva scenarija za rušenje aktuelnog gradonačelnika i lidera DS-a Dragana Đilasa!


Đilas: Jedva čekam sud Beograđana!


Aktuelni gradonačelnik kaže da jedva čeka da vidi šta će Beograđani reći o onome što je gradska vlast radila proteklih godina.
- Ako nemam podršku, neću više biti na mestu gradonačelnika, ali šta ako imam? Pravljenjem krize u Beogradu Dačić pokušava malo da zaustavi taj peščani sat, koji curi, jer je svima jasno šta će se dalje događati u Vladi i šta je njegova sudbina - rekao je Đilas za “Novi magazin”.

Kako saznajemo, tačna strategija još nije napravljena, a u opticaju su dve opcije. Prva podrazumeva da SNS i SPS uz podršku DSS-a prekomponuju vlast u Beogradu i tako premoste period do vanrednih izbora, dok je druga alternativa uvođenje prinudne uprave.
Ovakva mogućnost stvorila se odlaskom Aleksandra Antića za ministra saobraćaja, čime je ostalo upražnjeno mesto predsednika Skupštine grada. Zakonski rok predviđa da do kraja meseca bude izabran njegov naslednik, a u to vreme ističe i tromesečni rok za održavanje sednice gradskog parlamenta, koje nije bilo od jula.

- Iako se mnogo spekulisalo da bi vanredni izbori mogli biti održani već u decembru, zajedno sa voždovačkim, nije realno tako brzo pripremiti sve oko izbora. Oni su izvesni jer niko ne želi da od Đilasa pravi žrtvu stranačke kombinatorike, već da se na izborima pokaže da on više nema uporište u narodu. Ipak, mišljenje je da bi bila greška pustiti ga da do proleća vršlja po Beogradu i zato se ozbiljno razmatra opcija prekomponovanja vlasti, nakon koje bi bili pripremljeni izbori - objašnjava naš sagovornik.

Nebojša Stefanović, potpredsednik SNS-a i predsednik Gradskog odbora naprednjaka, koji je stranačkom vrhu preneo inicijativu za smenu vlasti, najavio je da će u narednih nekoliko dana biti doneta odluka.

- Sve će se znati pre 25. septembra i, ako naša inicijativa bude prihvaćena, sešćemo sa gradskim odborima SPS-a i DSS-a i da vidimo šta dalje - najavio je on i dodao da još nije razgovarano o tome ko bi mogao da bude kandidat SNS-a. On je na Đilasov zahtev za direktnim izborom odgovorio podsećanjem da je aktuelni gradonačelnik 2008. došao na vlast otimanjem partnera.
Poslednji komentari
  • realista Vreme: 13.09.2013 07:17h

    Bože koješta. Tek će da razgovaraju o nečemu što će da se desi na proleće 2014., a i to MOŽDA. Kakvo lomljenje Beograda kakvi bakrači..:).

  • Lea Vreme: 13.09.2013 09:58h

    OK neka ruse Djilasa ali se nadam da nece u koaliciju sa onim odvrtanim DSS-om/rusofilima/ jer oni nisu vredni nigde da budu. oni su stranka koja zeli Srbiju a pri tome i Beograd da vrati u nazad. Ako to uradi SNS i SPS nece imati podrsku beogradjana.

  • Gamudije Vreme: 13.09.2013 10:51h

    Ova dvojica se uvatila sad za Beograd, kao da nemaju druga posla... alo, bre, završavajte ovo započeto, progutajte što ste stavili u usta, još može da bude kobno, davljenje. Lepo je videti kako se slažu i dogovaraju, ne treba mnogi zapmisliti, šta milse jedan drugom, koji glumci,oba za Oskara.

  • MilanCh Vreme: 13.09.2013 12:12h

    Godinu dana lome. Samo se plasim da neki nece biti na slobodi kako je krenulo sa hapsenjima.

  • Viki975 Vreme: 13.09.2013 14:04h

    To cemo jos videti

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP