Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ISKRENO

Dačić: Imali smo preča posla od izbora!

Autor: FoNet | 03.02.2014 - 22:47:00h | Komentara: 0

Socijalistička partija Srbije je bila posvećena prioritetima na kojima je formirana vlada – pregovori sa EU, Kosovo i reforme, a izbori nisu bili među njima i mislim da smo imali preča posla, ali kada su već raspisani, svaka priča o tome da li su potrebni postaje izlišna, rekao je u intervjuu za Danas premijer Ivica Dačić.

Lider SPS kaže da mu nije žao što je svega godinu i po bio premijer, jer je i za tako kratko vreme uspeo da vrati međunarodni ugled Srbiji, da preseče kosovski Gordijev čvor, otpočne pregovore sa EU, dovede "Južni tok“ i postane kandidat za Nobela.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

 
Ne želeći da ulazi u razloge za raspisivanje izbora, Dačić je istakao da je u Srbiji postalo opšte mesto da čim nešto uradite, svi žele da vam vide leđa.

"To je, valjda, zato da ih ne bi podsećali na sopstvenu neuspešnost. Što su rezultati bili veći, to je i pritisak da se zaustavimo rastao, pa su izbori raspisani samo šest-sedam dana posle najvećeg uspeha koji je Srbija postigla u novijoj istoriji - početka pregovora o pristupanju EU", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, izbori ne mogu da ponište činjenicu da je on bio premijer kome su "uručeni ključevi vrata Evrope".

Dačić je rekao da ne veruje da je na raspisivanje izbora uticala izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ga neko prisluškuje, dodavši da je o izborima postignut konsenzus u Vladi i da ih ne bi bilo, bar ne u martu, da se on s tim nije složio.

Komentarišući prognoze da se pobednik izbora zna i da preostaje samo borba za drugo mesto, Dačić je kazao da nikada nije imao svoje novinare i analitičare, već samo rezultate sa kojima izlazi pred građane.

"Od njih očekujem glasove, a većina ostalih mogu slobodno da idu sa svojim novinarima i analitičarima, jer ništa drugo i nemaju", istakao je Dačić.

Lider SPS je demantovao spekulacije da se već dogovorio sa Srpskom naprednom strankom o novoj koaliciji i naglasio da je dogovoreno samo da se ide na izbore, a sve ostalo je puka mašta, jer su u obe partije svesni da se dogovori prave kada se saberu glasovi.

Prema Dačićevim rečima, pravo pitanje nije kakav je koalicioni kapacitet SPS, već kakav je koalicioni kapacitet ostalih.

"SPS je očigledno postao stranka bez koje se ne može, a svi ostali neka sami razmišljaju o tome", naglasio je Dačić.

Na pitanje da li mu smeta što je za Nobelovu nagradu predložen zajedno sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Dačić je rekao da mu nije smetalo da s njim ratuje, a ne smeta mu ni da s njim razgovara o neophodnom miru.

"Nemam nameru da se pravdam zbog nečega što je uspeh ove države. Uostalom, zar i taj Nobel nije deo onog civilizacijskog napretka koji nam je potreban i zar nam svima nije potrebno da to naše okruženje, pa i Tačija, prestanemo da doživljavamo kao zmije, ale i aždaje, već kao ljude sa kojima treba da razgovaramo", upitao je Dačić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP