Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ŽUSTRA RASPRAVA U PARLAMENTU SRBIJE ZBOG BRISELSKOG SPORAZUMA

Dačić: Izbegli smo kosovsku „Oluju“!

Autor: I. K. - M. D. | 26.04.2013 - 23:01:00h | Komentara: 6

Sedam dana nakon što je sporazum između Beograda i Prištine parafiran u Briselu i jedinstveno aminovan u vladi, ovaj dokument dobio je apsolutnu podršku i u Skupštini Srbije.

Neko je morao ovo  da uradi: Ivica Dačić

Neko je morao ovo da uradi: Ivica Dačić | Foto: Oliver Bunić

Sednicu je obeležila žučna rasprava premijera Ivice Dačića i poslanika DSS-a, koji su jedini odlučili da glasaju protiv vladinog izveštaja o dosadašnjem toku tehničkog i političkog dijaloga, kao i o implementaciji dogovorenog. Zbog toga su od premijera i ministra policije „popili“ optužbu da brane Kosovo po salonima i da se u njihovo vreme Kosovo branilo paljenjem ambasada i džamija!

Tražim reč: Miodrag  Nikolić Feman

Tražim reč: Miodrag Nikolić Feman | Foto: Oliver Bunić

Pobunjeni naprednjak

Prepodnevno zasedanje Skupštine obeležio je i istup poslanika Miodraga Nikolića Femana sa liste Srpske napredne stranke, koji je tražio reč kako bi kritikovao briselski sporazum. Kada mu to nije pošlo za rukom, pred novinarima je počeo da maše pripremljenim materijalima o Kosovu i na posletku je demonstrativno napustio salu.

Raspravu je svojim izlaganjem započeo premijer Ivica Dačić, koga su, što aplauzima, što povicima, prekidali poslanici.
- Ovo su svakako bili najteži politički pregovori o KiM jer su to prvi pregovori koji su vođeni posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Pre 32 godine, Predsedništvo SFRJ uvelo je vanredno stanje na KiM. Tada sam imao 15 godina i od tada smo gotovo sve vreme živeli u vanrednim stanjima, ratovali smo, imali sankcije i mučili se, imali smo i bombardovanje, gubili smo i bitke i teritorije, sami sebe pljačkali - nabrajao je lider socijalista, koji je na to dobio gromoglasan aplauz.

Đinđić, žirafa i baba Vanga


Jučerašnju raspravu u Skupštini obeležilo je i prepucavanje lidera LDP-a i JS-a. Dragan Marković Palma pomenuo je ljude „koji su prizivali NATO bombardovanje kako bi Milošević potpisao kapitulaciju“. Na to su burno reagovali poslanici liberala, zamerajući Markoviću što je prozvao pokojnog premijera Zorana Đinđića.
- Đinđić i ja smo bili veoma dobri prijatelji. To može da potvrdi Čedomir Jovanović, ako će da kaže istinu - poručio je Palma i dodao da zna da im je Čeda svima poslao poruke mobilnim telefonom da se jave za repliku.
- Dopustili ste deset uvreda i Andrića i svih poslanika LDP-a čudnom čoveku iz Jagodine. Hoćete da pogledate mobilni, nismo mi Arkanova „Srpska garda“. Niste kažnjeni kada ste pozivali na državni udar, nemojte pozivati ni žirafe ni baba Vange u pomoć - rekao je poslanik LDP-a Bojan Đurić lideru JS-a.

- Nadam se da ćete tako glasno braniti Kosovo i napolju, a ne kao što ste ga do sada branili, po salonima, paljenjem džamija i ambasada - odbrusio je poslanicima DSS-a i podsetio ih da je za njihovog mandata Kosovo postalo nezavisno.

- Da smo odbili sporazum, sve bi se završilo kosovskom „Olujom“. Ako se ponašamo drugačije, možemo da izgubimo i ono što smo realno dobili. Šta je bila alternativa? Da napustimo pregovore i da blokiramo proces, da izolujemo zemlju, da se na međunarodnim forumima govori bez našeg prisustva, a krajnji rezultat bi bio egzodus Srba - oštar je bio Dačić.
DSS mu nije ostao dužan.

- Nismo mi palili ambasade i džamije posle proglašenja nezavisnosti Kosova. DSS ne vodi politiku sukobljavanja s celim svetom, već s onim delom koji Srbiji želi da oduzme Kosovo - uzvratio je Slobodan Samardžić.

Poslanici SNS-a i DSS-a su tokom popodnevne rasprave u parlamentu razmenili oštre optužbe u kojima su poslanici DSS-a rekli da nisu podržali vlast kako bi izdala Kosovo, a naprenjaci odbacili takve tvrdnje poručivši da protivnici briselskog sporazuma ne mogu braniti Kosovo iz stanova u Beogradu ili Londonu.

Podršku sporazumu najavili su i poslanici opozicionih LDP-a i DS-a, a jedino su poslanici sa Kosova - Goran Bogdanović (DS) i Borislav Pelević (SNS) - bili protiv.

Na referendumu za Vučića!


Predloženi sporazum Beograda i Prištine podržala bi većina građana na eventualnom referendumu, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja agencije „Stratedžik marketinga“. Takav stav je prema njihovim rezultatima odraz poverenja u državno rukovodstvo, a pre svega u prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića. S druge strane, Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok, odgovorio je na ponudu vlasti da se u roku od 15 dana raspiše zahtevani referendum. On tvrdi da to nije najbolja ideja i da se u tako kratkom roku ne može sprovesti kvalitetno merenje narodne volje.

Sastavljali listu  izdajnika

Sastavljali listu izdajnika | Foto: Oliver Bunić

Desničari protestovali!


Dok se u Skupštini Srbije uveliko raspravljalo o briselskom sporazumu, ispred parlamenta protestovalo je nekoliko stotina pristalica SRS-a, Dveri i DSS-a, a sve ulaze u zgradu čuvali su kordoni policije. Okupljeni su prozivali poslanike i ministre po spisku i nakon svakog imena skandirali „izdajnik“, dok su se u pauzama orile patriotske pesme. Njima su se u međuvremenu priključili i poslanici DSS-a Miloš Jovanović, Milica Radović, Sanda Rašković Ivić i Siniša Kovačević.

Poslednji komentari
  • Beogradjanka Vreme: 27.04.2013 08:13h

    Duzni ste, g-dine Dacicu, da nam kazete ko je pretio novom olujom. Ne znam koliko je validan sporazum potpisan pod takvim pritiscima.

  • vera Vreme: 27.04.2013 09:48h

    Ovo je cisto spinovanje. Zeli samo da opere svoju savest. Niko nama nije pretio olujom nego je ova prica stvorena u Dacicevom, Vucicevom i Nikolicevom kabinetu kako bi se njihova izdaja predstavila u" lepsem" svetlu narodu.

  • Toma,STARO SELO Vreme: 27.04.2013 14:25h

    Oluju su sproveli Amerikanci,pa ako vam je g.Dacicu Amerika zapretila novom Olujom to ste duzni da kazete narodu.Medjutim ovim samo zelite da obmanjujete javnost.

  • Milan (KO) Vreme: 27.04.2013 14:33h

    Izbegao si Kosovsku, al Srpsku...kako ćeš nju izbeći?

  • Guerra Vreme: 27.04.2013 15:48h

    Ne bih mu bila u kozi. Dva coveka su preuzela odgovornost za sve ono oko cega se vecina slaze. A da nisu potpisali sporazum i ostali Srbi bi kad-tad bili prinudjeni da napuste KiM zato sto bi se njihov odnos sa Albancima samo pogorsao, tako da je ovo najrealnije resenje.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP