Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SRPSKI ŠEF DIPLOMATIJE OŠTRO

Dačić: Kitarović da pazi šta priča!

Autor: Beta | 23.01.2015 - 08:10:00h | Komentara: 3

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi novoizbrana predsednica Hrvatske trebalo da "vodi računa o onome što priča i radi".

Ivica Dačić / Foto: Profimedia

Ivica Dačić / Foto: Profimedia

U intervjuu italijanskoj agenciji Nova uoči sastanka sa šefovima diplomatija Italije i Albanije u Rimu, Dačić je povodom istupa Kolinde Grabar Kitarović rekao da bi ona trebalo da "vodi računa o onome što priča i radi" jer više nije u opoziciji, već je došla na vlast.
"Ponekad političari u izbornoj kampanji govore nešto jer nisu sigurni da će biti izabrani. Ali, problemi nastaju posle, jer oni moraju da ispune ono što su obećali i zato moraju više da vode računa o tome šta izjavljuju", kazao je Dačić.
Ministar je dodao da izjavu Kolinde Grabar Kitarović o Vojvodini "stavlja u kontekst izborne kampanje" i istakao da "ne očekuje da naši odnosi sa Hrvatskom postanu komplikovaniji i složeniji od onoga kakvi su sada".

"Priština bi da nacionalizuje Trepču"

Ministar Dačić je izjavio da je principijelan stav Srbije da kosovske vlasti ne mogu da iskoriste prodaju kombinata Trepča, a da ne obeštete Srbiju, dok je nameru Prištine prema Trepči ocenio kao nedopustivu nacionalizaciju.

"Naš interes je postizanje dogovora, ali ne možemo da prihvatimo takvu vrstu jednostrane odluke koja donosi i političku i materiajalnu štetu", kazao je Dačić.

On je podsetio i da je u poslednjih 15 godina Srbija "platila više od 500 miliona evra" javnog duga Prištine.

Kosovska predsednika Afitete Jahjaga danas je u intervjuu istoj agenciji rekla da je "Trepča javno vlasništvo Kosova" i da se to pitanje može rešavati "isključivo u skladu s kosovskim ustavom i zakonima".

Ali, Dačić je odgovorio da "oni smatraju da je sve što se nalazi na Kosovu, njihovo vlasništvo. To je kao da mi danas odlučimo da je Fijat u Kragujevcu u potpunosti naš. Naravno, to može tako da se radi, ali ne u civilizovanim zemljama. To se zove nacionalizacija".

Ministar je rekao da će predmet pregovora u Briselu biti i druga preduzeća i objekti u javnom vlasništvu, ne samo taj kombinat.

Poslednji komentari
  • Bata Niš Vreme: 23.01.2015 10:53h

    Inače,šta?Srbija će je tužiti Putinu ili otežati prijem hrvatske u EU?

  • goran Vreme: 23.01.2015 12:26h

    moze o njemu da prica ko sta hoce,ali on je jedini koji se ne plasi da kaze sta lma!

  • FAN TASTIK Vreme: 26.01.2015 16:02h

    Dacic i ostali mogu svasta da pricaju, ali sustina jeste to da se Trepca nalazi na teriotoriji R.Kosovo, i sasvim normalno i sasvim blizu pameti da se to naziva prirodnim resursom Kosova. Deonica koje Srbija ima nad Trepcom ,sada su uopste nevazne, jer ih je izgubila zajedno sa ratom. I uporedjenje koje Dacic spominje sa FIAT-om, nema ama nikakve veze sa Trepcom, zato sto FIAT investirao i ima svoj kapital, a Trepca je rudnik i radi se o prirodnim resursima. Da tako nesto govori jedan sef diplomatije jedne drzave, je za svaku osudu. Ocigledno da je Dacic neskolovan.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP