Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

EVROPSKA KOMISIJA

Dačić: Moguć prekid dijaloga s Prištinom!

Autor: I. K. | 11.10.2012 - 09:02:00h | Komentara: 1

Srbija nije zaslužila da ove godine dobije datum za početak pregovora o pridruživanju pošto je Evropska komisija u svoj godišnji izveštaj ubeležila zastoj u dijalogu Beograda i Prištine, ali i izostanak primene dosad postignutih dogovora.

„Možda je bilo od Srbije poštenije tražiti da prizna nezavisnost Kosova nego da prizna državni integritet“: Dačić sa Fileom

„Možda je bilo od Srbije poštenije tražiti da prizna nezavisnost Kosova nego da prizna državni integritet“: Dačić sa Fileom | Foto: BETA - Vladimir Gogić

File: EK ne želi podelu Kosova


Pominjanje teritorijalnog integriteta nema veze sa statusom Kosova i taj zahtev jedino znači da Evropska komisija ne želi podelu Kosova, izjavio je sinoć za RTS evropski komesar za proširenje Štefan File.
- Ne otkrivamo nikakav novi koncept. Princip nemenjanja granica Kosova navela je Kontakt grupa još u novembru 2005. u smernicama za pregovore o statusu Kosova. Pominjanje teritorijalnog integriteta nema veze sa statusom Kosova - objasnio je File.

Premijer Srbije Ivica Dačić reagovao je na poruku EU u kojoj se od Srbije zahteva da poštuje teritorijalni integritet Kosova i upozorio da bi takav zahtev mogao da vodi ka zatvaranju dijaloga Beograda i Prištine.


- Dosta sam uznemiren ovakvom izjavom jer umesto da pomogne početku dijaloga ona može da ga zatvori. Možda je bilo od Srbije poštenije tražiti da prizna nezavisnost Kosova nego da prizna državni integritet - rekao je Dačić odmah pošto mu je ambasador EU u Srbiji Vensan Dežer uručio izveštaj o napretku Srbije. Premijer je rekao da se ta formulacija ne navodi u ovom izveštaju, već u drugom dokumentu EU.

Prema njegovoj oceni, izveštaj EK daje realnu sliku stanja u Srbiji, ali da se u izjavama i dokumentu o strategiji proširenja EU podrazumeva teritorijalni integritet Kosova.

- Takva formulacija je prepreka nastavku dijaloga i ne znamo o čemu bi onda trebalo da razgovaramo. Pitaću sutra Štefana Filea, pošto smo rekli da ćemo nastaviti dijalog i gotovo smo formirali pregovarački tim, otkud sada ta formulacija o teritorijalnom integritetu i zašto to nije pominjao bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiću. Za nas novi uslovi nisu prihvatljivi - naglasio je Dačić.

Srbija je, kako je rekao, bila spremna za nastavak dijaloga u oktobru, ali da je sada postavljeno pitanje integriteta Kosova i upitao da li je to „mekša alternativa“ za priznavanje nezavisnosti.

Negiranje genocida odmaže Srbiji

U izveštaju se navodi i da procesu pomirenja u regionu ne pomažu izjave najviših državnih zvaničnika, pre svega novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je tokom predizborne kampanje i nakon stupanja na dužnost negirao da se u Srebrenici desio genocid.

Predsednik vlade napominje da Srbija neće preduzimati nasilne akcije kojima bi narušila administrativnu liniju sa Kosovom i da će ostati privržena evropskom putu.

- Nastavićemo dijalog. Ništa nas neće udaljiti od Evrope, ali postoji ono što nijedan Srbin i građanin Srbije nikada neće uraditi. Rekao sam im da sam i o tome spreman da razgovaram, ali se ne želi dogovor nego nametanje - poručio je Dačić.

Premijer je rekao i da se ta formulacija ne navodi u izveštaju EK, već, kako je rekao, u drugom dokumentu EU, ne precizirajući kojem.
Poslednji komentari
  • Стојановић Зоран Vreme: 11.10.2012 13:20h

    Шта овде није јасно,кад власници државе Србије показују изузетно непоштовање своје државе и свог народа тиме што не поштују и не спроводе законе који постоје , па не могу да очекују да било ко други поштује исту ту државу и те становноке. Питање је врло једноставно. Под којим условима су добили право да распарчају и опљачкају становноке Југославије, то важи за све бивше републике? Пожто не постоји немогуће решење, већ само границе нечијег знања и способности, не видим разлог зашто је становнишзво у обавези да плаћа било ког државног службеника који није у стању да спроведе закон. Закон који се спроводи може да се промени а онај који се тумачи нема разлога мењати.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP