Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ALEKSANDAR VUČIĆ ZAHTEVA OD PARTNERA PODJEDNAKU ŽRTVU

Dačić mora da ode iz policije!?

Autor: I. Kljajić | 28.07.2013 - 14:49:00h | Komentara: 5

Dačić nema mnogo izbora i mora da pristane, a ni Dinkiću se ne isplati da ide u opoziciju. On će morati da se odrekne jednog svog kadra, ali i resora finansija

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić | Foto: Oliver Bunić

Rekonstruisana Vlada Srbije biće i veća i brojnija jer će, kako je najavio premijer, doći do razdvajanja pojedinih ministarstava. Kako „Alo!“ saznaje, socijalisti će u rekonstruisanu Vladu ući i značajno oslabljeni, pošto naprednjaci traže da se predsednik Vlade Ivica Dačić, uz Milutina Mrkonjića, odrekne fotelje ministra policije, a uvod za takav rasplet bio je upravo potez vicepremijera Aleksandra Vučića da prepusti Ministarstvo odbrane. Pored dva nova člana na čelu MUP-a i Vojske, uvećanje Vlade izazvaće i već zacrtano razdvajanje finansija i privrede, na koje tek treba da odgovori treći igrač - lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić, koji ih je do sada objedinjeno vodio. Uz to, moguće je formiranje zaštite životne sredine kao posebnog resora.

- Prilično haotična situacija u MUP-u samo pokazuje da je praktično nemoguće voditi to ministarstvo i biti premijer. SNS je postavio uslove smenivši četvoricu svojih i sada očekuje reciprocitet s druge strane. Dačić nema mnogo izbora i mora da pristane na takvu ponudu, a ni Dinkiću se baš ne bi isplatilo da ode u opoziciju. On će morati da se odrekne jednog svog kadra, ali i resora finansija, koji mu se sasvim sigurno oduzima - kaže naš izvor blizak vladajućoj koaliciji.

Uštedeli 152 miliona
Vlada je za godinu dana, kako je rekao premijer, održala 87 sednica i nijednu telefonsku, „za razliku od prethodne, u kojoj su dve trećine bile telefonske sednic“. Usvojeno je 240 predloga zakona, od kojih je parlament odobrio 180. Dačić je naveo i da je ušteđeno 152 miliona dinara na uslugama i javnim nabavkama. Vučić očekuje da se sledeće godine zaposli 40.000 do 50.000 ljudi.
 

Ipak, ni Ivica Dačić ni vicepremijer Aleksandar Vučić juče, na godišnjicu mandata, nisu razrešili ključne dileme - da li će u drugu godinu zakoračiti sa Dinkićem i njegovim URS-om i kako će se socijalisti revanširati za četvoro prekobrojnih ministara kojih su se naprednjaci već odrekli. Dačić i Vučić su najavili da će sve promene koje budu ugovorene biti pretočene u zakone koji bi trebalo da se 20. ili 21. avgusta nađu pred parlamentom.
Odsustvo Dinkića sa konferencije za novinare posvećene dosadašnjim rezultatima Vlade možda je i najslikovitije pokazalo trenutno stanje unutar vladajuće koalicije, mada su dvojica domaćina obrazložili da je tako unapred dogovoreno, pre svih aktuelnih sastanaka lidera koalicije. Uz to, Dačić je potvrdio da njegov SPS ostavkom ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića nije „zatvorio krug personalnih promena“ i da njegovo eventualno povlačenje s čela MUP-a i smena ministra prosvete Žarka Obradovića nisu tabu teme u razgovorima koji se trenutno vode unutar vladajuće koalicije.
- O prepuštanju MUP-a nismo razgovarali, ali i o tome treba pričati. Ipak, ne mislim da je to centralno pitanje. Ima važnijih stvari o kojima koalicija treba da razgovara, pre svega u kojem formatu će nastaviti rad. Vlada ima parlamentarnu većinu i sa i bez URS-a ili nekog drugog partnera. Vlada će posle rekonstrukcije imati više članova ako se sprovede ovo o čemu sada razgovoaramo, a to je razdvajanje pojedinih ministarstava - najavio je premijer.

Mlađan Dinkić

Mlađan Dinkić | Foto: Goran Sivački

Odgovarajući na pitanje o smeni Obradovića zbog afere s propalom malom maturom, Dačić je rekao da će se „vrlo brzo zaokružiti i ta priča“.

- Niko ne želi da zataškava bilo koji problem i za problem male mature treba da postoji odgovarajuća odgovornost. Nema tabu tema. Nismo još zaokružili proces rekonstrukcije - poručio je predsednik Vlade i lider socijalista.
Vučić je izbegao da odgovara na novinarska pitanja o tome da li smatra da Dačić treba da nastavi da vodi policiju i da li je Obradović zaslužio ministarsko mesto. O svom nasledniku na čelu Ministarstva odbrane još nije bilo razgovora, ali da, kako kaže, ima nekoliko ideja u glavi.
Sumirajući jednogodišnje rezultate, prvi potpredsednik Vlade je rekao da su građani prepoznali povećanu odgovornost, ozbiljnost i posvećenost poslu. Prema njegovim rečima, u rekonstrukciju su krenuli zato što su „hteli da vide jasne i merljive rezultate“.
- Najvažniji cilj Vlade u budućnosti biće modernizacija Srbije i napredak srpske ekonomije. Čeka nas potpuna posvećenost ekonomskim problemima - najavio je Vučić.
Za sada je jedino sigurno da ministarske fotelje, osim Mrkonjića i Vučića, napuštaju i Alisa Marić (sport), Bratislav Petković (kultura) i Goran Knežević (poljoprivreda).
 

Poslednji komentari
  • mare Vreme: 28.07.2013 16:38h

    dalje prste od Dacica

  • alaksa Vreme: 28.07.2013 18:01h

    SPS krije svoje clanove koji su zestoko opljackali ovaj narod...Mrka stan od 3oo ooo e ,Ruzic stan 400 000 e Obradovic isto ..itd..dokl bre .

  • Panter Vreme: 29.07.2013 12:18h

    Izgleda da bi taj sve uradio samo da ostane na vlasti. Zna da bi izborima postao opozicija.

  • Laza Vreme: 29.07.2013 18:04h

    SPS-u uzeti ministarstvo policije, i prosiriti zatvorske kapacitete

  • mima Vreme: 29.07.2013 18:52h

    Ocigledno je da je SNS po svaku cenu zeleo da sastavi Vladu pre godinu dana i koalicionim partnerima je dao sve sto su trazili. Niko od njih nije sumnjao u iskrene namere SNS-a, a sada im je Vucic sve oduzeo ono sto im je dao, pa i vise od toga. Na vreme su smenjeni, kako ne bi pustili k o r e nj e, posle bi bilo mnogo tesko.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP