Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NEĆE IMATI KUD!

Dačić: Moraću da razgovaram sa
Haradinajem ako bude premijer!

Autor: Tanjug | 10.01.2013 - 08:06:00h | Komentara: 6

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi o rešavanju problema na Kosovu i Metohiji razgovarao i sa Ramušem Haradinajem ukoliko bi on bio kosovski premijer.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: FoNet

"Ako bi bio premijer, ja ne bih imao kud. Ukoliko postane premijer ja neću imati mogućnost da kažem neću, jer je sa druge strane neko ko meni ne odgovora. Pregovori se ne vode sa onima sa kojima želite, već sa onima sa kojima imate probleme", rekao je Dačić za Televiziju "Al džazira".

On je objasnio da je odluku da razgovara sa Hašimom Tačijem bilo teško doneti, budući da niko drugi nije hteo, ali i zato što je na sebe preuzeo veliki rizik koji mu možda nije politički isplativ.

Upitan kako izgledaju sastanci sa Tačijem, Dačić je odgovorio da "izgledaju potpuno normalno".

"Možda je neko očekivao da ćemo da se pobijemo, da ću da ga šutnem, ubijem...Mi moramo da shvatimo da živimo u 21. veku. Nije mi cilj da se srećem sa njim da bi se videli, da to nisam uradio i da nemamo ovakve rezultate u borbi protiv korupcije nikada ne bismo imali pozitivno mišljenje. Dijalog sa Prištinom je ključan za EU", rekao je on.

Ramuš Haradinaj

Ramuš Haradinaj | Foto: AP

Dačić je kazao da Srbija mora da se izbori za datum početka pregovora o članstvu u EU.

"Nisam opčinjen EU, ne mislim da je to idelana tvorevina, ali ne vidim za Srbiju bolju mogućnost. Dajte da mi uđemo u EU, pa ako ne valja onda ćemo da izađemo", kazao je Dačić.

Govoreći o predlogu rezolucije o Kosovu i Metohiji, Dačić je kazao da je cilj da se postigne što veća saglasnost stranaka, da se ponudi rešenje za najaktuleniji problem, a to je "paralelizam i paraliza institucija", kao i da se sačuva dijalog u Briselu, jer je on važan za evropski put Srbije.

"Nije cilj da Srbija ima svoje institucije, već da postoje institucije koje će biti prihvatljive i za Srbe na Kosovu i za Prištinu", rekao je Dačić i dodao da je predložena rezolucija najveći ustupak Beograda u dosadašnjim pregovorima. Premijer Srbije je dodao da je predlog Srbije o autonomiji srpskog naroda na Kosovu i Metohiji veoma konstruktivan i korektan, ako se ne želi razgovarati o celovitom rešenju.

Komentarišući odluku kosovskih institucija da ne dozvole posetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića Kosovu na Božić, Dačić je rekao da to nije dobra poruka i da je potrebno ići u relaksaciju, a ne u dalje zaoštravanje odnosa.
Što se tiče Vlade Srbije, Dačić je rekao da nema nikakvog razloga da njegova vlada ne opstane na vlasti do kraja mandata, budući da nema nikakvih problema, kao i da niko unutar nje nije govorio o izborima, već samo o tome kako da se reše nagomilani problemi u državi.

Hašim Tači,

Dačić normalno razgovarao sa Tačijem: Hašim Tači | Foto: AP

Upitan za istrage o 24 sporne privatizacije, Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova, kazao je da će u ovoj godini značajan deo istraga biti završen, kao i da nema nikakvih sporova da li nešto treba da se radi ili ne.
Kada su u pitanju odnosi u regionu i posebno sa Hrvatskom, Dačić je rekao da dve države treba da budu praktične i da sarađuju i ostvare komunikaciju koja će im omogućiti da njihovi odnosi ne budu kao u ledenom dobu, kao i da je spreman da se sastane sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem.
"Nije to pitanje simpatije ili antipatije, mi smo države koje moraju da sarađuju", rekao je Dačić i izrazio uverenje da će u nekoliko sledećih meseci doći do susreta s premijerom Hrvatske.

Na pitanje o saradnji s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, Dačić je rekao da su odnosi dobri.

"On nije mene podržao na izborima, ali mi ne ulazimo u to ko je na vlasti u Republici Srpskoj, interesuju nas specijalne veze i sve dok je taj sporazum na snazi, a siguran sam da će uvek biti, naši interesi su da se oni uvek razvijaju bez obzira ko je tamo predsednik", rekao je Dačić.
 
Poslednji komentari
  • Lila Vreme: 10.01.2013 08:20h

    Probisve veleizdajnicki.Lil

  • Miloš Vreme: 10.01.2013 09:52h

    Stvari se mogu i drugačije postaviti. Kakva je bila uloga Dačića u režimu Slobodana Miloševića, a svi znamo šta je taj režim napravio. Dačić je bio Miloševićeva desna ruka, a Miloševićevi zločini su nemerljivi ( uključujući i zločine prema srpskom narodu ). I gle sad, Hardinaj je problem a Dačić nije. Dačić čist "ko suza".Malo morgen, što bi rekao bivši Dačićev šef i mentor.

  • dalibor Vreme: 10.01.2013 11:54h

    nadamo se da neces jos dugo biti premijer, ti ces u zatvor zbog svega sto si cinio, a tako ce biti i sa Tacijem i sa Haradinajem.....

  • Katica Vreme: 10.01.2013 12:17h

    Sta je tu je.Iz ove se koze u drugu ne moze.Premijer si pa moras svasta podneti.

  • Đuka Vreme: 10.01.2013 12:51h

    Pitam se da li smo mi svesni u kakvo bespuće nas vode ova deca komunista pomešana sa nastranim komunistima? Pazite, naumili su da sruše međunarodni pravni poredak. Ivica zbog provizija od droge koju valja za Vatikan po Srbiji i 3.svetski rat bi izazvao. Upinje se da nas vrati u pred istoriju vreme pre nastanka države i prva, u divljaštvo, u zakon džungle. Priča o faktima i faktičkom stanju na Kosmetu Čitaj: Ako ja upadnem u banku sa hekllerom to je fakat, banka je moja. Dačiću po međunarodnim pravnim aktima i Ustavu Srbije Kosmet je neotuđivi i sastavni deo Srbije!!!!! Ivice ne izmišljaj „paralelizam“, „tehničke dijaloge“, „prelaze“, "carine" ne gradi o trošku gladnih građana Srbije carinske i granične terminale sa Kosmetom itd..., Ivice kani se „solo“ dijaloga na tajnim večerama..,

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP