Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

RAZGOVOR

Dačić naglasio Eštonovoj: Da se
poštuje dogovor o prelazima!

Autor: Beta | 14.12.2012 - 17:27:00h | Komentara: 2

Srpski premijer Ivica Dačić danas je u "vrlo pozitivnom razgovoru" s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton zatražio da se poštuje dogovor o prelazima na Kosovu tako da do nove runde dijaloga, 10. januara, ne bude naplate carine i ometanja prometa robe koja ide na sever Kosova.

Dačić je rekao da će se o tome "tehnički" razgovarati u ponedeljak u Briselu i naglasio da se mora poštovati i obaveza Beograda da ne bude zloupotrebe za robu koja ide na sever Kosova, jer to jeste u interesu građana koji tamo žive.
Srpski premijer je, takođe, naveo da mu je visoka predstavnica EU obrazložila zaključke čelnika Unije o mogućim pregovorima o članstvu sa Srbijom, rekavši da je veoma zadovoljan što se tako povoljno govori o Srbiji u Briselu.

Ivica Dacic Ketrin Eston

Razgovarali o Kosovu: Ivica Dačić i Ketrin Eston | Foto: FoNet / EPA

"Svi su u EU bili za povoljno određenje prema Srbiji i otvorena je veoma velika mogućnost da Srbija u idućih šest meseci, za vreme irskog predsedavanja EU, a na osnovu pozitivnog mišljenja u martu, dobije početak pregovora o članstvu u Uniji", istakao je Dačić.

To je, prema njegovim rečima, "posledica dobrih odluka koje smo donosili, ali i preuzimanja rizika u dijalogu koji se vodi s Prištinom".
Premijer Srbije je rekao da će u ponedeljak, 17. decembra, na tehničkom nivou dijaloga biti dalje razmotrena ova pitanja dogovora o prelazima i prelasku robe na sever Kosova bez carine i drugih dažbina.
Dačić je primetio da od ranije jeste postojao postupak koji je akciznu robu s Jarinja upućivao na Merdare.
On je, međutim, naglasio da "treba rešiti te problem na takav način da se ispoštuje dogovor koji smo postigli Eštonova, Tači i ja, a to znači da bez jednog zajedničkog dogovora 10. januara, nema naplaćivanja carina ni ostalih dažbina za robu koja ide na sever Kosova".

Ivica Dačić i Ketrin Ešton

Ocenio razgovor kao "pozitivan": Ivica Dačić sa Ketrin Ešton | Foto: Beta

On je dodao da je Ketrin Ešton predočio probleme koji su iskrsli u primeni dogovora o zajedničkom upravljanju prelazima i na temelju žalbi srpskih privrednika na severu Kosova.
Dačić je podvukao da je razgovor s Ketrin Ešton bio veoma pozitivan i da je "velika šansa" odluka Saveta ministara EU da se posle konsultacije u martu do juna otvori mogućnost Srbiji da krene u pregovore o članstvu.
"To je jedna velika šansa", kako je on naglasio, "koju ako ne iskoristi, Srbija će morati da čeka godinama".
Zato će, prema njegovim rečima, u narednom periodu biti potrebna politička stabilnost i političko jedinstvo da bi Srbija mogli da vodi politiku koja će značiti nastavak evropske integracije uz zaštitu nacionalnih interesa.
Poslednji komentari
  • Miroslav Vreme: 14.12.2012 17:51h

    Ivice Vatikan je izdao komandu EULEKSU da naplaćuje carinu! Upetljao si se:"kao pile u kučine" u poslove za koje nisi dorastao. Ti si mislio da ako valjaš drogu za Vatikan da si zaštićen. A ne, ne Ivice sa katoličkim jezuitima nema šale i tebe će jenki da kokne kao toalet papir. Hvataj štrafta u nepoznatom dok ti ne bude kasno....

  • novica952 Vreme: 15.12.2012 10:09h

    Ovaj razgovor Dačića sa Eštonovom i njegova molba Eštonovoj da se carina ne naplaćuje do 10 janura i nove runde tehniučkih razovora pokazuje da će oko vog problema integrisanih prelaza još biti vatre i špekulacija i da će na kraju ispasti da i ono što je naizgled dogovoreno nije dogovoreno. Sve što Srbija potpiše sa prištinom prestavlja mogućnost proizvoljih tumačenja i onda se postavlja pitanje dali srpska strana ume uopšte da pregovara ili unapred potpisuje sve a za narod se ovde tumači onako kako je za njega najpovoljnije. dal mi zaista moramo u svakoj igri da budemo nadigrani i da se sve završi na našu štetu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP