Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

IVICA PORUČIO

Dačić: Najveći pomak ostvaren u spoljnoj politici!

Autor: Beta | 07.06.2015 - 21:56:00h | Komentara: 0

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je večeras da je Srbija u poslednjih nekoliko godina najveći napredak ostvarila u spoljnoj politici i da se taj napredak ogleda u lakšoj međunarodnoj poziciji zemlje.

Spokojan:  Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Oliver Bunić

"Srbija je danas kredibilan partner, ono što kažemo da ćemo ispuniti, nema dileme da ćemo to i uraditi. Nekada smo prihvatali određene dogovore i sporazume, uglavnom sa Prištinom, zbog kojih je Srbija dobijala određene političke satisfakcije, poput statusa kandidata za članstvo u EU, a onda se dešavalo da ti sporazumi nisu implementirani. Sada nema dileme da ispunjavamo ono što dogovorimo", kazao je Dačić gostujući na televiziji B 92.

On je kazao da "ne beži" od dela odgovornosti što Srbija nema ambasadore u nekim zemljama ali je i dodao da do kraja godine očekuje imenovanje 34 novih lica za rad u diplomatsko-konzularnim predstavništvima širom sveta.
"Bilo je neshvatljivo da u SAD dugo nemamo ambasadora i ne bežim od dela svoje odgovornosti za to što nismo imali svoje diplomatske predstavnike u jednom periodu. Cilj nam je da ove godine imamo 34 nova lica u ambasadama, a već imamo 12 imena", rekao je Dačić koji je dodao da nema ništa protiv angažovanja "ljudi koji su u penziji" za rad u tim predstavništvima ali da to može biti samo "izuzetak a ne da oni čine 20 odsto naših predstavnika u inostranstvu".
Upitan kako komentariše priče o reviziji Dejtonskog sporazuma, Dačić je kazao da Srbija nije promenila svoj stav o tom dokumentu koji, kako je rekao, "ne bi verovatno ni postojao" da nije bilo Savezne Republike Jugoslavije.
"Postoje pogledi u delu međunarodne zajednice i u samoj Bosni i Hercegovini prema kojima je Dejtonski sporazum uzrok neefikasnosti centralne vlasti u BiH. Srbija je zainteresovana za naš narod u Republici Srpskoj ali i u Federaciji BiH i podržavamo svaki dogovor tri naroda koji nije nametnut", kazao je ministar.
Odgovarajući na pitanje da li je bilo pritisaka iz međunarodne zajednice na predstavnike vlasti u Srbiji u vezi njihovog prisustva na predstojećem obeležavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici, Dačić je kazao da Srbija ima jasan stav prema tom zločinu kao i da je "stvar procene" na kom nivou će Srbija biti predstavljena na toj godišnjici.
"Parlament Srbije je doneo rezoluciju o osudi tog zločina, mislim i da je predsednik Srbije pre par godina bio u Srebrenici. Mi sad imamo informaciju da jedna velika sila sprema rezoluciju o Srebrenici a pitanje je šta će tu pisati", ocenio je Dačić.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP