Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SPREMNI ZA DRUGU RUNDU

Dačić: Nema novosti iz
EU o eventualnom
nastavku pregovora

Autor: Agencije | 09.04.2013 - 18:02:00h | Komentara: 0

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija spremna za nastavak pregovora s Prištinom radi nalaženja rešenja, ali da za sada nema novosti iz EU o eventualnom nastavku razgovora.

Ivica Dačić

Ivica Dačić

"Nismo imali kontakte u smislu daljih koraka Evropske komisije ili Evropske unije", izjavio je Dačić novinarima u Beogradu posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Belgije Didijeom Rejndersom, a povodom predloga Vlade Srbije da se pregovori Beograda i Prištine nastave.
On je rekao da je posle povratka iz posete Rusiji gde putuje danas, spreman na razgovor o nastavku pregovora o pitanjima bezbednosti Srba na Kosovu i o izboru osoblja policije i pravosudja, kao i razgovora o tome da li će biti apelacionog suda za zajednicu srpskih opština na Kosovu.
"Ključna stvar za nas su pitanja bezbednosti, policije, pravosuđa, poštovanja etničke zastupljenosti, odnosno etničke strukture, linije komandavanja, da li Srbi imaju pravo da odlučujuće utiču na izbor kadrova u policiji i pravosudju, da li će postojati apelacioni sud, stalno odeljenje apelacionog suda a ne smo gostujući sudovi", rekao je Dačić.
Dačić je kazao da je Beograd spreman da nastavi dijalog i da uloži maksimalan napor da se dodje do kompromisnog rešenja i naveo da Srbija ne traži ništa što nije u skladu sa evropskim vrednostima.
"Za svaki narod je bitno ko mu sudi ko ga tuži, ko ga čuva, da li neka vojska koja tu boravi ima podršku stanovništva. Zato smo zatražili neki moratorijum da neka buduća vojska Kosova koja bude fomirana ne može da dejstvuje na toj teritoriji zbog težine ratnih sukoba", rekao je Dačić.
Ministar spoljnih poslova Belgije Didije Rejnders rekao je da sporazum i saradnja sa susedima takodje omogućavaju evropsku integraciju.
"Nadam se i da će poslednji napori koji slede idućeg dana otvoriti vrata ka daljim evropskim integracijama", rekao je belgijski ministar.

Srbija istrajna na putu ka EU!

Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je danas u Mostaru da je Srbija odlučna da istraje na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) i poručio da će nastaviti da sprovodi dosadašnju politiku mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta u regionu.


Dačić je na svečanom otvaranju Međuanrodnog sajma privrede "Mostar 2013." izrazio nadu da će ovaj sajamska manifestacija afirmisati prednosti poslovne saradnje privrednika iz zemalja u okruženju i dati podsticaj privrednoj saradnji sa EU.


On je istakao značaj ovakvih tradicionalnih sajamskih manifestacija kao što je mostarski sajam privrede, koji osim prezentovanja poslovnih dostignuća i privrednih potencijala pojedinačnih kompanija iz zemalja okruženja, predstavlja pozitivan primer regionalne saradnje.


"Politika u ne tako davnoj prošlosti nije bila najbolji saveznik zajedničke saradnje i privrednog prosperiteta na ovim prostorima ali su, zahvaljujući naporima svih zemalja u regonu u proteklom periodu, učinjeni značajni pomaci u stvaranju pozitivne poslovne klime koja doprinosi učvršćivanju medjusobne privredne saradnje, a time i većoj ekonomskoj povezanosti i političkoj stabilnosti u regionu", naveo je Dačić.


Premijer je ukazao da je rezultat trgovinske razmene zemalja u regionu u stalnom usponu, posebno od primene multiralteralnog sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA 2006. godine, kojim su stvoreni uslovi za rast trgovine kako izmedju članica te organizacije, tako i za bržu integraciju svih zemalja regiona u evropske strukture i svetsko tržište što je, kako je rekao, naš zajednički cilj.


"Predstojeći ulazak Hrvatske u EU očigledan je primer da su zemlje regiona na pravom putu. Uveren sam da delite moje misljenje da smo na tom putu učinili značajan napredak, odnosno ostvarili značajan stepen ekonomske integracije sa EU", kazao je Dačić.


On je rekao da u prilog tome je i izbor partnera na ovom sajmu - a to je EU, što je upavo zato jer je EU svim zemljama regiona najvažniji spoljnotrgovinski partner i ujedno jedan od najvećih stranih investitora.
"U aktuelnoj situaciji produženog delovanja svetske ekonomske krize, ubrzaniji rast u regionu zavisiće od kretanja na globalnom niovu uključujući EU, kao i od strukturnih reforma koje zemlje regiona sprovode kako bi svoje privrede učinile konkurentijim i privlačnijim za strane investicije", rekao je Dačić.


On je ukazao da je Vlada Srbije, sledeći politiku srednjoročno izvozno orijentisanog modela privrednog rasta koji se bazi na stranim investicijama i otpočinjanjem proizvodnje u srpskom Fijatu, u drugoj polovini prošle godine zaustavila drugi talas recesije.


"Ukupni izvoz Srbije u prošloj godini dostigao je rekordnih 8,9 milijardi evra, a pokrivenost uvoza izvozom porasla na 60 odsto. Izvoz u EU povećan je za 5,4 odsto i predstavlja 58 odsto ukupnog srpskog izvoza", rekao je Dačić i dodao da su ključni partneri zemlje sa kojima Srbija ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, pre svega, države EU, CEFTA i Ruska Federacija.


Rezultati spoljnotrgovinske razmene u prva dva meseca ove godine su više nego ohrabrujući, rekao je premijer i naveo da je zabeležen rast izvoza od čak 30 odsto, u čemu je izvoz putničkih vozila činio 14 odsto.


Dačić je istakao da se projekcija ekonomskog razvoja Srbije u ovoj godni kreće su izmedju dva i dva i po odsto kao rezultat daljeg povećanja izvoza koji se očekuje usled napretka izvoznog sektora.


Srpski premijer je baglasio i da je ova privredna manifestacija dobar primer novog karaktera koji stvaramo u regionu, jer godine koje su za nama treba što pre ostaviti istoriji.


"Naša budućnost može da se gradi samo na našim zajedničkim interesima, jačanju naše zajedničke saradnje, poverenja i zajedničke budućnosti bez obzira u kojim državam žzivimo", poručio je Dačić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP