Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ODLUČAN!

Dačić: Niko ne sme da ucenjuje srpski narpd u RS!

Autor: Tanjug | 18.05.2013 - 17:31:00h | Komentara: 1

Srbija stoji čvrsto iza Republike Srpske (RS) i neće dozvoliti da bilo ko ucenjuje srpski narod u RS, a naročito neće dozvoliti da se preko Srbije vrši pritisak na Srpsku, poručio je danas premijer Srbije Ivica Dačić.

Dačić je naglasio da je Kosovo i Metohija najznačajnije pitanje srpskog naroda zbog istorije, kulture, tradicije i vere, ali da je Republika Srpska danas još veći nacionalni i državni interes srpskog naroda u celini, jer tamo živi više od 1,2 miliona Srba.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: FoNet

"Vlade Srbije i RS imaju odgovornost da saradnju i zajedništvo što više razviju, ali ne na štetu Dejtonskog sporazuma", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u sedištu SPS u Beogradu nakon sastanka sa predsednikom Socijalističke partije Republike Srpske Petrom okićem.

"Pošto se pominje da je Republika Srpska neki uslov za evrointegracije Srbije - to su gluposti i to Srbija nikada neće dozvoliti", rekao je Dačić, koji je i lider SPS.

Podsećajući da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma,srpski premijer je naglasio da nisu moguće nikakve promene tog sporazuma bez saglasnosti tri naroda i dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Dejtonski sporazum, kako je rekao, podrazumeva i postojanje BiH kao države i Srbija to ne dovodi u pitanje.

Zato, dodao je, niko u Sarajevu ne treba da se ljuti što Srbija ima specijalne veze sa Republikom Srpskom i što sarađuje sa svojim narodom, ali isto tako niko u Banja Luci nema razloga da se ljuti što Srbija uvažava svoje međunarodne obaveze i sarađuje sa vlastima u Sarajevu.

Predsednik socijlaista u Srpskoj Petar Đokić je rekao da je važno što Srbija naglašava potrebu da se zaštiti Dejtonski sporazum i da se spreči njegova revizija i da bilo kakve promene u BiH mogu nastati samo kao rezultat dogovora dva entiteta i tri konstituvina naroda.

Hoće da dovede  svog čoveka na  čelo MUP-a: Dačić

Ivica Dačić | Foto: Nenad Đorđević


Današnjom posetom rukovodstvo Socijalističke partije RS, kako je naglasio, želelo je da da punu podršku naporima Vlade Srbije u rešavanju problema Kosova i Metohije.

"Razumemo i podržavamo napore Vlade Srbije da prihvatajući bolno rešenje, ipak, vizionarski gleda u buduće vreme na način da Srbima bez obzira gde žive pomogne, da opstanu na tom području", rekao je Đokić naglašavajući da je brisleskim sporazumom Srbija dala najveći obim sigurnost za život Srbima na KiM.

On je istakao da Socijalistička partija podržava napore Srbije u svemu što čini da bude jaka, jer samo jaka Srbija može pomoći RS.

Đokić je rekao i da je važno istaći koliko je SPS bio važan, pa i presudan da nastane RS, da se ona u najtežim godinama odbrani i da se ona u protekle dve decenije uspešno razvija.

Meni džaba prete:  Milorad Dodik

Milorad Dodik


Dačić je, međutim, rekao da izgleda da se neko u Republici Srpkoj "stidi da kaže da je RS delo SPS i Slobodana Miloševića".

"Ja se ne stidim da kažem da Srbija i SPS stoje čvrsto iza Republike Srpske i da nećemo dozvoliti da bilo ko ucenjuje srpski narod u Republici Srpskoj, a naročito da nećemo dozvoliti da se preko Srbije vrši pritisak na Republiku Srpsku", rekao je Dačić.

On je naveo da je od 2000. godine prisustvovao različitim svečanostima u RS, ali da nikada nije čuo nijednu rečenicu koja pominje ulogu SPS i Miloševića u stvaranju RS, dok su predsednici Srbije posle 2000. godine dobijali odlikovanja Srpske.

"Ne znam šta su oni uradili za Republiku Srpsku. Neke njihove partije su bile protiv borbe srpskog naroda, ali istorija se ne može izbrisati", rekao je Dačić, a na pitanje na koga misli, on je rekao da ne govori o Miloradu Dodiku, već o svim političarima u RS j od 2000. godine.

Govoreći o odnosima dve vlade, premijer Srbije je ukazao da su vlade Srbije i Republike Srpske imale više zajedničkih sednica i da će premijerki Srpske Željki Cvijanović predložiti da takva sednica bude održana u junu u Republici Srpskoj.

Vitalni interes Srbije je, kako je dodao, da unapredi ekonomsku saradnju sa Republikom Srpskom, a SPS želi tome da da doprinos, pre svega zbog budućnosti srpskog naroda.
Poslednji komentari
  • Aleksandar Vreme: 20.05.2013 00:27h

    Pocelo je, pocelo. Znaci sada je na redu Republika Srbska

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP