Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

Dačić: Nikoga iz međunarodne zajednice
nisam pitao u vezi spomenika, jer
to nije njihova stvar!

Autor: Tanjug | 20.01.2013 - 17:33:00h | Komentara: 2

- Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da nije nikoga iz međunarodne zajednice pitao za uklanjanje spomenika pripadnicima takozvane OVPBM u Preševu, navodeći da je to unutrašnje pitanje Srbije i da je sve urađeno po zakonu.

"Poruka za međunarodnu zajednicu je - ne dozvoljavam da se Srbiji nameću standardi koji ne važe za njihove zemlje. Nisam nikog pitao, jer je to naše unutrašnje pitanje. Druga je stvar da smo upotrebili silu, prekomernu silu i da je bilo incidenta", rekao je Dačić za Televiziju B92.
On je podsetio da je jedino što je dobio kao stav od međunarodne zajednice jeste da je to unutrašnje pitanje Srbije i da sve treba da bude rešeno u skladu sa zakonom, a zakon je, kako je istakao, ispoštovan.

Ivica Dačić

Država će reagovati na svaki pokušaj incidenata: Ivica Dačić | Foto: FoNet

Dačić je kazao da prilikom uklanjanja spomenika u Preševu niko nije želeo da ponizi osećanja Albanaca, kao i da spomenik nije oštećen.
"Ne može da postoji jedna ovako jasna provokacija koja je direktno uperena protiv nacionalnih i državnih interesa Srbije. Nije primenjena sila, nije bilo incidenata. Ako neko namerava da pravi incidente ili nerede mora da zna da će naići na čvrst odgovor države Srbije", naveo je Dačić.
Reagujući na stav kosovske vlade da uklanjanje spomenika u Preševu dovodi u pitanje proces dijaloga Beograda i Prištine, Dačić je rekao da "niko ne pita kosovsku vladu da li će se voditi pregovori".

Preševo

Preševo: Mesto gde je nekada stajao sporan spomenik | Foto: Emil Čonkić

"Ovo nije deo pregovora, ne zato što nisam hteo, već zato što niko nije hteo da meša ta dva pitanja", kazao je premijer Srbije.
Dačić je ranije danas rekao da su posle isteka svih zakonskih rokova, po nalogu Ministarstva pravde, pripadnici Žandarmerije uklonili nelegalno postavljeni spomenik u Preševu.
"Srbija je pokazala dovoljno strpljenja, ali i poslala jasnu i čvrstu poruku da se zakon mora poštovati i da niko nije jači od države", rekao je Dačić.
On je kazao da je "akcija obavljena bez bilo kakvih incidenata i bez upotrebe sile".
Pripadnici Žandarmerije jutros su oko 7. 15 časova uklonili spomenik bivšim pripadnicima tzv OVPBM sa trga ispred zgrade opštine Preševa.
Poslednji komentari
  • migo Vreme: 20.01.2013 18:08h

    Tako je !!! Sam si zkuvao celu stvar !!! Ali ćeš ( isto kao i Slobo ) spontano i demokratski postupiti po preporuci medjunarodne zajednice !!! Eh Srbijo , gde ti je pamet !!!

  • Marija T. Vreme: 20.01.2013 20:01h

    Da, mozda i nisi, ali zato slepo slusas kad je u pitanju KiM! Treba da ih saslusas ali i ne da ih poslusas! Ono sta treba da poslusas je rec naroda!A na to si zaboravio!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP