Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NE ZNA KOJI MOTIVI STOJE IZA NJE

Dačić: Nisam dobio Nikolićevu platformu o Kosovu

Autor: Beta | 07.06.2015 - 23:31:00h | Komentara: 0

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da nije dobio platformu predsednika Srbije Tomislava Nikolića o Kosovu i Metohiji, ocenivši da ona, nezavisno od njenog sadržaja, ne sme da zaustavi nastavak razgovora sa Prištinom.

Zorana je nekorektna: Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Vesna Lalić

- Nikolić je platformu uputio predsedniku Vlade a ja je nisam dobio. Postavlja se pitanje zašto se baš sada pojavljuje, ja sam i pitao šta je suština da sad raspravljamo o tome jer je sigurno da povratka nazad nema. Briselski sporazum je zajednički, i predsednika i premijera, i bilo šta što bi značilo prekid aktivnosti Aleksandra Vučića ne bi bilo u interesu Srbije, ocenio je Dačić gostujući na televiziji B92.
Upitan koji motivi stoje iza platforme i da li ona predstavlja "sabotažu" Briselskog sporazuma, Dačić je kazao da je "neozbiljno" da govori o nečemu što nije pročitao ali da može da nagađa šta u njoj piše i koji su njeni motivi.
- Sigurno je da Srbija mora da nastavi razgovore sa Prištinom. Kad me neko proziva za nepoštovanje Ustava, ja ih pitam zašto predsednik, ako poštuje Ustav, ne naredi vraćanje ustavne situacije u pokrajini. Ovde je specifična situacija gde Srbija nema deo punog suvereniteta na Kosovu. Lako je napisati neke instrukcije koje nisu primenjive u životu, Vučić i ja smo to prošli u Briselu u prethodne dve-tri godine, rekao je ministar.
Prema njegovim rečima, niko od predstavnika međunarodne zajednice nije tokom razgovora sa zvaničnim Beogradom tražio priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije kao uslov za ulazak Srbije u EU.
- Ako neko bude postavio takav zahtev, mislim da će odgovor Srbije biti jasan, kazao je Dačić.
Kako je naveo, ranije je predstavnicima međunarodne zajednice prenosio "lični stav" o podeli Kosova, dodavši da ta tema nije predmet aktuelnih razgovora kako ne bi bio ugrožen Briselski sporazum.

Dačić: Nisam Tomi okrenuo leđa

Dačić je dodao da nije u sukobu sa Nikolićem i da mu "nije okrenuo leđa", obzirom da ga je predsednik predložio za premijera, 2012. godine.
Odgovarajući na pitanje da li su predsednik i Vlada Srbije u kohabitaciji, Dačić je kazao da ne učestvuje na sastancima Nikolića i Vučića i da nije čuo da postoje problemi između njih.
- U ove tri godine smo donosili dobre odluke za državu a ja ne znam i nisam čuo da postoje problemi između Vučića i Nikolića, na sednicama Vlade nije se govorilo o tome. Tomislav Nikolić je napustio SNS kad je postao predsednik a ja sam u Vladi čiji je predsednik Aleksandar Vučić i sa njim dogovaram sve poteze, kazao je ministar spoljnih poslova.
Dačić je ocenio da do kraja godine neće biti vanrednih parlamentarnih izbora kao i da nema razloga da Socijalistička partija Srbije svojom voljom izađe iz Vlade Srbije jer kako je rekao, "nikad nije video da neki tim svojom voljom izađe iz Prve lige".
- Moja komunikacija sa Vučićem je otvorena i normalna, ja njemu ne trebam, on ima većinu i bez mene. Dovoljno sam inteligentan da ne reagujem kad me svaki komarac ujede ali ja sam sa Vučićem pravio koaliciju i bitno je da smo na istoj politici a mislim da jesmo, kazao je Dačić.
Komentarišući najave promene Ustava, Dačić je ocenio da pitanje novog Ustava Srbije "treba dobro promisliti" i da ne treba ići na "česte i parcijalne izmene".
- Čekaju nas pregovori sa EU o 35 poglavlja, a za njihovo zatvaranje moramo uskladiti naše propise sa evropskim standardima ali to ne znači da će se menjati preambula, rekao je ministar.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP