Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ODLUČNO

Dačić: Novi izbori
nisu opcija!

Autor: Tanjug | 24.10.2012 - 09:04:00h | Komentara: 6

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je na sastanku lidera vladajuće koalicije dogovoreno da se u narednih mesec dana lokalna vlast u 10 do 20 opština i gradova Srbije preoblikuje po republičkom modelu.

On je gostujući sinoć u "Upitniku" na Radioteleviziji Srbije rekao da na sastanku nije bilo reči o promeni vlasti u Beogradu i Smederevskoj Palanci.
Kao lokalne vlasti o kojima se razgovaralo, Dačić je naveo Užice, Leskovac, Požarevac, Šabac, Sombor, Kikindu, Kuršumliju, Osečinu, Sokobanju i Knjaževac.

Ivica Dačić

Vlada nema suštinske probleme u radu - Ivica Dačić Foto: A. Dimitrijević

Upitan da li će biti promene vlasti i u Zaječaru, gde vladajuću koaliciju čine URS, SPS i DS, premijer Srbije je odgovorio da o tome tek treba razgovarati.
"Zaječar je specifično pitanje. To je pitanje o kojem će se razgovarati u narednom periodu. U Zaječaru postoje dve suprotstavljene strane i treba naći kompromisno rešenje", objasnio je Dačić.
On je dodao da se svakodnevno nekoliko puta u toku dana čuje sa liderima SNS i URS Aleksandrom Vučićem i Mlađanom Dinkićem i da u tim razgovorima nije stekao utisak, niti da razume "neka razmišljanja i natpise, da je doveden u pitanje opstanak vlade" zbog promene vlasti u Smederevskoj Palanci.

Aleksandar Vučić

U kontaku sa premijerom - Aleksandar Vučić | Foto: Dalibor Danilović

Premijer je istakao da nova srpska vlada nije imala nijedan problem u vezi sa suštinskim pitanjima u svom radu.
Dačić je takodje naglasio da, ukoliko posle stranačkih izbora u Demokratskoj stranci bude izabran novi predsednik ili se unutar nje ne promeni situacija, ne postoji opcija o izlasku na prevremene izbore i stvaranju nove koalicije sa DS.
"Nismo mi ovu vladu napravili za tri meseca. Nije lako napraviti vladu. Ne može preko noći da se prekomponuje politička scena u Srbiji. SPS, a i siguran sam ostali naši koalicioni partneri, apsolutno ne razmišljamo o tome da bi išli na neke prevremene izbore ili koalicije. To jednostavno nije opcija", podvukao je Dačić.

Glavni pregovarač - Ivica Dačić

Srbija mora da pregovara - Ivica Dačić | Foto: A. Isaković

Govoreći o svom nedavnom razgovoru sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, Dačić je izjavio da je taj susret promenio poziciju Srbije u smislu da je ona "deo procesa u kojem može da brani svoje interese".
"Srbija na ovaj način pomaže i svojim prijateljima da joj pomažu. Srbija koja je izolovana u međunarodnoj zajednici i Srbija koja ne prihvata nijedan predlog neće imati ni podršku naših prijatelja", smatra premijer Srbije.
On je rekao da Srbija mora da pokaže dobru volju za pregovore i da u međunarodnoj zajednici, "i oni koji su prizanali nezavisnost Kosova i oni koji nisu" jedva čekaju da se reši problem južne srpske pokrajine.

Ivica Dačić

Vlada ima jedinstven pristup - Ivica Dačić | Foto: FoNet

"U vladi postoji jedinstven pristup, a to je da želimo nastavak dijaloga i primenu sporazuma koji su dogovoreni. Treba imati praktičan pristup, odnosno kako doći do pregovora za ulazak u EU i do samog članstva, a istovremeno ne priznati nezavisnost Kosova. U tome se ogleda umešnost političara", kazao je Dačić.

Vlada jedinstveno protiv korupcije!

Kada je reč o borbi nove vlade protiv korupcije i kriminala premijer Srbije je ponovio da je postignuto jedinstvo organa koji se bave ovom borbom i da neće biti zaštićenih, dodajući da treba biti oprezan kako se istraga ne bi pretvorila u političku hajku.
"Sada svi kažu da su to političke hajke. Kakve političke hajke? U slučaju (Olivera) Dulića predmet je otvoren u martu kada smo bili na vlasti sa DS. Tada je Biro (za koordinaciju službi bezbednosti) vodio čovek iz DS, iz najbližeg okruženja Borisa Tadića", rekao je Dačić i upitao na koji način je ova istraga osveta novog režima.

Oliver Dulić

Dačić: Nema političke hajke!  Oliver Dulić | Foto: Milorad Milanković

Govoreći o prvih 100 dana nove vlade Dačić je rekao da o njoj treba narod da sudi, ali je i istakao da će se efekti njenog rada osetiti tek u narednom periodu.
"Poboljšali smo odnose unutar Vlade, postoji jasna odgovornost svakog ministra za ono što radi i to ne strančkim vođama nego nama koji vodimo Vladu. Učinjen je značajan napredak u evropskim integracijama u kojima smo prišli bliže iako se očekivalo udaljavanje. U ekonosmoj pogledu zaustavili smo drastičan pad ekonomije bez koje se ne mogu realizovati ni drugi ciljevi", zaključio je Dačić.
Poslednji komentari
  • vesna Vreme: 24.10.2012 11:17h

    I ne treba da bude problema u funkcionisanju nove vlade. onako kako ste se dogovorili, tako treba i da radite i neće biti problema. nema nikakvih istupanja iz tih dogovora, a svako ko prekrši pravila, treba da bude sankcionisan.

  • Alo forever Vreme: 24.10.2012 13:05h

    Narod ne zanimaju misljenja ljudi koji su bili stari dobri prijatelji bivseg rezima...narod je u Vucicu jedino prepoznao moc, snagu i energiju da se uhvati u kostac sa kriminalom i izadje kao pobednik...svaka cast na hrabrosti i izuzetnom zalaganju da se u Srbiji konacno uspostavi red i postenje.

  • Alo man Vreme: 24.10.2012 13:08h

    Reformisati odbore po Srbiji svakako..i preletace koji sada vode glavnu rec u pojedinim odborima ukloniti.

  • Alomanik Vreme: 24.10.2012 13:08h

    Naprednjaci iz dana u dan potezima Vucica beleze zapazene rezultate..narocito u borbi protiv korupcije...jacaju iz dana u dan srazmerno slabljenju ds a...koji je unistio sve sto se moglo unistiti prethodnih 12 godina.

  • ksenija Vreme: 24.10.2012 23:25h

    Epidemija zutice polako jenjava....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP