Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SVAĐALICA

Dačić oštro sa opozicijom u Skupštini!

Autor: Agencije | 27.12.2012 - 19:05:00h | Komentara: 6

Premijeru Ivici Dačiću danas u Skupštini nije bilo lako. Naime on je vodio oštru polemiku sa šefom poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomirom Jovanovićem ali i poslanicom Demokratske stranke Nadom Kolundžijom, kao i poslanikom DSS Slobodanom Samardžićem.

Ivica Dačić

Oštro sa opozicijom: Ivica Dačić | Foto: Oliver Bunić

Odgovarajući u Skupštini Srbije na pitanja šefa poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, Dačić je kazao da će tu rezoluciju formalno predložiti Vlada Srbije.

Premijer Ivica Dačić rekao je danas u Beogradu da će Skupština Srbije u prvim nedeljama januara razmatrati rezoluciju o principima za nastavak dijaloga s Prištinom koju će zajednički pripremiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Vlada Srbije.

"Niko danas ne može da dobije na temi Kosova bilo kakve poene jer je situacija loša i mi se gotovo nalazimo na izgubljenom terenu. Za evropske integracije prolazno vreme će biti u martu. Ne bih voleo da glavna tema bude Kosovo ili EU, i zato treba da napravimo balansiranu politiku koja nas neće postavljati pred tu dilemu", rekao je Dačić.
Jovanović je pitao Dačića šta je cilj naroda i zemlje i "na šta liči" kosovska politika.
"Šta se vi sporite sa mnom oko Kosova! Tomislav Nikolić vas je doveo na mesto premijera i sa njim se sporite o Kosovu", rekao je Jovanović.
"Obećavali ste narodu ulazak u EU, a dozvolili ste da vas u EU vode Nikolić, Vučić i Dačić i to uspešnije nego vi. Obišao sam celu Evropu i svet, i nisam čuo da je iko izrazio žaljenje za demokratskim snagama jer niste više evropske i demokratske snage, jer to nije vaš monopol", kazao je Dačić.
Na pitanje Jovanovića o tome kada će podneti ostavku na mesto predsednika vlade, Dačić je kazao da to neće učiniti, da odgovorno radi i da će građani njegov rad oceniti na izborima, za četiri godine.

Čedomir Jovanović

Traži Dačićevu ostavku: Čedomir Jovanović | Foto: Oliver Bunić

"Ne znam da li ima potrebe da odgovaram na to pitanje. Neću podneti ostavku, možete da me razrešite. Ovo nije komunistička emisija, nego Skupština", kazao je Dačić.

Jovanović je ponovo oštro pitao Dačića kada će da podnese ostavku i tako "pomogne zemlji".
"Vi ste predsednik vlade koja u Srbiji ne postoji. Ne mogu reći da sam srećan zbog toga", rekao je Jovanović i naveo da Dačić treba da podnese ostavku zato što je lider institucije - Vlade, koja je samu sebe degradirala.
Jovanović je ocenio da je Srbija loša zemlja zato što ima krizu upravljanja i upitao ko vodi zemlju: Dačić ili prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.
Dačić je poručio da u Skupštini može slobodno da se postavi pitanje poverenja u Vladu, ali i naveo da još nije bilo vlade koju je podržavalo više poslanika.

 

Ko je bio u SPS? 

Deo popodnevne sednice Skupštine Srbije, u kome su članovi Vlade odgovarali na poslanička pitanja, obeležila je i polemika premijera Ivice
Dačića i poslanika Demokratske stranke Nade Kolundžije o tome da li je ona devedesetih godina viđana u sedištu Socijalističke partije Srbije (SPS).

Ivica Dačić

Video je sa Čovićem: Ivica Dačić | Foto: Rajko Ristić

Na Dačićevu opasku da je tamo viđana sa Nebojšom Čovićem u vreme kad je on bio predsednik gradskog odbora socijalista, Kolundžija je odgovorila da je prosto neverovatno da se premijer "spušta na taj nivo debate".

"Vi vrlo dobro znate da nikad nisam bila član SPS i za mene je lična i svaka druga uvreda kad neko kaže da jesam", rekla je ona.

"Ne znam da li ste bili član SPS, ali sam vas viđao u SPS sa Čovićem, a ne znam šta ste radili", uzvratio je Dačić.

On je Kolundžiji poručio da nema potrebe da se vređa, jer, kako je objasnio, ne može ona da ima pravo da vređa, a da očekuje da joj se ne uzvrati.

Nada Kolundžija

Nazvala premijera autokratom: Nada Kolundžija | Foto: Beta

Kolundžija je, prethodno, ocenila da je premijer autokrata i upozorila da pisanje platforme o Kosovu na način na kojiž se to radi u institucijama, bile one nadležne ili ne, nanosi ozbiljnu štetu Srbiji u pregovorima, međunarodnom ugledu zemlje i može da nanese štetu mogućoj unutrašnjopolitičkoj saglasnosti oko platforme.

Negirajući da se ti procesi dešavaju mimo instuticija, Dačić je upitao Kolundžiju da li se takvo nešto dešavalo u vreme dok je Boris Tadić bio predsednik Srbije i podsetio da njegova četiri principa za Kosovo nije video niko u Vladi, pa ni premijer Mirko Cvetković.

I tekst rezolucije za Ujedinjene nacije ste promenili preko noći, ukazao je Dačić.

Neodgovorno bi bilo prekinuti evrointegracije


Dačić je u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje Demokratske stranke Srbije rekao da ne vidi mogućnost da Srbija vodi spoljnu politiku uspešno, a da njen deo ne bude koncept evrointegracija.

Ivica Dačić

Brani evropsku politiku: Ivica Dačić | Foto: Oliver Bunić

Dačić je poručio danas da bi bilo neodgovorno prema narodu i državi ukoliko bi Srbija prekinula proces evrointegracija i da je neistinita teza da bi Srbija odustajenjem od EU mogla bolje da odbrani Kosovo i Metohiju.

Što se tiče nacionalnih i državnih interesa, Dačić je rekao da Srbiji niko ne brani da ih brani kako misli da treba, ali da ne zna kako drugačije da ih brani "ako ne učestvuje u igri".


Dačić je u polemici sa poslanikom DSS Slobodanom Samardžićem rekao da je DOS, čije je deo bio i DSS 2001. godine pobedio na politici prema EU.


“Govorili ste da je (Milošević) zaratio sa celim svetom, da je počinio ratne zločine...Svako ima deo svoje biografije koja nije baš slavna”, rekao je Dačih i dodao: “Zamislite situaciju da naša deca sutra žive u zemlji koja jedina u regionu nije deo EU i da i odlazak u Albaniju bude odlazak u EU. Ja ne mogu za to da se borim”.

Slobodan Samardžić

Premijer promašio temu: Slobodan Samardžić | Foto: Rajko Ristić

Pošto ga je predsednik parlamenta Nebojša Stefanović upozorio na vreme, Dačić ga je upitao: Pa zar nisam u pravu?


On je Samardžića upitao i koji predmet predaje na Fakultetu političkih nauka.
“Koji predmet predajete? Evropske integracije? I šta će predavati ako Srbija ne nastavi put ka EU”, upitao je Dačić, ali se potom ispravio i rekao da su mu napisali da Samardžić ipak predaje politički sistem EU.


Samardžić je na to rekao da je Dačić “promašio temu” i da nije odgovrio na njegovo pitanje da li će u Skupštini Srbije biti rasprave oko daljeg toka evropskih integracija, zato što “ili neće ili ne ume”.


“To što vi plivate punom parom prema EU, ne znači da je vama jasno kuda idete. Imate iluziju da se približavate nekom cilju koji ne postoji, pričate o Albaniji, kao da ne znate kakvo je razmišljanje u EU o prširenju...mnogo toga se promenilo od 2001. godine”, uzvratio je Samardžić.


“Kad čujem kako govorite protiv EU dodje mi da je podržim. Mislim da to nije principijalno, to nije bila osnova vaše politike kada ste došli na vlast”, odgovrio je Dačić poslaniku D S S i dodao da su u to vreme “amnestirani albanski terosristi i da su pušteni iz zavora, da je Milošević protivustavno izručen Hagu, jer nije postojao Zakon o saradnji sa Hagom, a sada se DSS obraća Ustavnom sudu”.

Nebojša Stefanović

Ni krivog ni dužnog ga uveo u raspravu: Nebojša Stefanović | Foto: Nebojša Marković

On je naglasio da prema narodu treba biti iskren i reći da bi prekidanje puta ka EU naštetili narodu i “našoj deci”.


Samardžić je još jednom premijeru rekao da mu nije odgovorio na pitanje, već da je pričao o “svemu što mu je palo napamet i što mu leži na duši”.

Poslednji komentari
  • CIRINELA Vreme: 28.12.2012 01:18h

    Ovaj Jovanović pokazuje svoju nacističku prirodu. A kako bi bilo da skinete divljački pritisak na Obraz, Dveri i 1389 i malo nagazite na neofašiste iz LDP-a pogotovo kriminalca Čedomira Jovanovića.

  • vito nikoljaca Vreme: 28.12.2012 07:42h

    Da podsetim gospodina Nikolica u predizbornoj kampanji je rekao'AKO BIRAMO KiM, ILI EU,NECEMO SE DVOUMITI,BICE KOSOVO I METOHIJA.Na osnovu te izjave dosli ste na vlast.KAKO VAS NIJE SRAMOTA STA SAD RADITE?!!!

  • Bata Vreme: 28.12.2012 08:35h

    Ceda je najobicniji huskac i secikesa... Mogu misliti kakva su njegova resenja ... koja nikad nije ni obelodanio

  • marko Vreme: 28.12.2012 11:01h

    dacic je gotov i pod hitno DSS u Vladu ili novi izbori.

  • posmatrac Vreme: 28.12.2012 11:18h

    Pitajte Cedu ko su mu tata i majka, pa ce te ga lakse shvatiti. Zbog takvih kao on i jesmo tu gde smo! Ipak ce biti da je i Darwin do nekle u pravu, ljudi se dele na dobre i zle.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP