Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PUT PUTUJEM

Dačić: Planiram da posetim Ukrajinu

Autor: Tanjug | 19.02.2015 - 20:02:00h | Komentara: 0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da planira da kao predsedavajući OEBS-a da poseti Ukrajinu kako bi još jednom pozvao sve potpisnike mirovnog sporazuma iz Minska da ga zaista i poštuju.

Ivica Dačić / Foto: Profimedia

Ivica Dačić / Foto: Profimedia

 - Ovo je šansa koju ne smemo propusti, neophodna je politička volja da se sporazum iz Minska primeni i zato apelujemo na sve strane koje su ga potpisale da ga poštuju - rekao je Dačić novinarima u Beču posle niza sastanaka sa šefovima misija OEBS-a u Ukrajini i predstavnikom u trilateralnoj kontakt grupi koja je potpisala plan implementacije.
On je nije precizirao kada će posetiti Ukrajinu, ali je najavio da će se sledeće nedelje održati sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji u Ukrajini, kao i da će se tim povodom 26. feburara sastati sa američkim sekretarom Dzonom Kerijem.
- Po sporazumu obaveza svih strana je da prekinu vatru i povuku teško naoružanje, to je preduslov za početak primen bilo kakvih dogovora iz Minska - naglasio je Dačić.
On je precizirao da OEBS po sporazumu treba da kontroliše i verifikuje prekid vatre i povlačenja naoružanja, ali i da posreduje u dogovaranju i održavanju lokalnih izbora u Donjecku i Lugansku i promeni Ustava Ukrajine.
- Misija Oebsa u Ukrajini nije tu da donosi političke odluke, već da sprovodi ono što se dogovorli i da pomže u sporedovanju između različitih strana, imamo dobru saradnju i u potpunosti pdržavam rad naših predstavnika posmatračkih misija - rekao je on.
Dačić je ranije danas govorio na Zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a gde je takodje pozvao sve strane u ukrajinskom sukobu da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi mogla da ugrozi primirje na istoku zemlje, istakavši da je Srbija pošten posrednik u tom mirovnom procesu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP