Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

DA SE RAZILAZIMO

Dačić: Podela Kosova
najbolje i najpravednije rešenje!

Autor: Tanjug | 06.10.2012 - 21:35:00h | Komentara: 3

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da i dalje misli da je podela Kosova najbrže, najbolje i najpravednije rešenje koje je prihvatljivo i za Albance i za Srbe, jer poštuje njihove legitimne interese, istakavši da je to njegov lični stav.

Ivica Dačić

Podela je najbolje rešenje: Ivica Dačić | Foto: FoNet

- Takvo je bilo moje stajalište još i pre, ali na njemu ne istrajavam jer svoje stanovište ne mogu drugima nametnuti kao takvo koje će podupreti cela Srbija ili međunarodna zajednica - kazao je Dačić u intervjuu za ljubljansko "Delo".


Dačić je kazao i nda se Vlada Srbije zauzima za mirno rešenje i dalji dijalog Beograda i Prištine koji bi, kako smatra, mogao sadržavati i politička, a ne samo tehnička pitanja.

- Želimo da se dijalog nastavi na najvišem političkom nivou. Vlada će zajedno sa predsednikom države oblikovati nacionalnu politiku do Kosova. EU mora najpre opredeliti teme dijaloga da bi se kosovsko pitanje čim pre rešilo - rekao je on.

Dačić ističe da na Kosovu postoje tri problema kad su u pitanju problemi kosovskih Srba.

Prvo je pitanje severa Kosova gde živi srpsko stanovništvo u kompaktnoj celini. Drugo je pitanje Srba koji žive u drugim delovima Kosova, a treće je pitanje srpskih verskih i istorijskih spomenika, kazao je on i dodao da sva ta pitanja zahtevaju rešenja, a ne samo ono koje se tiče severa.

Dačić je naglasio da je Kosovo deo Srbije i da svaku raspravu o statusu Kosova treba voditi uz njenu saglasnost, a na pitanje da li je dijalog Beograda i Prištine na višem političkom nivou realna opcija, ona je kazao da mogućnosti za to svakako postoje, jer i "EU razmišlja na taj način".

Medjutim, rekao je Dačić, "ako je namera samo u tome da sednemo zajedno s najvišim predstavnicima kosovske vlasti i time damo legitimnost kosovskoj nezavisnosti, dijalog na najvišem nivou za Srbiju nije prihvatljiv.

On je naglasio da Srbija zato želi iskrene razgovore o statusu Kosova, jer je ulazak u EU još daleko... trebalo bi naći rešenje koje bi zadržalo srpske nacionalne interese i njenu evropsku perspektivu.

- Postaviti Srbiju pred dilemu da mora priznati nezavisnost Kosova ako želi stupiti u EU je štetno jer se s time još više učvršćuje antievropsko raspolozenje koje je sve više prisutno", rekao je on i upitao zašto bi Srbija morala priznati Kosovo ako to nije uradilo pet država članica EU, kao ni većina država članica UN.

Na pitanje da li EU od Srbije očekuje priznanje Kosova, a da vlast to još ne želi priznati, Dačić je odrečno odgovorio.

- Ne. U Briselu o tome nije bilo govora niti u razgovoru sa Šulcem koji je na novinarskoj konferenciji rekao svoje osobno mišljenje. Nije to bio službeni stav EU. O takvom zahtevu Brisela sa mnom nije govorio niko, niti službeno ni neslužbeno - rekao je Dačić.

Što se tiče pristupnih razgovora, Dačić je kazao da Srbija želi da oni počnu što pre, jer pravi posao tek počinje nakon tog datuma, navodeći da nije toliko bitno da li će to biti decembra ove godine ili u prvoj polovini iduće godine.

- Srbija je u poslednjih dva meseca mnogo toga učinila da bi ubrzala evropski put i da učvrsti poverenje Brisela u srpsku vladu kao istinitog partnera u evropskoj povezanosti", naveo je on i dodao da "od EU očekujemo da nam neće stalno odmicati taj cilj postavljanjem novih uslova".

Na pitanje da li će Brisel dozvoliti Beogradu da deo novaca iz pristupnog fonda nameni za budžetske potrebe, Dačić je kazao da je srpska vlada predlozila takvo rešenje.

Što se tiče saradnje Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH po uzoru na EU, i da li u tome zamišlja i Sloveniju, Dačić je potvrdno odgovorio, dodavši da je pitanje da li i Slovenija sebe vidi u tome.

- U projektu vidim Sloveniju... pokazalo se da Slovenija, baš kao i Hrvatska ima mnogo zajednickih interesa sa Srbijom i drugim državama u regiji - rekao je Dačić i naveo da ga je premijer Janez Janša pozvao da u novembru poseti Sloveniju.
Poslednji komentari
  • DSV Vreme: 07.10.2012 09:58h

    "Zaklinjem se da cu stititi inegritet i USTAV drzave SrbijE "ili TAKO NEKAKO SI SE ZAKLEO . Postao si pREMIJER I NEMAS PRAVA NA LICNO MISLJENJE . Postao si premijer da cuvas CELOVITOST DRZAVE a ne da je sa bilo kim DELIS ! Al sta vredi kad on misli da mu je to dedovina .A bio jedan koji je na tom istom Kosovu VIKAO "NIKO NESME DA VAS BIJE" ,al bice da ga nema ,mentor neki !

  • Lenor Spring Vreme: 07.10.2012 19:46h

    Ma nema nikakve podjele.To je stav SAD, EZ i cjelokupnog naprijednog svjeta.Nema promjene granica.Kosovo treba da bude u postojecim granicama i kao takva primit ce se u UN i SE. Dacicu, probudi se, sada si premijer, zavrsio si skolu i nisi vise Milosevicev djak. Budi razuman, nagovori Srbijanski sabor, vladu i ostale da sto prije to je i bolje za Srbiju priznanje neovisnosti Kosova

  • Buki Vreme: 08.10.2012 20:01h

    Prvo je bilo da nedamo Kosovo.E sad dajemo pola.Na kraju ce neko morati da rpizna da smo ga odavno dali u kompletu.PRODALI SMO GA.To neko mora da prizna a istorija ce pokazati ko.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP