Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ZADOVOLJAN

Dačić: Pokazao sam narodu da Tači nije apokaliptična aždaja!

Autor: Tanjug | 17.09.2013 - 18:03:00h | Komentara: 4

Premijer Ivica Dačić rekao je danas da jedini način da ljudi u Srbiji žive kao sav normalan svet jeste uvesti Srbiju u Evropu i Evropu u Srbiju i da je posle napretka u dijalogu sa Prištinom potrebno posvetiti se suštinskim, životnim pitanjima među kojima je broj jedan ekonomija.

Opravdao  ekstraporez:  Ivica Dačić

 Ivica Dačić | Foto: Miloš Perić

"Ja sam svoj san imao. Nomalna, pristojna, uređena, stabilna, bogata Srbija. Srbija u Evropi, i Evropa, njene vrednosti, njena pravila i sistem - u svakom srpskom selu", naveo je Dačić u autorskom tekstu za "Fajnenšel tajms", podsetivši na reči Viktora Igoa da "snovi stvaraju budućnost".

Navodeći da on i Aleksandar Vučić, predsednik najveće partije u Srbiji i njegov partner u vladi, imaju zajednički san, Dačić navodi da su prvi cilj bile evropske integracije i jedan za Srbiju težak uslov - normalizacija odnosa sa otcepljenim delom teritorije, sa Kosovom.

"Krenuo sam u to ubeđen da nikoga nemam pravo da lažem. Ni ljude u Srbiji, ni partnere u međunarodnoj zajednici. Srbiju, čija je većina stanovništva i do juče sanjala o 'nebeskom carstvu' i za koje je Kosovo samo srce tog mita, trebalo je, veoma brzo, spustiti na zemlju. Zato sam otišao na razgovor sa čovekom sa kojim sam, nekih desetak godina ranije, ratovao", rekao je on.

Kako je rekao, bilo je potrebno, narodu koji je živeo u mitu, pokazati da Hašim Tači nije nikakva "apokaliptična aždaja, stara zmija" koja je nasrnula na naše nebesko carstvo, već običan, ovozemaljski čovek, protivnik, ali ne mitski, nego politički, sa kojim se može, i mora razgovarati.

"Hvala Bogu, Srbija brzo uči. Posle prvog, imao sam više od deset sastanaka sa Tačijem. I nijedan ozbiljni glas, protiv toga, u Srbiji. Prvi od mnogobrojnih srpskih sudbinskih pečata, je otvoren i ništa strašno se nije dogodilo. Osim što je pao još jedan stari zid. I mogli smo da vidimo, u daljini, Evropu. Evropu, koja je, zbog svega što smo uradili, počela da nam veruje. I da nas prihvata kao ozbiljne partnere", napisao je premijer.

Srbiji sada preostaje da proširi vidike i da taj evropski horizont postane deo srpskog, navodi Dačić.
"U novoj, zemaljskoj Srbiji, moramo da se posvetimo onim suštinskim, životnim pitanjima. Ekonomija je, od njih, broj jedan", rekao je on, navodeći i da je to upravo bio razlog zbog kojeg se ušlo u proces rekonstrukcije vlade.

"Hteli smo nove principe, nove ciljeve i nove planove u ekonomiji. Novu viziju.Srpsku ekonomiju i državne finansije treba dovesti na put dugoročne održivosti. Država mora biti garant funkcionisanja tržišnog sistema, a ne instrument iskrivljene socijalne politike i glavni akter na tržištu", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbiji treba proizvodnja, inovacije, konkurentnost, izvoz, rast zapošljavanja, nulta tolerancija prema korupciji, što je već uvedeno, nepoštovanje zakona i kriminala u privredi.

"Treba nam što više stranih investicija i profesionalni menadžment. Treba nam smislena regulativa, tačnije samo oni propisi koji imaju smisla i koji se mogu primeniti. Čitav set zakona (o izgradnji, privatizaciji, radu), menjamo kako bi biznisu napravili povoljan ambijent. Pokrenuli smo agresivnu giljotinu propisa i, gde god smo to mogli, uveli elektronsku upravu", ističe premijer.

Kako je naveo, kreće se u reformu sistema penzijskog osiguranja, sprovodi se i reforma javne uprave i javnog sektora.

"Pravimo planove na dugi rok, za narednih pet i deset godina. Računamo na komparativne prednosti koje imamo u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, energetici, auto industriji, informativnim tehnologijama....I, najvažnije, sve to smo već počeli da radimo. I, još važnije, naši evropski partneri su i u tome prepoznali naše dobre namere, odlučnost i čvrstinu u želji da od Srbije napravimo pravu evropsku zemlju", napisao je Dačić.

U prilog tome ide i činjenica da je od pre nekoliko dana na snazi Sporazum o stabilizacji i pridruživanju, kao i to što Srbiju do kraja godine čeka prva statusna konferencija, kojom će, i zvanično, otpočeti pregovori o ulasku Srbije u EU.

Dačić, međutim, ističe da oni koji vode vladu Srbije nisu zadovoljni učinjenim.
"Ne smem da se zaustavljam, jer je Srbiji potrebno to 'neprestano kretanje'.Potrebna joj je budućnost. I potrebno joj je nešto u šta sam, sudeći po poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, uspeo da ubedim većinu svojih sunarodnika. Da u svoju zemlju, njenu budućnost, veruju onoliko koliko verujem ja. A ja, danas, ne verujem ni u šta drugo", zaključio je Dačić.
Poslednji komentari
  • vucko Vreme: 17.09.2013 20:02h

    pa kad ti je tako drag verovatno imas razloga da ga pozoves na slavu, a sta si uradio sa hiljadama roma koje je taj tvoj obozavani proterao uglavnom u beograd, hoces li ih vratiti na koskovo?

  • Leka Srbin Vreme: 17.09.2013 23:19h

    Nemam komentar na ovo: "Hašim Tači nije nikakva "apokaliptična aždaja, stara zmija" koja je nasrnula na naše nebesko carstvo, već običan, ovozemaljski čovek, protivnik, ali ne mitski, nego politički, sa kojim se može, i mora razgovarati." Čovek je prso na svim segmentima . Nije njemu lako.

  • Marija Vreme: 18.09.2013 08:48h

    A onda taj "običan ovozemljaski čovjek" koji je pod vječnom sumnjom za ratne zločine, pozdravi oslobadjanje FLJ i drugih, koje je samo pokušala da dostigne ruka pravde. MOj Dačiću.....Nije Vama lako....

  • pera Vreme: 20.09.2013 20:36h

    Punje narodu Qrac koferčadi!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP