Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SMATRA

Dačić: Poniženje nije rešenje za Kosovo

Autor: Tanjug | 28.03.2013 - 18:44:00h | Komentara: 1

Srbija je spremna na kompromis, ali ne može više da da od ovoga što je već ponuđeno, jer poniženje nije rešenje za Kosovo, i ako neko očekuje da će popustiti u poslednjem momentu, duboko greši, izjavio je danas premijer Ivica Dačić.

Ivica Dačić

Poniženje nije rešenje za Kosovo: Ivica Dačić

"Niko nema pravo da kaže da u Briselu Srbija nešto odbija. Ne, Srbija u Briselu traži da se našem narodu da pravo da živi, da svoj život zaštiti i da ga uredi, više od toga ne treba da tražimo a menje ne treba da damo", naveo je Dačić.
Na pitanje poslanika Dačić je rekao da je spreman da žrtvuje svoju političku poziciju i da ga izbori ne interesuju, a da u Briselu nikada nije pregovarao o nezavisnom Kosovu, jer mu takav mandat nije dat niti mu je to taženo.

"Srbija mora da uđe u rešavanje problema upravo zbog sebe, jer zemlja koja ne zna gde joj počinje a gde prestaje suverentite ne može da računa na budućnost i prosperitet. Mi smo na Balkanu, u upaljenom slepom crevu, koje će biti ili izlečeno ili odsečeno. To je surova relanost i nebitno je da li nam se ona sviđa", rekao je Dačić.

Govorio sam o problemu parlaleizma institucija, to postoji u rezoluciji i nemam nameru da pričam bajke o Kosovu, već o realnoj situaciji, ali to ne znači da ga volim manje od onih koji pričaju bajke, rekao je Dačić.

Rešenje, dodao je, mora da polazi od toga da Srbija ne može da vrši vlast, primenjuje Ustav i zakone na najvećem delu Kosova, ali ni Priština na severu. Premijer je naglasio da ne zna dokle će trajati runda koja počinje 2. aprila, ali i podvukao da će se i posle utorka tražiti rešenje.

Šef posalničkog klub DSS Slobodan Samardžić pitao je premijera ko mu je dao mandat da razgovara o položaju Srba na nezavisnom Kosovu.

"Bez obzira koje rešenje da bude postignuto treba da bude u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije, a vi se niste držali ni Ustava ni Rezolucije 1244 u dosadašnjim pregovorima, držali ste se Ahtisarijevog plana i kosovskih zakona", poručio je Samardžić premijeru, koji mu je odgovorio da je madnat za predgovore dobio od srpske skupštine.
Poslednji komentari
  • Dragan CH Vreme: 28.03.2013 18:59h

    Ma kakvo "Ponizenje": Srbija mora da nastupa na drugaciji nacin; ili ce druga strana u pregovorima pokazati spremnost na kompromise ili ce se pregovori odloziti dok druga strana ne da signal da postoji spremnost za to. I to ti je Dacicu cela Diplomatija a za to postoje kursevi iz Diplomatije. Muka me uhvati od ucinjenih Budalastina u srpskoj Diplomatiji.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP