Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

VELIKI KORAK KA EU

Dačić: Rešen problem lažnih
migranata s Švajcarskom

Autor: Tanjug | 15.01.2013 - 20:55:00h | Komentara: 0

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je sa Švajcarskom rešen problem lažnih migranata i da se radi na otklanjanju opasnosti od suspenzije bezviznog režima, što je veliki korak ka EU.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Dačić je objasnio da je problem rešen jer je Švajcarska izmenila zakonodavstvo i time lažnim migrantima, posle razmatranja osnova za azil, ostavila 48 sati da se vrate u zemlju.


"Ubeđen sam da će problem lažnih azilanata biti rešen, na to ukazuje i statistika: u januaru 2012. godine 315 zahteva za azil mesečno je stizalo u Švajcarsku, 410 ih je bilo u avgustu, u septembru 200, oktobru 61, a u novembru 34", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija posle susreta sa direktorom Savezne kancelarije za migracije Švajcarske Mariom Gatikerom.
On je ukazao da je Srbija, u saradnji sa Švajcarskom, uspela da to pitanje reši, kao i da će nastaviti partnerstvo, jer u toj zemlji boravi najmanje 100.000 državljana Srbije.

Prema rečima Dačića, Srbija je zainteresovana i za dobre policijske odnose, smanjenje broja lažnih azilanata, kako ne bi dolazilo do zloupotrebe bezviznog režima.

Dačić je dodao da će o tome voditi računa timovi dve zemlje i naveo da se nada da će i u drugim zemljama, gde je veliki broj lažnih azilanata, problem biti rešen.

Pojašnjavajući rešenja za smanjenje broja lažnih azilanata, Gatiker je rekao da su ukinuta sva finansijska davanja, ali i da je neophodno da Srbija radi na poboljšanju položaja manjina, jer je 85 odsto Roma tražilaca azila.
Gost iz Švajcarske je naglasio da su Srbija i njegova zemlja imale dobar model za zajednički pristup tom problemu i naveo da su mere donete u međusobnom dogovoru.

"Kao jasan rezultat tih dogovora, sada imamo značajno manji broj azilanata", rekao je on.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP