Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREMIJER ODJAVIO SRBE U RASEJANJU

Dačić: Srbi u dijaspori nikakav faktor

Autor: Tanjug | 23.12.2013 - 14:36:00h | Komentara: 2

Članovi dijaspore mogu da se bore za srpske nacionalne interese samo učešćem u vlasti u zemljama u kojima žive, poručio je premijer Ivica Dačić. Direktorka Kancelarije za saradnju sa dijasporom Slavka Drašković smatra da dijaspora može da bude najveća pomoć i ambasador za popravku imidža u svetu.

„Šta sam rekao -  rekao sam“: Dačić

Ivica Dačić | Foto: Nenad Đorđević

Članovi dijaspore mogu da se bore za srpske nacionalne interese samo učešćem u vlasti u zemljama u kojima žive.
- Srbe u Crnoj Gori poistovećuju sa opozicijom. Moramo da se borimo za nacionalni interes u Crnoj Gori, a ta borba se ostvaruje pobedom i učestvovanjem na vlasti, rekao je Dačić na otvaranju poslovne konferencije "Srbija i dijaspora" u Beogradu.
Dačić je rekao da ne veruje da su Srbi jedinstveni u svetu i da treba da budu realni i svesni onoga što jesu jer samo tako mogu da ispravljaju greške.
- Srbi danas u svetu ne predstvaljaju nikakav faktor, ni Srbija kao zemlja, niti Srbija kao dijaspora. To govorim zato što do sada nisam sreo nijednog Srbina u političkim strukturama gde sam bio, ali zato Bošnjake, Albance i Turke jesam, a nas ima mnogo više, rekao je Dačić i dodao da je zato suština u tome da se organizujemo, a ne samo "da pričamo, ljubimo, grlimo se, nazdravljamo i zaklinjeno u ljubav i vernost, a iza toga nema ničeg drugog".
Dačić je rekao da bez Srba u regionu nema vlade u Hrvatskoj i dodao i da kosovski premijer Hašim Tači vlada uz pomoć Srba u Prištini.

 
Dijaspora najbolji pokretač razvoja Srbije 

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković rekla je da dijaspora može da bude najbolji pokretač boljitka i razvoja države, najveća pomoć i ambasador za popravku imidža u svetu. Ona je, otvarajući konferenciju poručila da Vlada i lokalne vlasti rade na stvaranju dobrog ambijenta za njihovo poslovanje što je i cilj sporazuma "Zaposlimo Srbiju", koji će danas biti potpisan, a čiji je akcenat na povezivanju dijaspore sa lokalnom samoupravom.
Drašković je rekla da je srpska dijaspora lokalno orijentisana, da su Srbi iz dijaspore povezani sa svojim zavičajem i mestom iz kojih su potekli i da je zato 90 odsto investicija koja dolaze iz dijaspore lokalno orijentisano.
Koordinator Eonomskog saveta SNS Milenko Dželetović rekao je da Srbija ne sme da ispusti istorijsku šansu i ne iskoristi kapacitete dijaspore za dobrobit matice, ali da nasleđeni problemi traže mozaik rešenja.
Poručio je da je Srbiji, vladi i nosiocima ekonomske politike potreban "Zaokret", pre svega u otvaranju novih radnih mesta, povećanju zaposlenosti, porastu bruto domaćeg proizvoda i blagostanja, odnosno zaokret ka modernijoj i funkcionalnijoj Srbiji.
Dželatović je rekao da je projektom "Zaposlimo Srbiju" u planu formiranje banke, koja ne bi bila klasična investiciona banka.
- Projekat srpske banke dijaspore je pionirski, ali je utemeljenje za osnivanje srpsko-američka banka, koja je funkcionisala na najbolji način u smislu povezivanje matice i dijaspore, rekao je Dželetović.
Poslednji komentari
  • Bocko Vreme: 23.12.2013 21:07h

    Alo, kad Vi Gospodine Dacicu i Vasa Policija pocnete da cenite Kvalitete i Rad Dijaspore, kad nebude Dijaspora Slobodan odstrel, kad Dijaspora bude ravnopravna u Saobracaju u Srbiji e onda trazite da se Dijaspora vise zalaze. Mnogo Vam je i ovo koliko Vam Novca u Devizama donesemo ni to neznate da Cenite nego otimate od Granicnog prelaza a da nepricam o Saobracajnoj Policiji.

  • Понтије Пилат-перач руку Vreme: 23.12.2013 23:48h

    Срби у западном свету су омражени захваљујући вашој дилетантској, глупавој СПС политици из 1990-тих којом сте Србе конфронтирарали са западном, економски и војно развијеним светом (чије валуте, банке, аутомобиле, одела, парфеме и остала добра страсно љубите свим срцем).

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP