Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PLATFORMA

Dačić: Srbija nijednog građanina
neće ostaviti na cedilu i vetrometini!

Autor: FoNet | 10.01.2013 - 22:32:00h | Komentara: 1

U državnom vrhu Srbije postignuto je apsolutno jedinstvo oko platforme i rezolucije za pregovore sa Prištinom i sada svom snagom krećemo u ostvarenje naša dva najvažnija cilja, da pronađemo trajno i održivo rešenje za Kosovo i načinimo naredni korak ka Evropskoj uniji (EU), rekao je premijer Srbije Ivica Dačić.

Dačić je u intervjuu Novostima, kao netačne odbacio spekulacije da u vrhu vlasti postoji ozbiljno neslaganje oko rešavanja kosovskog problema.
Prema njegovim rečima, svi partneri u vlasti složili su se oko pojedinih formulacija u dokumentima, a oko kojih su ”postojala različita viđenja”.
"Ova dokumenta nisu rezultat nikakvog ”nadmetanja”, već dugih razgovora i konsultacija u kojima smo se trudili da pronađemo što bolje formulacije. Konačan tekst je usaglašen sa svim političkim faktorima na vlasti, uključujući i predsednika Tomislava Nikolića", rekao je Dačić.

Ivica Dačić

Potrebne su nam institucije koje priznaju obe strane: Ivica Dačić | Foto: FoNet

Pojedine odredbe smo prosto formulisali na način za koji smatramo da je najbolji. Nije bilo svađa, nije bilo nesuglasica, već razgovora o tome koju taktiku primeniti da bi platforma ostvarila naš cilj, a to je dobijanje datuma
pregovora sa EU, istakao je Dačić.
Upitan kada će biti imenovan oficir za vezu sa Prištinom, Daćić je odgovorio da je u planu da to bude urađeno sledeće nedelje i da još nisu razrađeni detalji oko eventualnih kandidata za tu poziciju.
"Mi to ne smatramo ključnim političkim pitanjem, već je reč o tehničkom licu koje treba samo da ostvari komunikaciju i rešava određene probleme u implementaciji onoga što je dogovoreno, za razliku od prištinske strane koja namerno pokušava da predstavi kao da je to neka ličnost sa diplomatskim statusom ili da je to kancelarija za vezu. To apsolutno nije tačno", istakao je on.

Protest Srba u Gracanici na Kosovu

Dačić: Srbija neće izneveriti svoje građane na Kosovu | Foto: Beta

Dačić je naglasio da je Srbija bila i da će biti prisutna na Kosovu i da se to ne dovodi u pitanje i da nijednog svog građanina, ma gde on živeo, neće ostaviti na cedilu i vetrometini.
Prema njegvoim rečima u platformi je predložena jedna vrsta autonomije srpskih opština, odnosno zajednica srpskih opština koj bi trebalo da imaju svoje izvorne nadležnosti.
"Srbija do sada nikada nije to uradila. Trebalo je ranije raditi na formiranju te autonomije, ali, sad, šta je tu je. Došli smo u situaciju da neko sad traži da ih ukinemo, da to više ne budu institucije Srbije, a ne zna se čiji su to onda
organi i kome će da pripadnu", istakao je Dačić.
Dačić je potvrdio da će to pitanje biti na dnevnom redu njegovog narednog sastanka sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem, u Briselu, 17. januara.
"Pričaćemo i o tome šta se dešava sada sa tim paralelizmom. Potrebne su nam institucije koje će da priznaju i Priština i Srbi na Kosovu", rekao je Dačić.
Kako je ocenio, svajanje ovih dokumenata nema za cilj da bilo koga provocira ili natera na nekakve reakcije.
Platforma i rezolucija idu u korist pregovora koji se vode u Briselu. Sve što ova vlada radi oko Kosova ide u prilog unapređenja i podsticanja dijaloga, ne njegovog kočenja, rekao je Dačić.
Poslednji komentari
  • PETAR56 Vreme: 11.01.2013 08:59h

    1. Očito - i u ovom slučaju je u pitanju (politički, ne nacionalni) kompromis. Po cenu čega, kada zvaničnici sa severa KiM ističu neslaganje, zbog promena verzije koju su podržali? 2. Neka, od ponuđenih, "rešenja" su nerealna - primer je regionalizacija, zatim dvodomna Skupština i dr. 3. Brisel (jasno) daje do znanja da su platforma i rezolucija, za njih, bez značaja (stav Albanaca je još izvesniji). Sve u svemu, rezolucija će doživeti sudbinu prethodnih, a nas čekaju dalja uslovljavanja i iskušenja!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP