Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

KANDIDATI

Dačić, Tači i Ešton predloženi za Nobelovu nagradu

Autor: Tanjug | 23.12.2013 - 22:29:00h | Komentara: 5

Predstavnici srpskog i albanskog Kokusa u Kongresu SAD uputili su pismo Nobelovom komitetu u kojem nominuju premijera Srbije Ivicu Dačića, kosovskog premijera Hašima Tačija i visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton za Nobelovu nagradu za mir za 2014. godinu, zbog njihove ključne uloge u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, potvrđeno je danas Tanjugu u srpskom Kokusu.

Dačić, Eštonova  i Tači

Dačić, Eštonova i Tači | Foto: FoNet

 
"Aprilski sporazum postignut uz posredovanje Ketrin Ešton predstavlja ključnu i istorijsku prekretnicu i za Srbiju i za Kosovo - kao i za turbulentni region Balkana u celini", kaže se u pismu koje su uputili kopredsedavajući srpskog Kokusa Ted Po i Emanuel Klever zajedno sa liderima albanskog Kokusa u Kongresu Eliotom Engelom i Robertom Aderholtom.

Dvojica premijera su, kako se navodi u obrazloženju, jasnim raskidom sa prošlošću i pronalaženjem puta ka svetlijoj budućnosti pokazali značajnu posvećenost, hrabrost i viziju.

Oni zaslužuju veliko priznanje zbog toga što su preuzeli na sebe rizik da pronađu rešenje, kažu kongresmeni.

Ketrin Ešton je takođe demonstrirala izvanredno liderstvo, posvećenost i istrajnost u posredovanju radi pronalaženja konsenzusa između dve strane, navode kongresmeni.

"Iako predstoji težak posao na implementaciji sporazuma, Briselski sporazum predstavlja neporeciv pokazatelj istinskog istorijskog dostignuća", ocenjuju oni i dodaju da dogovor takođe šalje snažnu poruku nade i inspiracije drugima u regionu i širom sveta.

Sporazum takođe dokazuje da se etnička mržnja može prevazići i da posvećeni i odvažni pojedinci mogu da se dogovore ako iskažu dobru volju i kompromis i da reše naizgled nerešive probleme.

Prema rečima kongresmena, Briselski sporazum kojim su "nekada ogorčeni protivnici ostavili svoje razlike po strani zarad mira i bolje budućnosti svojih zemalja, odražava viziju Alfreda Nobela".

"Zbog toga pozivamo Nobelov komitet da Nobelovom nagradom za mir 2014. nagradi izuzetnu hrabrost, dalekovidu viziju i neumorne napore visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija", kaže se u pismu koje su četiri kongresmena danas uputila Nobelovom komitetu.
Poslednji komentari
  • bice mnogo Nobelovca Vreme: 24.12.2013 03:36h

    I onaj koji da Vojvodinu dobice Nobela - cist da znaju da se nesikiraju - Zasluzio ke Dacic Nobela - dao Kosovp - red je da dobije Nagradu - glupo je da dobije samo Plaketu. Lider Balkana. Ili slicno :-)zavrsice Dacic kap Dalaj Lama - nobelovac u egzilu -kunem se zivotom Major Dimitrijevic

  • Deki Vreme: 24.12.2013 07:43h

    Trgovac ljudskim organima i lik sa interpolove poternice i Dachic koji je prodao Kosovo dobijaju jos Nobelovu nagradu...Ludilo!

  • momazver Vreme: 24.12.2013 11:39h

    HAHAHA...Deki sta si...HAHAHA... zapeo....HIHIHI...kad je mogao Obama da je dobije..HAHAHA...sto pa da oni ne podele milion i 200 hiljada dolara..BEZ POREZA..HOHOHO..HAHAHA..HIHIHIHI...Sve je to ionako belosvetska zagrebancija..HAHAHAHA..

  • frajlina mama Vreme: 24.12.2013 13:31h

    Biće ovo Nobelova nagrada za: Mir, mir, mir, niko nije kriv :)

  • Lune Vreme: 28.12.2013 15:11h

    Sasvim je moguce da je SPC, sabotirala i rovarila tadasnju drzavu, to radi i dan danas, ali sa nobelom, nema blage veze. Josip Broz Tito je po tom pitanju razgovarao sa Norveskim kraljem, koji je trazio da se javno izvini za Goli otok, ince nece dobiti nobela, Broz je to odbio uz obrazlozenje, da ako se ima kome izvinjavati, to su nevino osudjeni koji su tamo dospeli. kako ece " i tako sam sam sebi presudio da ne primim nobela, i ako je bilo vise od 100 zemalja za taj predlog....koliko zemalja prihvata Dacica i Tacija videcemo, posle "milodara"..RSK i Kosmeta red je da ih okupatori caste...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP