Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PORUKA IZ NEMAČKE

Dačić: Uvođenje viza
bila bi pogrešna odluka!

Autor: Beta | 13.11.2012 - 21:32:00h | Komentara: 3

Vlada Srbije ne zavisi ni odjednog monopoliste ili oligarha, rekao je danas u Berlinu njen predsednik Ivica Dačići i istakao da zato poziva nemačke investitore u Srbiju. Premijer je takođe ponovio da bi uvođenje viza za građane Srbije bilo "pogrešna odluka koja bi bila izuzetno negativna poruka za Srbiju".

Dačić je danas bio gost na Danu istočnoevropske privrede koji organizuje Udruženje za istočnu i centralnu Evropu, a posle sastanka s privrednicima razgovarao je i s grupom nemačkih i stranih novinara.

Ivica Dačić

Uvođenje viza bila bi pogrešna poruka za Srbiju: Ivica Dačić | Foto: FoNet

Tom prilikom je ukazao da bi ponovno uvođenje viza za građane Srbije zbog povećanog broja zahteva za azil njenih gradjana u nekoliko zemalja Evropske unije (EU), bilo "pogrešna odluka koja bi bila izuzetno negativna poruka za Srbiju".

"Mi želimo ekonomski sistem u skladu sa evropskim standardima i tu nema mesta za oligarhe, oni su malo istočnije od nas", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje koliko u oligarsi ugrožavaju ekonomski napredak Srbije.
Na pitanje o tome kakvi su uslovi poslovanja u Srbiji, Dačić je odgovorio da su "isti kao i u Nemačkoj", te da Srbija ima "otvoreno tržište bez carinskih barijera" i "politički stabilnu vladu koje ide evropskim putem s ciljem da što pre dobije datum otpočinjanja pregovora o članstvu u EU".
U vezi s mogućnošću da se ponovo uvedu vize za gradjane Srbije, Dačić je rekao i da Beograd "ima u Briselu konstruktivan stav u vezi sa mnogo većim problemima" i ukazao da je on "u dijalogu sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem".
"To (uvođenje viza) bi bilo potpuno kontraproduktivno, sada nije trenutak za ovu temu, nego za teme kao što je otpočinjanje pregovora o ulasku Srbije u EU", rekao je Dačić.
Predsednik Vlade je naveo i da u slučaju gradjana Srbije koji traže azil u Nemačkoj "nije reč o političkim azilantima, već o ljudima koji žele da zarade sumu veliku u odnosu na to koliki je iznos prosečne plate u Srbiji".
U razgovoru s novinarima u Berlinu Dačić je rekao da se radi o "Romima i Albancima prema kojima ne mogu da se preduzimaju mere koje bi mogle da se okarakterišu kao kršenje ljudskih prava".
Dodao je da "poziva nemačke kolege da dodju u Srbiju i da u zajedničkim nastupima obeshabre lažne azilante da dalje dolaze u Nemačku".
Nemačku je Dačić nazvao "ključnim partnerom Srbije u EU" i rekao da se "nova vlada trudi da ima dobru komunikaciju s Nemačkom", te da smatra da je u tom pogledu već mnogo urađeno.
Poslednji komentari
  • novica952 Vreme: 14.11.2012 09:03h

    Pretnja uvođenjem viza je bila u opciji pristiska da nastavimo dijalog sa prištinom i da se krene u realizaciju programa integrisanih prelaza i ukidanja srpskih instituacija na severu. Kada je Dačić krenuo u susrete sa Tačijem ta opcija ukidanja šengena otišla je u drugom pravcu i više nije aktuelna. I pilot program uvođenja integrisanih prelaza pokazuje da se krećemo dalje a što se tiče ukidanja srpskih institucija to će ići malo teže i bolnije. Inače Nemačka nas zbog našeg stava i dalje drži po strani kad su u pitanju investicije i ekonomska pomoć očekujući konkretnije poteze naše vlade i potpisivanje sporazuma o dobrosusedskim odnosima sa prištinom.

  • Milanili Vreme: 15.11.2012 12:48h

    Uvodjenje viza bio bi dovoljan dokaz da nas ne zele u EU...

  • Dr Kadzija Vreme: 17.11.2012 21:11h

    Ima neko ko nam nikad nece uvesti vize za putovanje - Haski tribunal !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP