Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

TRAŽENJE NOVOG LEGITIMITETA

Dačić: Za SPS nema boljeg trenutka da se izađe na birališta!

Autor: Tanjug | 26.01.2014 - 15:15:00h | Komentara: 9

Premijer Srbije i lider socijalista Ivica Dačić izjavio je da se na vanredne parlamentarne izbore ide da bi se dobio novi legitimitet. Od SNS očekuje obrazloženje koje će onda vlada uputiti predsedniku Srbije i zatražiti raspuštanje parlamenta.

Predsedništvo SPS

Predsedništvo SPS

Premijer Srbije i lider socijalista Ivica Dačić izjavio je u nedelju da se na vanredne parlamentarne izbore ide da bi se dobio novi legitimitet, a da od SNS očekuje obrazloženje koje će onda vlada uputiti predsedniku Srbije i zatražiti raspuštanje parlamenta.
"Skupština se ne raspušta zato što je vlada loše radila, već da bi se dobio novi legitimitet. Očekujem da SNS da predlog tog obrazloženja o kojem ćemo razgovarati u narednim danima", rekao je Dačić novinarima po završetku dvočasovne sednice Predsedništva SPS.
Podsetivši da je lider SNS Aleksandar Vučić isticao da aktuelna vlada nije njegova (Dačićeva), već njihova, zajednička, Dačić je rekao da poštuje odluku naprednjaka da su izbori najbolje rešenje za dobijanje novog političkog legitimiteta koji će Srbiju voditi napred i smanjiti tenzije u društvu.
On je objasnio da će vlada predložiti predsedniku Nikoliću da se raspušti skupština i da se za 16. mart raspišu vanredni parlamentarni izbori, da nakon toga nastavlja da radi u tehničkom mandatu i poručio stranim partnerima da će Srbija biti politički i ekonomski stabilna i u narednom periodu.
Odluka o izborima ne treba da baci senku na rezultate vlade, naglasio je Dačić dodajući da je to legitimna odluka, te da za SPS "nema boljeg trenutka da se izađe na birališta".
Uz opasku da nikad nije ni pomišljao da može da opstruiše odluku o izborima, jer je za njega Srbija najvažnija, Dacić je rekao da očekuje da će na izbore socijalisti izaći sa istim koalicionim partnerima kao i na prethodnim izborima (PUPS i Jedinstvena Srbija), te naglasio da se do sada nije razgovaralo o tome kako će izgledati buduća vlada, jer bi to bilo neozbiljno.

Premijer Srbije Ivica Dačić uputiće u naredna dva, tri dana zajedničko obrazloženje vlade za raspuštanje Skupštine i raspisivanje izbora, javila je RTS.
Obrazloženje će biti upućeno predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću, koji će dati konačnu reč o raspisivanju vanrednih parlamentanih izbora.
Pre nego što premijer pošalje obrazloženje, aktuelna Vlada sastaće se još jednom, saznaje RTS. Inače, predlog može biti donet uz punu saglasnost svih članova Vlade ili preglasavanjem u Nemanjinoj 11.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić raspisaće vanredne parlamentarne izbora pošto vlada zatraži raspuštanje parlamenta, ukoliko Predsedništvo SNS sutra i formalno prihvati predlog svog lidera i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, izjavila je ranije danas savetnica predsednika Republike Stanislava Pak.
Pak je Tanjugu rekla da bi, nakon odluke Predsedništva SNS, vlada trebalo da zatraži raspuštanje skupštine, odgovarajući na pitanje koji su koraci koji slede.
"Krajnji rok za raspisivanje vanrednih parlamentanih izbora je 29. januar, kada bi predsednik, u skladu sa Ustavom, trebalo to da učini", rekla je Pak.
Predsednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je da, kada predsednik Republike donese odluku o raspisivanju izbora, RIK ima rok od pet dana da donese uputstvo za sprovođenje izbora i ostale akte i tada može da počne kandidovanje.
Pored obrazloženog predloga za raspisivanje vanrednih izbora postoje još dva načina - ostavka premijera ili izglasavanje nepoverenja Vladi u Skupštini.
 
Poslednji komentari
  • Jelena Vreme: 26.01.2014 15:31h

    ovi se baš smeju narodu u lice, ja neću glasati ni za koga, razočarao me je ovim sns

  • veca Vreme: 26.01.2014 19:14h

    po svoj prilici da ce na ovim izborima toliko biraca koliko imaju partije clanova?!?!?! pa ko ce normalanda izadje na izbore i zasto? pa narodu je ve gore igore!!!!

  • Spas u zadnji cas Vreme: 26.01.2014 19:18h

    Za gradjane Srbije nema boljeg trenutka da SPS posalje u politicku istoriju, za pocetak.

  • ceda Vreme: 26.01.2014 22:42h

    Ma super nasim politicarima to najbolje resenje posto ce tu da maznu jos malo para od jadnog naroda koji ce naravno sve to da plati. u stvari mozda su i ovi sa zapada dali pare zna se najbolje se podaju oni na vlasi. sramotaaaaaa

  • boljevac1 Vreme: 27.01.2014 01:08h

    MISLIS????????????????????????????????????????

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP