Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

HOĆETE LI NAS ILI NE?

Dačić: Zaslužili smo da budemo u EU

Autor: Tanjug | 14.10.2012 - 19:02:00h | Komentara: 3

Srbija je u borbi protiv fašizma dala mnogo više nego neke druge države koje su lako postale članice EU, i zaslužila je da bude deo Unije, rekao je danas premijer Dačić.

Glavni pregovarač - Ivica Dačić

Evropa zaboravila naše žrtve: Ivica Dačić | Foto: A. Isaković

- Srbija je dala mnogo više nego neke druge države koje su veoma lako postale članice EU i koje i dan-danas govore o tome kako Srbiji tamo nije mesto - rekao je Dačić na komemoraciji srpskim žrtvama koje su streljali Nemci, 14. oktobra 1941. godine u mestu Draginac kod Loznice.

Na današnji dan 1941. godine u tom mestu streljano oko tri hiljade žitelja Mačve i Pocerja.
Dačić je istakao da se Srbi moraju ponositi svojom borbom protiv fašizma i slobodarskom istorijom, te da ne smeju da dopuste da se zaboravi činjenica da je u Prvom svetskom ratu Srbija izgubila polovinu muške populacije i da je ogromne žrtve pretrpela i u Drugom svetskom ratu.
- Danas posle genocida koji smo preživali u dva svetska rata zbog toga što smo bili na pravoj strani međunarodne zajednice, Srbija nije zaslužila da se ima nepravedan odnos prema njoj i njenim nacionalnim interesima, jer Srbija je uvek bila na strani koja se borila protiv fašizma - poručio je Dačić.
On je rekao da te zemlje svakog dana prete i govore da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova, da treba da nam vrate vize i sve ostalo što više ne spada u domen ozbiljne politike.
- Ja želim svima njima da poručim: Srbija ništa ne traži i ništa ne treba da joj dajete. Srbija je zaslužila da bude deo Evrope, jer je Evropu stvarala i ovde. Zato je važno da se zna ko je na čijoj strani bio. Mi smo bili na strani istine i pravde i očekujemo da oni na čijoj smo strani bili danas takođe budu na strani istine i pravde kada je Srbija u pitanju - rekao je Dačić.
- Istorijski poražene nacije u Prvom i Drugom svetskom ratu su danas postale važniji faktori na Balkanu nego što je to Srbija i srpski narod...Svi koji su pali u Drugom svetskom ratu su utkali svoje živote u novu Evropu, u Evropsku uniju, gde nas sada uslovljavaju: da bismo u nju ušli moramo da dozvolimo da se završi ono što se započelo u Prvom i Drugom svetskom ratu, a to je da se Srbija što više smanji - kaže premijer Srbije.

Dobro upućen - Ivica Daćić

Srbi moraju ponositi svojom borbom protiv fašizma: Ivica Daćić | Foto: Beta, Emil Vaš

Prema Dačićevim rečima, srpske žrtve su zaboravljene i istorija je iskrivljena tako da su poražene nacije postale važnije na Balkanu nego što je Srbija i srpski narod.

- Srbija ništa ne traži i ništa ne treba da joj dajete. Srbija je zaslužila da bude deo Evrope, jer je Evropu stvarala i ovde, zato našim nezaboravom i nepristajanjem da ovo prepustimo tmini istorije svedočimo o našoj želji da se borimo za ideale slobode, ravnopravnosti i poštovanja - kazao je Dačić.
Da su Draginačke žrtve pripadnici nekog drugog naroda, o tome bi se, prema Dačićevim rečima, pričale priče i legende, i zato Srbija mora da insistira da njeni umrli ne budu zaboravljeni.

- Moramo da oprostimo onima koji su zločin počinili, ali ne možemo da zaboravimo niti da pristanemo da su njihove žrtve vrednije od naših - istakao je Dačić, istakavši da treba učiniti sve da se spreče novi ratovi, ali i da se prekraja istorija.

Na komemorativnom skupu se građanima obratio i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović,koji je poručio da su stradalnici iz Draginca, među kojima je bilo i mnoo dece, opomena da se ne sme pristati na zaborav zla, i da žrtve zahtevaju pamćenje i opomenu.Srbe su, kako je podsetio, u istoriji delile ideološke razlike, ali ih je spajala ideja antifašizma, slobode i vere u napredak, tako da i danas poštovanje prošlosti treba da bude temelj izgradnje bolje budućnosti za sve građane.

- Nemati prošlost je ostati bez budućnosti. Ali, ako tamo ostanemo, ako se tamo zaglibimo, budućnost zbog koje smo se u nju vratili postaće nedostižna. Proći će pre nego što shvatimo da je sve - sadašnjost, da je nerazumevanje noga što je bilo juče jemstvo da ćemo još manje razumeti ono što nas čeka - citirao je Petrović reči književinika Borislava Pekića.

Streljanje civila u Dragincu prvo je masovno streljanje tokom Drugog svetskog rata, a nemačke okupacione snage su se na taj zločin odlučile u znak odmazde za pogibiju i ranjavanje vojnika Vermahta, koji su stradali prilikom ofanzive protiv ustanika u zapadnoj Srbiji.

U Dragincu je na više lokacija, u skladu sa zapovešću Adolfa Hitlera da se na okuiranim područjima za jednog ubijenog nemačkog vojnika strelja sto a za ranjenog 50 civila, ubijeno 2.950 ljudi, a najmlađa žrtva bila je stara svega tri dana.

Za streljanjem u Dragincu, usledila su masovna pogubljenja civila u Kragujevcu, Kraljevu i mnogim drugim stratištima u Srbiji.

SNS: Moramo da se okrenemo budućnosti i partnerstvu sa EU

A na izjave premijera Ivice Dačića stigla je reakcije iz Srpske napredne stranke. Članica Predsedništva Srpske napredne stranke Jadranka Joksimović izjavila je da oni poštuju pravo svake stranke na politički stav, ali da je u interesu Srbije da se okrene budućnosti i strateškom partnerstvu sa Evropskom unijom.

"Prošlost je takva kakva jeste, mi ne možemo da je menjamo, naše žrtve poštujemo i pamtimo, ali budućnost možemo i moramo da gradimo u najboljem interesu svih nas, sa svima koji su danas važni akteri međunarodne politike i ekonomije, a pre svega tu mislim na strateško partnerstvo i okrenutost ka zemljama EU, posebno onima koji danas predstavljaju motor razvoja čitave evropske ekonomije, konkretno, to može da bude i Nemačka i Francuska," rekla je Joksimovićeva.

Dačić: Mediji loše interpretirali moju poruku

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da njegova današnja poruka sa pomena streljanim civilima u Drugom svetskom ratu nije "najsrećnije interpretirana u medijima".

Dačić je, naime, danas u Dragincu kod Loznice poručio da je "Srbija posle genocida koji je preživela u dva svetska rata zbog toga što smo bili na pravoj strani međunarodne zajednice, nije zaslužila da se ima nepravedan odnos prema njoj".

"Govorio sam o antifašističkoj borbi koje se Srbija odriče. Srbija je svojim velikim žrtvama u antifašističkoj borbi dala ogroman doprinos Evropi. Tu Evropu su stvarale i stvorile države od kojih su neke čak i međusobno ratovale", rekao je Dačić beogradskom "Blicu", objavljeno je na sajtu tog lista.

On je dodao da "sada u toj Evropi nema mesta za Srbiju i da ona stalno mora da polaže nove ispite".

"Čak su i zemlje u regionu, koje su bile na drugoj strani, lakše su ušle u EU nego što je to slučaj sa Srbijom. Zemlje Evrope su deset godina posle Drugog svetskog rata stvorile začetke EU i to one koje su međusobno ratovale, a zemlje našeg regiona 20 godina posle sukoba nikako da izađu iz začaranog kruga", poručio je Dačić.


 

Poslednji komentari
  • Aleksao Vreme: 14.10.2012 22:35h

    Pitanje koje Srbija s pravom treba da postavi jeste,"da li je EU zasluzila da bude uz rame Srbiji,posle svih nedaca ,zlodela i zrtava koje je podnela zbog Evrope"?

  • Saban Vreme: 14.10.2012 22:43h

    Svakako, ali do Karadzica, Mladica i naravno mentora im Milosevica, kada ste nadoknadili sav fasizam koji vam je nedostajao. Pozdrav.

  • nesa Vreme: 15.10.2012 18:47h

    Evropa NIJE ZASLUZILA da joj clan bude SRBIJA! Sto pre to kazemo bice CISTI RACUNI .Sta je problem reci DA SU NEMCI ,MADJARI HOLANDJANI BILI FASISTI II SVETSKOG RATA .Ako nece fer odnos necemo ni mi .NISMO POCRKALI ZA VREME SANKCIJA NECEMO NI SAD .Jednostavno NI RUSI NI NEMCI ,nego "USE I SVOJE KLJUSE" ,niko nije ZASLUZIO DA MU SRBIJA ISTA POKLANJA!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP