Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREGOVORI SNS-A I KOALICIJE SPS-PUPS-JS JUČE BEZ KONKRETNOG DOGOVORA

Dačiću rok do nedelje

Autor: B. Jelovac | 09.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 7

Delegacije SNS-a i koalicije koju predvodi SPS su juče na sastanku o formiranju buduće vlade vodile iscrpne razgovore o ekonomskim reformama koje predstoje Srbiji, a glavne teme bile su penzije i plate u javnom sektoru.

Vučić nudi Dačiću mesto potpredsednika zaduženog za evropske integracije

Vučić nudi Dačiću mesto potpredsednika zaduženog za evropske integracije | Foto: Oliver Bunić

Iako su lideri ovih stranaka Aleksandar Vučić i Ivica Dačić pregovore ocenili kao veoma uspešne, dogovor o budućoj vladajućoj koaliciji nije pao, već je najavljen nastavak razgovora, čiji će ishod biti poznat posle vikenda. Vučić je na sastanku tražio od ove koalicije da ne aminuje ono što on razmatra kao moguća rešenja, već da iznese i svoje jasne predloge o tome šta bi mogla biti alternativa.

Miodrag Rakić

Miodrag Rakić | Foto: RAS

Policija Rakiću?

Naprednjaci će sutra razgovarati i sa predstavnicima NDS-a Borisa Tadića, koji je juče izjavio da su spremni da uđu u vladu jer se programi te dve stranke ne razlikuju, ali ne i ukoliko u njoj bude SPS. Kako saznajemo, ekonomske reforme i takozvano pitanje šta je predlog, gde da režemo biće prva tema i sastanka sa NDS-om. Ukoliko dogovor padne, po nezvaničnim informacijama, SNS u vladi vidi Miodraga Rakića, koji je prvi na listi NDS-a.
- Rakić se pominje kao kandidat za ministra policije, ali je vrlo moguće da to bude i mesto direktora BIA. U tom slučaju bi sadašnji direktor Aleksandar Đorđević zauzeo mesto specijalnog tužioca za organizovani kriminal. Obojica su u svakom slučaju kvalifikovani za bezbednosne poslove - kaže naš izvor.

- Za razliku od Saveza vojvođanskih Mađara, čiji su predstavnici prethodnog dana došli sa svojim programom i konkretnim predlozima i sa kojima je za jedan sat postignut dogovor, koalicija SPS-PUPS-JS nije isto uradila.

Na Vučićeve konstatacije da struka jedino rešenje vidi u smanjenju penzija i plata u javnom sektoru, oni su na sastanku rekli da nisu oni ti koji treba da donesu konačnu odluku o tome jer nisu najjača stranka, na šta je Vučić insistirao da hoće da čuje šta je alternativa, da mu iznesu svoje predloge i da se sigurno neće sprovoditi reforme samo preko njegove grbače.

Svi moraju da iznesu svoj stav gde treba da se reže, da se zajednički dogovore o tome i da svi koji uđu u tu vladu stoje iza te odluke - kaže naš izvor, navodeći da će o tome biti reči i na sledećem sastanku.

Sam Vučić je po završetku sastanka rekao novinarima da noćima ne spava pokušavajući da nađe rešenje za takozvano smanjenje penzija koje stručnjaci predlažu i druge ekonomske reforme.

- Razgovarali smo i o velikim infrastrukturnim projektima i iskazao sam ogromno nezadovoljstvo dosadašnjim radom u toj oblasti, posebno izgradnjom Koridora 10, koji nismo u stanju da završimo 100 godina, kao da gradimo Skadar na Bojani. Moram da napomenem da su iz SPS-a korektno reagovali na sve predloge koji će biti sastavni deo nove vlade, pre svega kada je reč o ekonomiji i javnom sektoru, i da razumeju u kojoj se situaciji Srbija nalazi - rekao je Vučić, napominjući da juče na sastanku nije bilo razgovora o raspodeli ministarskih mesta.

- Postoji visok nivo saglasnosti o gotovo svim temama o kojima je razgovarano na sastanku, a bilo je reči o ekonomiji. Slede razgovori o programu i kadrovskim pitanjima, ako do toga dođe. Spremni smo da delimo i odgovornost ako uđemo u vladu, da preuzmemo i moguću političku dobit i politički minus ako nešto ne uradimo dobro. Sigurno nećemo reći - to je program SNS-a i nema nikakve veze sa nama, već ćemo preuzeti odgovornost - rekao je Dačić, podsećajući na njihovu dobru saradnju u dosadašnjoj vladi.

I juče se u stranci šuškalo da u Nemanjinoj 11 po svemu sudeći neće biti mesta za PUPS i JS, već da će, ukoliko padne dogovor, naprednjaci ponuditi mesta Ivici Dačiću i dosadašnjem ministru saobraćaja Aleksandru Antiću. Dačić će navodno dobiti ministarstvo koje će se baviti evropskim integracijama i kao potpredsednik nastaviti pregovore o Kosovu. Međutim, kada su novinari upitali Dačića da li je spreman da uđe u vladu bez PUPS-a i JS-a, odgovorio je: „To nije ni bio moj uslov“.

Zorana Mihajlović i Dušan Bajatović

Zorana Mihajlović i Dušan Bajatović | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Dule se uplašio Zorane?

U delagaciji SNS-a juče su bili Zorana Mihajlović, Vladanka Malović, Nikola Selaković i Branislav Gašić, dok su uz Dačića bili Dijana Vukomanović, Žarko Obradović i lider JS-a Dragan Marković, kao i zamenik predsednika PUPS-a Milan Krkobabić. Dok se u sedištu SNS-a čekao dolazak Dačića u 11 sati, Vučić se našalio govoreći da „ne sme valjda da zakasni“, a potom i da je „moguće da je poveo Dušana Bajatovića, koji se uplašio kad je čuo da je tu Zorana“. I nakon sastanka, tokom konferencije za novinare, lider SNS-a je uz smeh rekao da će govornicu da prepusti Dačiću. „Mislim da je Dačić bolji političar od mene i da bi neke stvari rekao šarmantnije“, rekao je Vučić.

Bačević ode u Kinu


Vučić je juče najavio da buduća vlada svakako neće biti partijska. Otuda u nju po svemu sudeći neće ni ulaziti kompletne partije, već pojedinci kompetentni za pojedine resore. Lider SNS-a je juče rekao i da od 19 ministara, koliko je planirano, nije siguran ni da će polovina biti iz redova samog SNS-a. On će, naime, ovih dana razgovarati i sa nestranačkim ličnostima, ali i izvesnim strancima o preuzimanju resora.
- U Vladi iz SNS-a ostaju Zorana Mihajlović, Nikola Selaković, Lazar Krstić, Igor Mirović, Vanja Udovičić, dok je Nebojša Stefanović viđen za funkciju ministra policije, ali se razmatra i Ministarstvo odbrane. U vladi neće ostati Milan Baćević, koji će verovatno na mesto ambasadora u Kini, i Ivan Mrkić, koji će biti savetnik kod predsednika Tomislava Nikolića - kaže naš izvor.

Poslednji komentari
  • Luka Vreme: 09.04.2014 09:04h

    U nedelju ćemo biti sigurni da su se dogovorili o kvalitetnoj koaliciji i saradnji. NDS ne bi trebalo da uslovljava SRS jer će izgubiti. SPS je stranka sa kvalitetom i dobrim menadžerima. SNS to neće propustiti

  • Lidija Vreme: 09.04.2014 09:06h

    Ovaj text samo pokazuje odnose jačina na našoj političkoj sceni. Volela bih Dačić da dobije diplomatiju. Ja bih u EU!

  • Ognjen Vreme: 09.04.2014 09:08h

    Jasno je da ne treba Vucic da snosi svu odgovornost, a pored njega, jedini koji bi mogao predloziti i napraviti ozbiljne i velike korake je Dacic. Verujem da ce zajedno u Vladu.

  • MajaJa Vreme: 09.04.2014 09:12h

    Vučić se, koliko vidim, konsultuje sa Dačićem u vezi veoma bitnih društvenih pitanja. To znači da uvažava njegovo mišljenje i da je on čovek koji će sedeti u vladi pored Vučića. I neka, nema bolje kombinacije.

  • Radiša Vreme: 09.04.2014 09:38h

    Vučić je po nalogu prvo pozvao u Vladu Pastora da bi katolici pokupovali zemlju u Vojvodini. Pa, Dačić koji je pokrao: 1.) SRBIJAGAS 2.) EPS preko KOLUBARE 3.) AQzotaru Pančevo itd.., 4.) Sad dolazi BORIŠKA i udbaš Čanak. Vlada nam ne treba. Moramo ukinuti model vlasti i postaviti Visokog predstavnika.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP