Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ŠTA SE TO DOGAĐA U RIK-U?

Dao ostavku, ne dolazi na sednice, a prima naknadu

Autor: Danas | 25.06.2015 - 11:08:00h | Komentara: 2

Republička izborna komisija skoro godinu dana radi u krnjem sastavu, otkad je predsednik RIK-a Dejan Đurđević (SNS) prošle godine podneo ostavku na tu funkciju. On ne dolazi na sednice, ali uredno prima naknadu od 30.000 dinara i ostale dodatke.

Dinari 1000 dinara

Ilustracija | Foto: Profimedia

Republička izborna komisija nepunu godinu dana radi u krnjem sastavu, otkad je predsednik RIK-a Dejan Đurđević (SNS) prošle godine podneo ostavku na tu funkciju, jer je istovremeno bio i na mestu direktora Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo.
Parlament Srbije, međutim, ni za jedanaest meseci nije uspeo da razreši Đurđevića, niti da izabere novog predsednika RIK-a, pa sednicama ovog tela sve ovo vreme predsedava zamenik predsednika Ivan Šebek, inače predstavnik Demokratske stranke.
Đurđević je ostavku podneo 7. avgusta prošle godine, zbog stava lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da članovi SNS ne mogu da obavljaju dve plaćene funkcije. On je ostavku tada prosledio parlamentu, ali ona ni do danas nije verifikovana.
- Jedino što se promenilo od podnošenja te ostavke je da je Đurđević prestao da dolazi na sednice, ali nije prestao da prima nadoknadu od 30.000 dinara, kao i sve one dodatke koje primaju članovi RIK-a kada su neki izbori. Slična je situacija i sa sekretarkom RIK-a Janom Ljubičić, koja je takođe podnela ostavku na duplu funkciju, ne dolazi na sednice i prima naknadu, kaže za "Danas" jedan od članova RIK-a koji je želeo da ostane anoniman.
I dok Đurđević poslednja dva dana nije želeo da odgovara na pozive novinara i poruke, dotle je Ljubičićeva, koja je istovremeno i generalna sekretarka Skupštine Srbije, objasnila da je tačno da je ostavku podnela avgusta prošle godine, ali i da ju je i dva meseca kasnije povukla.
- Ostavku sam povukla jer je Skupština Srbije praktično finansijer RIK-a, odnosno budžet RIK-a je sastavni deo budžeta Srbije. To praktično znači da ja kao generalni sekretar parlamenta moram da potpisujem sve nabavke za RIK, od papira do izbornog materijala. To je i bio razlog za povlačenje moje ostavke na mesto sekretara RIK-a. Bilo je pokušaja da me na tom mestu zamenjuje Veljko Odalović, ali nije išlo zbog povezanosti parlamenta i RIK-a - objašnjava za "Danas" Jana Ljubičić i dodaje da je tačno da prima naknadu za posao u RiK-u, ali da istovremeno i radi.
Zbog čega poslanička grupa Srpske napredne stranke ni za 11 meseci nije uspela da nađe zamenu Dejanu Đurđeviću "Danas" je pokušao da sazna od Zorana Babića, šefa skupštinskih naprednjaka.
Umesto odgovora dočekalo ih je pitanje zbog čega novinari sva svoja pitanja i sve dileme upućuju baš njemu, jer on nije adresa baš za sve odgovore.

- Da li RIK funkcioniše? Ako funkcioniše, u čemu je problem, uzvratio je Babić na pitanje da li je odricanje od duplih funkcija bila samo predstava za javnost. On nije želeo da odgovori i na pitanje kako je moguće da Đurđević i dalje prima nadoknadu kad i ne učestvuje u radu RiK-a.
- U čemu je problem, svakako bi neko primao tu nadoknadu - rekao je Babić.

Inače zakon kaže da Republičku izbornu komisiju u stalnom sastavu čine predsednik i šesnaest članova koje imenuje Narodna skupština Republike Srbije na predlog poslaničkih grupa u parlamentu, a u proširenom sastavu i po jedan predstavnik podnosioca izborne liste.

Republička izborna komisija ima sekretara koga imenuje parlament iz reda stručnih radnika svoje službe, koji učestvuje u radu komisije bez prava odlučivanja, kao i jednog člana, predstavnika republičke organizacije nadležne za poslove statistike, koji učestvuje u radu komisije bez prava odlučivanja.

Predsednik, članovi RiK-a i njen sekretar imaju zamenike, i svi oni moraju biti diplomirani pravnici.

Poslednji komentari
  • mr Vreme: 25.06.2015 12:22h

    Meni zaista nije jasno da je neko poverovao u laži SNS.

  • mladen Vreme: 26.06.2015 19:37h

    Osnovace ga SB UN bez problema jos Bas dobro osnovace ga SB UN bez problema

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP