Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

KAKO SRBIJA NAPREDUJE

Davenport: Mora da se realizuje dogovoreno sa EU

Autor: Beta | 19.01.2015 - 08:51:00h | Komentara: 15

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport ocenio je da će 2015. godina pružiti velike mogućnosti za ključni napredak Srbije ka članstvu u EU i da je sada vreme da se realizuje ono što je zacrtano na papiru. On je dodao da nema novih uslova za Srbiju.

- Pregovori o pristupanju Srbije EU formalno su započeli pre godinu dana u Briselu. Od tada se mnogo radilo na pripremi pregovora o konkretnim poglavljima i započinjanju ključnih reformi. Taj zalet i stepen ambicije treba održati kako bi zemlje članice EU otvorile prva poglavlja ove godine - rekao je Davenport za list "Danas".

Davenport je naveo da je Vlada Srbije prošle godine donela brojne reformske zakone i usvojila nekoliko dobrih akcionih planova i da je sada vreme da se realizuje ono što je zacrtano na papiru.
- Svi se nadamo i očekujemo da će 2015. biti godina realizacije. Trebalo bi da reforme počnu da pokazuju rezultate koji ce pomoći oporavku privrede, kako bi do idućeg Izveštaja o napretku Srbije svi mogli da ga vide i osete, čak i ako ne pročitaju izveštaj - istakao je šef delegacije EU.
Podsetivši na niz sastanaka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o brojnim aktuelnim pitanjima - o novoj rundi dijaloga u Briselu u februaru, pregovaračkim poglavljima, regionalnoj političkoj i ekonomskoj stabilnosti kao i o ekonomskim reformama, ukljucujuci restrukturiranje državnih preduzeca - Davenport je podsetio da je agenda za ovu godinu ogromna i da uključuje i prioritete kao što su vladavina prava, pre svega akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, borbu protiv korupcije i diskriminacije, sprovodenje medijskih zakona.
- EU je daleko najveći partner Srbije u najrazličitijim sferama. Na tržište EU ide oko 70 odsto srpskog izvoza, zemlje EU su apsolutno najveći investitor u srpsku privredu. Iz pretpristupnih fondova svake godine dajemo oko 200 miliona evra u vidu bespovratne pomoći za reforme u prioritetnim oblastima pristupnog procesa, ali i u druge svrhe - rekao je Davenport.

- Premijer Vučić odlično zna koliko toga EU radi u korist Srbije i da će u periodu koji je pred nama, zajednički morati još više da se uradi. Ne bi trebalo da nam neke stvari skreću pažnju sa poslova koji su pred nama - naglasio je on.
Prema njegovim rečima, sve zemlje članice EU podržavaju pristupanje Srbije Uniji.
- Srbija je uporno radila na unapređenju odnosa sa susedima u regionu i biće važno da nastavi sa takvim postignucima i nadogradi ih. Osnovni kriterijumi za članstvo su isti od 1993. za sve kandidate. To su takozvani kriterijumi iz Kopenhagena, koji uključuju političke i ekonomske kriterijume, sposobnost zemlje da usvoji zakonodavstvo EU i regionalnu saradnju. Nema nikakvih novih uslova - kazao je Davenport.
Kada je reč o nivou slobode medija u regionu, Davenport je rekao da EU stanje u svim zemljama kandidatima posmatra zasebno, a da je Srbija prepoznala da je ovu konkretnu oblast neophodno unaprediti i pokrenula reforme.
- Srbija je napravila važan korak ka sprovodenju medijske strategije iz 2011. kada je u avgustu prole godine usvojila set medijskih zakona. Sada je najvažnije da se ti zakoni sprovedu i da njihove odredbe daju rezultate zbog kojih su i doneti. Tu imam u vidu konačno uspostavljanje transparentnosti vlasništva, regulisanje finansiranja iz javnih fondova, povećanu odgovornost za javno izgovorenu reč - naglasio je Davenport.
Povodom Železare u Smederevu, Davenport je rekao da je Evropska komisija u potpunosti svesna njene ekonomske i društvene važnosti.
Kada budemo dobili plan restruktuiranja koji dogovore Republika Srbija i investitor, tada će Komisija dati mišljenje o njegovoj usklađenosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, istakao je on.
Poslednji komentari
  • promilko Vreme: 19.01.2015 10:24h

    Da li smo dovedeni do polovine puta za ambis ili malko dalje,pitanje je sad?Ovo sa Srbijom je kao kad žena vara muža,svi znaju samo muž ne zna .

  • kika11 Vreme: 19.01.2015 12:34h

    Srbija je odlučno krenula da sprovodi strukturne i društveno-ekonomske reforme i to je najbitnije,a ostalo će doći polako vremenom.

  • SK82 Vreme: 19.01.2015 12:36h

    Jedina zamerka EU je bila što u datom trenutku uvodjenja sankcija Rusiji nismo uskladili svoju spoljnu politiku sa njihovom,ali Srbija je samostalna zemlja koja samostalno odlučuje pogotovo kada je u pitanju zemlja koja je dugogodišnji prijatelj,ai uskladjivanje politike sa njihovom treba da dodje postepeno što je veoma bitna informacija.

  • bojann90 Vreme: 20.01.2015 10:14h

    Ne sumnjaj da ce tako biti!

  • bobo Vreme: 20.01.2015 10:57h

    Ako Srbija uspe da pomogne u resavanju Ukrainske krize,to bi veoma podiglo nas ugled u svetu i približilo nas članstvu u EU.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP